Week zonder vlees #4: Knolselderijsoep

Van 6 tot en met 12 maart vindt de zesde editie van de Week zonder Vlees (en Zuivel) plaats. Deze week is bedoelt om mensen bewust te maken van een flexitarisch eetpatroon met vegetarische en plantaardige alternatieven. Dit is beter voor dier (denk aan de bio-industrie), mens (denk aan gezondheidsaspecten) en het milieu (denk aan het klimaatprobleem).

Voor mijzelf is dit niet zo moeilijk. Vanaf ongeveer mij elfde ging ik steeds minder vlees eten, om op mijn 13e definitief vegetariër te worden. Sindsdien heb ik nooit meer vlees of vis gegeten. Ik eet ook vrij vaak veganistisch of gebruik plantaardige alternatieven voor zuivel, maar doe dat niet altijd. Soms eet ik wel kaas of eieren of producten waar dit inzit. Ik ga dus proberen om een week veganistisch te eten.

Mijn idee is om deze week elke dag (behalve donderdag) een vegetarisch recept te plaatsen op mijn blog, ter inspiratie om ook eens een dagje zonder vlees te eten.

Vandaag is dat:

Knolselderijsoep met linzen

Knolselderij valt onder de “vergeten groenten” en ik moet toegeven dat ik het ook bijna nooit at. Maar de laatste tijd ontdek ik steeds weer nieuwe recepten met deze groente en het is echt lekker. Ook dit recept komt uit de Hallo Jumbo.

En dan meteen de tip om hem te snijden: snij eerst de kant met de wortelresten eraf. Snij dan de knol in vier parten en schil dan die parten.

Ingrediënten:

  • 1 knolselderij in stukjes
  • 1 ui in stukjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 400 gram linzen (1 blik)
  • 2 eetlepels tarwebloem
  • 40 gram selderij
  • gebakken uitjes
  • olie om in te bakken
  • eventueel een beetje peper
  • stokbrood voor erbij

Bereiding

Bak de stukjes knolselderij en ui kort (ongeveer 3 minuten) in de olie in de soeppan op middelhoog vuur.

Voeg de tarwebloem toe en bak ongeveer 2 minuten mee

Voeg 1 liter water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat daarna nog 15 minuten op een laag vuur doorpruttelen, tot de knolselderij gaar is. Af en toe roeren.

Tijd om de selderij toe te voegen; houd een beetje over ter garnering.

Als je het ietsje pittiger wilt hebben, voeg dan ook nog wat zwarte peper toe naar smaak.

Pureer de groenten en kruiden met een staafmixer tot een gladde soep.

Laat de linzen uitlekken en voeg toe aan de soep. Verwarm twee minuten mee.

Serveer de soep met de gebakken uitjes en de rest van de selderij.

Lekker met een (bruin) stokbrood en smeersels.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s