MaandMoves: april 2023

Net als de voorgaande jaren probeer ik om op de laatste dag van de maand een maandoverzicht te geven.

April

Nou, van echte lente kunnen we nog niet spreken. Ik heb mijn winterjas vaker aangehad, dan mijn zomerjas. De temperatuur kwam weinig boven de 15 graden uit. Wel staan er veel bomen en planten in bloei – dus veel last van hooikoorts – en is het lang licht, daarom wel een paar keer ’s avonds nog naar het bos geweest om te wandelen.

Wandelen, geocaching en Munzee

Geocaching ging verrassend goed deze maand; we vonden meer dan 100 caches. Het duurde een week voor we gingen geocachen, maar toen deden we het wel meteen goed: de 6-cache-datum 7 april werd zo’n beetje verachtvoudigd met 49 founds tijdens een wandeling in de Lommelse Sahara, net over de grens in België. En zelfs met twee Heideroosjes sterk, plus nog het zusje van Anke, die ook aan geocaching doet. Wat betreft het Geocaching Datum Project (alle data op minstens 10 founds) is er nu nog maar 1 datum over! Helaas gaat dat om 10 december, dus nog ruim zeven maanden geduld. De Lommelse Sahara is een stuifzandgebied met heide en bossen eromheen en veel water (in vergelijking tot bijvoorbeeld de Loonse en Drunense Duinen). Ook is er een heel gave uitkijktoren, die wij natuurlijk beklommen hebben. Ik was al wel vaker in de Lommelse Sahara geweest, maar de laatste keer was de uitkijktoren er nog niet. Als uitkijktorenfreak werd ik daar erg blij van.

Begin april ging er een nieuwe jaaropdracht van start vanuit Groundspeak, de organisatie achter geocaching. Het voorgaande jaar kregen we steeds twee maanden de tijd om punten te verdienen om een doolhof te doorkruisen. Voor elk voltooid doolhof kreeg je souvenirs. Dit jaar hebben ze het Wheel of Challenges. Elke maand wordt er aan een soort van rad van avontuur gedraaid en daar komt dan een opdracht uit die je die maand kan vervullen op drie niveaus. In april ging het om zoveel mogelijk aantallen founds. Bij 5 founds kreeg je brons, bij 30 founds zilver en bij 100 founds goud. Op goede geocaching vrijdag scoorden we dus meteen al brons en zilver en omdat we met 49 founds al op de helft richting de 100 waren, werd het een uitdaging om dat te gaan halen.

Op eerste paasdag liep ik een bloesemwandeling (met maar weinig bloesem) in Zeeland van station Kapelle-Biezelinge en pakte toen ook nog een paar labcaches mee, wat ook weer 28 founds op leverde. Overigens vond ik dit verder geen bijzonder aantrekkelijke wandeling; veel verharde, lange, rechte paden. De hoeveelheid bloesem viel ook nog erg tegen. Kapelle en Wemeldinge zijn wel aardige dorpjes, maar zeker in Kapelle was op deze heilige zondag niks te beleven. Ik wilde naar het Fruitteeltmuseum met mijn museumkaart, maar dat blijkt dus op zondag altijd gesloten te zijn. Annie M.G. Schmidt werd hier geboren en daarom is er een Jip en Janneke-tunnel onder het station door; die vond ik leuk. Ook geweldig dat er een wijkje is met straatnamen als de Krullevaar, de Stampertjes en het parkje heet natuurlijk de Torteltuin. Wemeldinge is meer toeristisch en daar loopt de route een stuk langs de Oosterschelde; dat is wel een mooi stukje.

En de resterende geocachingfounds werden ook nog bij elkaar gesprokkeld, dus haalden we al goud met nog een hele week (plus koningsdag) april op de teller.

En dan de Munzees; mijn miljoen punten en daarmee level 120 komen in zicht. In Lommel waren ook veel Munzees te vangen. In Zeeland waren er dan weer bijna geen. En ook een lastige opdracht voor de clan, omdat het gevraagde type hier bijna niet voor komt.

Spelletjes en puzzels

Er werden 36 potjes spellen gespeeld, maar ik had met dank aan pasen met de family wel veel tegenstanders. Ook bezocht ik met S&A (&L, maar dat is een baby die nog niet mee kan spelen ;>) een kleine spellenbeurs in Tilburg, georganiseerd door drie plaatselijke spellenverenigingen, waaronder de Spelcarrousel, waar wij wel eens heen gaan. De spellen die we daar gespeeld hebben, heb ik trouwens niet geregistreerd, omdat het vaak ingekorte potjes zijn om veel mensen een spel uit te kunnen laten proberen. Er was ook niet zo veel te koop, als op grotere spellenbeurzen. Daar stond tegenover dat het heerlijk dichtbij was en gratis entree. Toen L. het niet meer zag zitten, zijn we bij hen thuis verder gaan spelen. Deze maand ook veel spellen gespeeld met een langere speeltijd. Dus staat Maracaibo (dat toch zeker 1,5 uur duurt) zowaar in de top-5, samen met Kwakzalvers van Kakelenburg, Qwirkle Cards, Keer op Keer 2 en Reef.

Ik begon pas laat in de maand aan de puzzel van april, maar die had maar relatief weinig stukjes (750), dus ik heb hem nog wel afgekregen. Het was overigens zo’n mysterie-puzzel van Ravensburger, maar geen idee hoe je dat raadsel op moet lossen, haha. Het gaat mij ook meer om het puzzelen zelf. Voor mei heb ik een puzzel van 1500 stukjes in gedachten.

Kijken

Ik keek wat minder tv dan in maart. Wel keek ik seizoen 1 van Outlander af en begon ik met Power of the Rings. Ook kijk ik naar het Belgische De Mol, maar ik vind de mol moeilijk te raden dit seizoen; alle kandidaten hebben al wel eens iets heel raars gedaan voor een mol. Voor nu zit ik op Lancelot of Ruben. Op die eerste zit ik eigenlijk al sinds aflevering 2, maar toen kwam die 5000 euro, die hij heel makkelijk had kunnen verpesten. En de laatste doet toch ook wel heel veel verdachte dingen en heeft geen grote geldbedragen binnen gehaald. Ook kijk ik nog Het Hoge Noorden.

Musea

Deze maand drie musea bezocht. Als eerste het Noordbrabants Museum in Den Bosch, speciaal voor de Eftelingtentoonstelling (ook al zijn we ook nog door de andere tentoonstellingen gelopen, maar de vaste had ik al eens eerder gezien bij een eerder bezoek). Mijn moeder en ik wilden hier in maart al heen, maar toen bleek je dus een tijdslot te moeten reserveren en die tentoonstelling is enorm populair. Daarom werd het april. Het was er ook heel erg druk, volgens mij heb ik nog nooit zoveel mensen in een museum bij elkaar gezien, behalve misschien in het Rijksmuseum. Het is wel een leuke tentoonstelling, met allemaal tekeningen, maquettes en voorwerpen uit de schatkamers van de Efteling. Wij wonen op fietsafstand van de Efteling en komen er dus regelmatig. Heb ook wel eens een abonnement gehad, maar dat is alweer een aantal jaren geleden.

De andere twee musea horen bij elkaar en zijn het Museum Helmond en de Kunsthal Helmond. Het eerste is gevestigd in het kasteel van Helmond en hier was ik al eens eerder geweest, in 2019. Maar nu was er een tijdelijke tentoonstelling van levensgrote bloemstillevens van Linda Nieuwstad en die wilde mijn moeder graag zien. Dus ging ik gezellig mee, want ja museumkaart en Weekend Vrij abonnement op de trein, dus dan kun je eens gek doen. Ik vond het trouwens ook mooi hoor. De Kunsthal vonden we allebei wat minder aansprekend. Zo hingen er nu foto’s van straatfotograaf Alex Webb en daar zaten aparte foto’s tussen, maar er hing nauwelijks informatie bij, waardoor wij niet echt feeling kregen met de foto’s. Webb vond dat je je eigen fantasie moest gebruiken en daar hebben wij toch geen gebrek aan, haha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s