Tuesday TAG: Studentenleven

Je komt ze heel vaak tegen op blogs: TAGS. Vragenlijstje over een bepaald onderwerp die dan ingevuld worden. Stiekem vind ik ze best leuk en daarom ga ik voorlopig om de twee weken een TAG invullen en op mijn blog plaatsen. Mocht je nog een leuke TAG voor mij weten, dan hoor ik dat graag in de comments.

De TAG van vandaag gaat over studeren. Zoals bekend ben ik pas op latere leeftijd gaan studeren en ben ik nu bezig aan mijn laatste jaar.

Wat studeer je?

Ik ben vierdejaars deeltijdstudent van de hbo-opleiding Media, Informatie & Communicatie (afgekort MIC). Om precies te zijn ben ik nu bezig met mijn afstudeervoorstel, zodat ik in blok 3 kan beginnen met afstuderen. Ik heb het afstuderen (te) lang uitgesteld: moeizaam verhaal, ga ik hier niet helemaal uitleggen.

Na het afstuderen (deels tegelijkertijd) moet ik nog een minor doen, maar die wordt alleen gegeven in tweede helft van het schooljaar. Vandaar dus dat de minor en afstuderen nu deels overlappen. De gekozen minor heet trouwens Schrijven in Opdracht.

Waar studeer je?

Je kunt deze opleiding alleen volgen aan de Hogeschool van Amsterdam, zowel in voltijd als in deeltijd. Ik reis dus steeds naar Amsterdam, want ik zou voor geen goud in de hoofdstad willen wonen. Het voordeel van een deeltijdstudie is dat alle colleges op een vaste dag in de week worden gegeven, dus ik hoef er maar één dag in de week heen. Hoewel dat bij de voltijdsminor gaat veranderen…

Als je nog een keer een studie mocht doen, zou je dan hetzelfde gaan studeren?

Om heel eerlijk te zijn: nee. Als ik alles van tevoren had geweten, was ik toch voor een andere optie gegaan. Eigenlijk waren er dan twee mogelijkheden geweest. Of ik was Cultureel Erfgoed gaan doen, hbo-voltijd, ook in Amsterdam, aan de Reinwardt Academie. Of ik was na het behalen van mijn propedeuse MIC overgestapt naar de bachelor Geschiedenis aan de universiteit (dat zou dan waarschijnlijk Nijmegen zijn geworden). Ook dat was dan voltijd geweest.

Studentenhuis of thuis?

Ik ben dus pas op latere leeftijd gaan studeren en een studentenhuis leek me niet zo leuk, ik was al gewend om alleen te wonen met alles (toilet, douche, keuken) van mezelf. Maar ja, ik zat met de financiering, want als deeltijdstudent heb je geen recht op studiefinanciering (het systeem is nu helemaal veranderd natuurlijk) en ook niet op een gratis OV-kaart. De reizen van en naar school zijn dus voor eigen rekening en een retourtje Oisterwijk – Amsterdam Amstel is best prijzig, kan ik je vertellen. Ik heb het uiteindelijk opgelost met een treinabonnement, waardoor het iets goedkoper werd, maar leuk is anders.

Toen ik startte met deze opleiding woonde ik tijdelijk terug bij mijn ouders in huis. Dat heeft uiteindelijk te lang geduurd, hoofdzakelijk vanwege de lengte van de wachtlijst voor sociale huurwoningen in mijn woonplaats e.o. Ondertussen heb ik wel een sociale huurwoning (nou ja appartementje) waar ik nu dus woon en voorlopig nog zal wonen, omdat ik te weinig inkomen heb voor een particuliere huurwoning of een koopwoning. Ik noem het wel mijn studentenwoning, maar als ik het vergelijk met de prijzen van een kamer huren in Amsterdam heb ik het luxe, want heel deze bovenwoning van ongeveer 40m2  is voor mij alleen en ik heb een eigen keuken en badkamer/toilet.

Wat voor bijbaantjes heb je gehad?

Tja, ik werk dus nog steeds bij mijn bijbaantje: postbesteller bij PostNL. Dat doe ik vier dagen in de week (nu tijdelijk meestal zelfs vijf dagen) en ik draai ongeveer tussen de 18 en de 28 uur per week, afhankelijk van de hoeveelheid post. Ondertussen houd ik de vacatures wel in de gaten, maar ja er volgt nog een voltijdminor en afstuderen en dat lijkt me vrij lastig combineren met een baan van 32 uur, zeker ook omdat naar school gaan mij een hele dag kost, vanwege de lange reistijd (bijna 2 uur enkele reis).

Wat is je favoriete snelle maaltijd?

Noodles, vegetarisch. Men neme zo’n blokje noodles en gooit die 2 minuten in kokend water tot ze gaar zijn. Ondertussen roerbak je 100 gram tofustukjes (kant-en-klaar) en een zak voorgesneden Chinese roerbakgroenten. Voeg hier een kant-en-klare (vegetarische) sojasaus aan toe en eventueel nog een theelepel sambal als je van pittig houdt. Als je de tofustukjes, roerbakgroenten en noodles mengt, gooi je er nog wat sesamzaad (of een klein handje cashewnoten) doorheen en smakelijk eten maar! Als ik heel veel honger heb, doe ik er ook nog wel eens een miniblikje kikkererwten doorheen. Dit is voor 2 personen of je kunt er twee dagen van eten.

Ben je lid van een studentenvereniging?

Nope. Volgens mij is dat meer iets voor de universiteit? Of voor voltijd, als je ook in de betreffende plaats woont? Ik heb me er eerlijk gezegd nooit in verdiept. Was al dolblij dat je geen introductiekamp of iets in die richting hebt bij een deeltijdopleiding, want daar zat ik echt niet op te wachen. Wij hadden gewoon een kennismakingsochtend waarbij de slb-groepen werden ingedeeld en met uitleg over de opleiding, de school en het rooster enzo en dat was prima.

Wat is jouw beste krap-bij-kas oplossing?

Zelf koken. Gelukkig vind ik koken leuk. Ik heb werkelijk nog nooit iets laten komen aan eten sinds ik hier woon (nu meer dan een jaar). En ik ga ook niet zo vaak uit eten of op een terras zitten, hoofdzakelijk vanwege de kosten (want ik vind het wel gezellig).

Verder probeer ik wel altijd op de aanbiedingen in de supermarkt te letten en op kortingstickers voor producten die bijna over de datum zijn.

En ik eet ook wel vrij regelmatig bij mijn ouders, ze wonen vlakbij en het is gezelliger dan altijd alleen eten.

Waaraan heb je als deeltijdstudent een hekel?

Nou, heb je even? Ik vind het ergste dat veel mensen een deeltijdstudent niet als volwaardig zien. Maar deeltijd betekend alleen dat alle colleges op één dag geroosterd geworden. Verder moet je er evenveel voor doen als voor een voltijdstudie. Je moet evenveel studiepunten halen, je volgt vrijwel dezelfde vakken als de voltijdstudenten. Als je werk niet voldoet (zoals bij mij), moet je zelf een stage regelen en maar zien hoe je het dan allemaal redt met je tijd (…).

Ook een grote ergernis is dat je als deeltijdstudent geen recht hebt op een vorm van studiefinanciering (ja ok, je schijnt nu het leven lang leren krediet te hebben). En dus ook niet op de gratis OV-kaart, dat was voor mij echt een uitkomst geweest. Ik heb nu wel een Dal Vrij-abonnement, maar dan moet je wel reizen buiten de spitstijden. Je wilt niet weten hoe vaak ik op een absurd vroeg tijdstip ben opgestaan om vóór de spits in te kunnen checken en om op tijd op school te zijn. En hoe vaak ik tot 18.30 uur in Amsterdam heb rond gehangen, tot de spits dus voorbij was.

Ik vind het ook bloedirritant als docenten cijfers van een tentamen niet online willen zetten, omdat ze dat gelijk willen doen met de cijfers van de voltijdstudenten. En dan moeten wij – klein klasje – dus een eeuw wachten. Verder worden cijfers vaak verkeerd ingevoerd in het online studiepuntensysteem, waardoor ze (nog) niet officieel meetellen voor je studievoortgang en dat heeft mij en klasgenoten ook al een paar keer problemen opgeleverd.

En ik vind de begeleiding gewoon heel erg slecht. Zo heb ik ondertussen al studieloopbaanbegeleider nummertje 3, want het verloop in docenten is nogal groot op mijn school. Ze verwijzen je altijd maar door naar “mijn HvA”, want daar staat alles op. Ja, maar dan moet je het nog wel weten te vinden in het doolhof aan informatie. Eigen verantwoording op deze leeftijd ok, maar even vijf minuten van het slb-uur (of werkervarings-uur) besteden aan waar je informatie over bijvoorbeeld afstuderen kunt vinden was best fijn geweest.

Goed, zo kan ik nog wel even doorgaan. Nog een schooljaar en dan ben ik hopelijk afgestudeerd.

Welke irritante vraag wil je als student niet horen?

“Wat wil je eigenlijk bereiken met deze studie?” of “Wat kun je eigenlijk met die studie?” En als je dan zegt dat je mogelijk de archiefwereld in zou willen: “Daar zit toch geen toekomst in, dat is allemaal oud en stoffig.” En ook een topper: “Waarom heb je dan nog steeds geen baan in die richting?” (Nou, omdat ze meestal voltijdmensen willen, omdat ze 100.000 jaar werkervaring vragen, omdat ze vaak om vaardigheden vragen of kennis van programma’s die in de studie MIC nog nooit aan bod zijn gekomen, omdat ik ‘toch niet helemaal het juiste type ben’ – ondanks dat ze me nog nooit ontmoet hebben en dat dus helemaal niet kunnen weten -, omdat ik al een paar keer ben afgevallen als een-na-laatste kandidaat, omdat de andere kandidaat toch net iets leuker lachte, omdat ze iemand met een diploma willen, omdat het in een uithoek is waar je niet met het OV kan komen en ik momenteel geen geld heb voor een auto, omdat het om een tijdelijke baan gaat, omdat ik een voltijdsminor ga doen en die veel (reis)tijd gaat kosten, omdat ik lange tijd nog een voltijdsmaster wilde gaan doen – maar daar nu sterk aan twijfel vanwege de financiën en mijn leeftijd,…,…,…)

Is de studententijd de leukste tijd van je leven?

Volmondig: NEE! Dat zou misschien anders zijn geweest als ik jonger was geweest en meteen na de Havo was gaan studeren, voltijd, in een studentenhuis was gaan wonen en lid van een studentenvereniging was geworden.

Ik zou niemand een deeltijdstudie aanraden, want het heeft een behoorlijke impact op je leven. Zowel ten goede, want het levert natuurlijk uiteindelijk het felbegeerde hbo-diploma op, als ten kwade: want het slurpt heel veel van je vrije tijd op. Dan heb ik nog niet eens een partner of kinderen of een baan van 32 uur, dus ik mag niet eens zo hard roepen, maar ik hecht wel behoorlijk veel waarde aan mijn vrije tijd, hobbies en sociale contacten. En dat botst nog al eens behoorlijk, ja.

Als ik alles van tevoren had geweten, was ik gewoon meteen na de havo naar het hbo gegaan of na maximaal één tussenjaar. Dan was ik nu waarschijnlijk op veel vlakken veel verder geweest. Maar goed, het is niet zo, verkeerde keuzes en nu moet ik roeien met de riemen die ik heb.

Voel je jezelf wel eens eenzaam in je studie?

Ja. Ik ben de enig overgebleven student van mijn mini-klasje van twee die in het tweede jaar de specialisatie Archivistiek heeft gevolgd. Mijn enige mede-student is helaas gestopt na het tweede jaar. Alle overige klasgenoten deden de specialisatie Digitale Media. Het derde jaar kwam ik gezellig weer bij hun in de klas, maar het programma van het derde jaar sloot volledig aan op de richting Digitale Media. Het woord “archief” is nauwelijks genoemd in het derde jaar. Ik had dus het één en ander gemist op het gebied van Digitale Media, wat ik zelf maar uit moest gaan zoeken.

En ik liep stage bij een archiefinstelling, waar ze steeds vroegen wat ik nu eigenlijk op school aan het doen was, terwijl ik dus vakken volgde die nauwelijks raakvlakken hadden met de wereld van de archivistiek.

Uiteindelijk heb ik niet heel de stagetijd volgemaakt. Niet omdat de stage niet leuk was: die was leuk, met allemaal prima collega’s en er hing een goede sfeer daar. Maar ik werd genekt door de lange reistijd, de lage stagevergoeding (waardoor ik dus ook nog bij de post moest werken om inkomsten te hebben) en een enorm tijdsgebrek, waardoor ik achter ging lopen met mijn studie. Ik voelde me best wel rot in die tijd en eigenlijk was er niemand met wie ik daar over kon praten of iemand die het volledig begreep.

Goed, het is me uiteindelijk gelukt om het derde schooljaar te volbrengen, maar ik heb de manier waarop als vreselijk ervaren.

Ondertussen heb ik wel contact met enkele archiefstudenten (oorspronkelijk uit de jaren boven mij), die ook nog af moeten studeren. Dat leverde een hoop herkenbare studieverhalen op en hopelijk gaan we nu allemaal de eindstreep bereiken dit schooljaar.

Wat vond je het moeilijkste vak van je studie?

Organisatiekunde, dat was al in het propedeusejaar. De docent vond dat we het hele boek van 500 pagina’s vol marketing maar uit ons hoofd moesten leren. Het tentamen bestond dan ook uit inhoudelijke, open vragen. De halve klas zakte, ik ook. Voor de herkansing heb ik me letterlijk doodgeleerd en toen haalde ik gelukkig wel.

NimaB, in het derde jaar, leek erg op dit vak. Met het verschil dat dit een open boek tentamen was en er dus een stukje herhaling in zat van Organisatiekunde. Hierdoor heb ik dit tentamen wel in 1x gehaald, hoewel het cijfer op het randje was.

Verder vind ik momenteel het vinden van een archivistisch afstudeerproject echt heel lastig.

Heb je iets aan je studie gehad?

Aangezien ik nog bezig ben, kan ik hier nog niet echt antwoord op geven. Maar ik denk dat een hbo-diploma sowieso al heel veel deuren opent, ze vragen nou eenmaal heel vaak om hbo werk- en denkniveau in vacatures en een hbo-diploma is daarvan het beste bewijs.

Ik denk dat het afronden van een deeltijdstudie ook bewijst dat je een doorzetter bent. Meer dan de helft van de klasgenoten met wie ik startte in het propedeusejaar, is afgevallen gedurende de studie. Dat is best wel veel. Maar ik ben er ook nog niet, dus zeg hier nog niet teveel over.

Qua inhoud vind ik de studie trouwens vaak tegenvallen, met name dus het afgelopen derde studiejaar. Dat verschilt nog wel per vak en ook wel per docent. Maar sommige vakken slaan echt helemaal nergens op. En voor het ene vak moet je echt veel meer doen, dan voor het andere vak, terwijl het evenveel studiepunten oplevert. In het propedeusejaar heb ik wel een paar goede vakken gehad en ook de specialisatie Archivistiek was heel leerzaam, omdat ik vrijwel niets van die wereld wist. Ik heb van andere studenten gehoord dat de minors ook een goede inhoud hebben, dus ik verwacht veel van de door mij gekozen minor Schrijven in Opdracht.

Ten slotte:

Dit is een behoorlijk lang en ook wel persoonlijk stuk geworden. Bedankt voor het lezen.

 

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Tuesday TAG: Studentenleven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s