MaandMoves: maart 2023

Net als de voorgaande jaren probeer ik om op de laatste dag van de maand een maandoverzicht te geven.

Maart

Op 1 maart begon de meteorologische lente en op 20 maart de astronomische lente, maar om heel eerlijk te zijn hebben we nog maar weinig echte lentedagen gehad. Aan het begin van de maand hadden we hier zelfs nog natte sneeuw, die aan het einde van de middag gelukkig wel wegsmolt. Ook was er nog een dag met (ijs)regen en heel koude wind, waardoor ik last kreeg van plaatselijke onderkoeling aan mijn handen en mijn voeten. Vroeger had ik dit vrij regelmatig; nu was het al jaren geleden, maar het is geen prettig gevoel.

19 maart was het in ieder geval erg mooi weer op de Sallandse Heuvelrug en het was ook nog eens een zondag, dus daar heb ik volop van genoten. Helaas kwamen daarna weer een hoop dagen met bewolking en regen en ’s nachts en in de vroege ochtend is het nog behoorlijk rond-het-vriespunt koud.

De klok is verzet en ik ben blij met meer licht, maar het weer mag echt nog wel een stukje beter. Hopelijk in april.

Wandelen, geocaching en Munzee

Omdat ik een week vakantie had in maart, die ik doorbracht op de Sallandse Heuvelrug, gingen al deze doelen geweldig. In die week wandelde ik bijna elke dag tussen de 15 en de 20 kilometer, misschien alleen op de stadsdagen iets minder. Ik maakte die week twee geocaching/stadswandelingen door Zwolle en Deventer. Eerder deze maand bezocht ik Leiden, Eindhoven en Den Bosch en in het laatste weekend nog Utrecht. Ik heb mijn Weekend Vrij abonnement op de trein dus weer lekker uitgebuit, ondanks de fameuze dassenburcht onder het spoor hier in de buurt en het irritante feit dat de trein nog maar om het uur rijdt in het weekend (was vroeger altijd om het half uur).

Ik wandelde dus over verschillende delen van de Sallandse Heuvelrug, maar ook over de Friezenberg. Ook deed ik de Groene Wissel van Rijssen naar Holten en de NS-wandeling van Nijverdal naar Holten (voor de derde keer) (met een extra lus door Nijverdal vanwege een labcache en een Munzee Garden). Ook werd er nog gefietst. Op mijn eigen fiets, die ik meegenomen had in de trein.

Er werden deze maand maar liefst 210 geocaches gevonden; het grootste gedeelte hiervan tijdens de vakantieweek. In die vakantie werd ook de 12000ste cache van de Heideroosjes gevonden; zelfs al een dag eerder dan gepland. Toch weer een mooie milestone en ondertussen zelfs al over de 12100 heen. Daarnaast werd de laatste datum van maart opgelost, dat was de 8-cache-datum 19 maart, die zeer ruim verbeterd is. Er zijn nu nog maar 2 data te gaan voor het Geocaching Datum Project. Ook werd het laatste souvenir van de Signal’s Labyrinth-serie behaald (nog voor de vakantie trouwens) en omdat ik alles van deze serie heb behaald, kreeg ik ook nog een bonussouvenir. In april start er weer een nieuwe souvenirserie die een jaar gaat duren.

Daarnaast capte ik enorm veel Munzees. In Zwolle waren er veel, in Deventer ook nog (ondanks dat ik daar al eerder Munzees had gevangen) en in Nijverdal of all places was zelfs een Munzee Garden. Dan nog alle Munzees langs de spoorlijn (ik reisde per trein) en stiekem waren er ook nog veel stickers op bordjes op de Sallandse Heuvelrug. Maar de miljoen punten en daar het volgende level heb ik nog niet bereikt. Maar met 850.000 punten ben ik wel een heel eind op weg.

Spelletjes en puzzels

Tja, een vakantie zonder tegenstanders en dus zonder spelletjes. Ik heb zelfs 12 dagen geen spellen gespeeld en kreeg bijna afkickverschijnselen… Maar toch nog 40 potjes en 20 verschillende spellen. Zelfs een potje Catan gespeeld op mijn verjaardag. Later bleek dat een dag later de bedenker van Catan, Klaus Teuber, is overleden. Cloudy Kingdom is onze nieuwe verslaving en staat met stip op 1 als meest gespeelde spel van deze maand (en dit jaar).

Met mijn Elke Maand Een Puzzel Challenge ging het wel voorspoedig, want ik legde zelfs twee puzzels. Eerst thuis de Zuidpool van Jan van Haasteren en later op vakantie Stone Age uit de Pieces of History-serie van Jumbo. De eerste was 1000 stukjes en de ander 950 stukjes. Die van 950 stukjes zitten wel in veel kleinere en handiger op te bergen dozen, dus ik ben daar wel voorstander van; minder opbergruimte nodig en makkelijker mee te nemen. Mocht iemand trouwens nog andere puzzels uit die Pieces of History-serie hebben, dan heb ik daar wel interesse in, vooral in Vikingen en Piraten. Ik heb die met het kasteel en de draak al wel. Ze hadden ze vorig jaar bij het Kruidvat, maar ze hadden hier maar 3 verschillende en die van de Romeinen vond ik minder leuk, dus die heb ik niet gekocht.

Kijken

Tja, sinds ik een TV-toestel heb ga ik helemaal los. Natuurlijk was er de finale van Wie is de Mol? en ik had het eindelijk eens een keer goed: Jurre bleek de Mol te zijn. Ik had al mijn punten in de app nog, zelfs. Ik mol nu gewoon lekker verder met de Belgische versie van het programma (de Belgen hebben het format voor het programma trouwens bedacht) dat De Mol heet. Er zijn pas twee afleveringen geweest en vooralsnog is Lancelot (what’s in a name) mijn Mol.

Ik keek ook naar de eerste aflevering van de nieuwe reisserie Het Hoge Noorden over Nederlanders die naar Scandinavië zijn geëmigreerd. Als ik al zou gaan emigreren, dan zou ik ook naar een Scandinavisch land willen, dus daarom vind ik dit een interessante serie.

Qua series ben ik begonnen met Outlander. Ik heb alle boeken gelezen en was ook erg benieuwd naar de serie. Er zitten prachtige beelden in, mooie kostuums en ook wel goede acteurs. Maar pfft wat gaat het allemaal traag; soms verliest het echt mijn aandacht. In de latere boeken van de serie gaat het vaak ook allemaal heel traag, maar juist de eerste twee boeken hebben nog wat meer vaart. Toch bestaat seizoen 1; de verfilming van boek 1, het dunste boek van de serie, al uit 16 afleveringen die allemaal bijna een uur duren. Hoe veel afleveringen krijgt het laatste boek dan, dat uit twee delen van elke zo’n 600 pagina’s bestaat…??? Ik weet dus nog niet of ik alle seizoenen in 1x af ga kijken, vooralsnog eerst maar eens seizoen 1. Kan zijn dat ik dan ter afwisseling iets anders ga kijken.

Ook keek ik seizoen 1 van Wednesday af. Vond het best een leuke serie, maar weet niet of seizoen 2 dit nog kan overtreffen.

Dan waren er nog de films en ik moet eigenlijk bijhouden wat ik allemaal heb gekeken…

Captain Fantastic: tja, ik was vroeger nogal verliefd op Aragorn uit Lord of the Rings, gespeeld door de acteur Viggo Mortensen. Die speelt dus ook een hoofdrol in deze film. Maar ja, zonder zijn lange lokken en ruim 20 jaar ouder is hij toch een stuk minder aantrekkelijk dan toen hij Aragorn speelde. Hij heeft wel heel mooie ogen. De film vond ik wel intrigerend: de ouders van een gezin besluiten om hun zes (!) kinderen op te voeden ergens midden in het bos. Ze krijgen hier thuisonderwijs en leren hoe ze moeten overleven. Contact met de buitenwereld is er maar weinig. Dan wordt de moeder ziek en zij sterft. Hierdoor worden de kinderen en de vader geconfronteerd met de buitenwereld en familieleden van de moeder. En dat zorgt voor de nodige problemen.

Everything, everywhere, all at once: won later in de maand de Oscar voor beste film. Persoonlijk vond ik het best een vermakelijk film voor een keertje, maar ook een heel vervreemde film die ik niet zo gauw nog eens zal gaan kijken.

When Marnie was here: Ik ben best wel fan van de animatiefilms van Studio Ghibli en deze had ik nog nooit gezien. De film bevat de typische surrealistische elementen die in veel van deze Japanse films zitten. Hoewel hij net iets te lang duurt, vind ik het wel weer een goede film in dit genre.

The Arrival: Keek ik op tv tijdens mijn vakantie en dat was superirritant met wel vijf reclameblokken tussendoor. Het is een trage en een beetje rare film over aliens die op Aarde landen. Overigens niet om de Aarde te veroveren, zoals meestal in dit soort films, maar om te communiceren en te waarschuwen. En die communicatie verloopt dus heel stroef, omdat de aliens een beeldtaal gebruiken die niet bekend is op Aarde. Hoofdpersoon in deze film is dan ook een taaldeskundige die in de toekomst blijkt te kunnen kijken.

The devil wears Prada: Deze film heb ik jaren geleden al eens gezien en ik heb ook het boek van Lauren Weisberger en het vervolg gelezen. Hij kwam toevallig op tv in mijn vakantieweek en omdat ik mijn boeken al uit had, had ik even niks beters te doen. Het is een vermakelijke feelgoodfilm en ik vind Meryl Streep een leuke actrice.

Musea

Ik heb deze maand heel veel musea bezocht; misschien wel genoeg om op basis van deze maand al mijn museumkaart eruit te hebben.

In Leiden bezocht ik De Lakenhal, wat ik vooral een mooi historisch gebouw vond. Ze hebben vooral veel oude schilderkunst en wat objecten die te maken hebben met de productie van laken.

Daarna ging ik daar naar het Rijksmuseum van Oudheden, daar was ik al eens eerder geweest in 2016, ook met mijn museumkaart. Toch alweer 6,5 jaar geleden. Toch herkende ik nog van alles van toen in de vaste tentoonstellingen. Maar ik kwam vooral voor de tijdelijke tentoonstelling over Byblos, een oude havenstad in Libanon met invloeden van allerlei volkeren. De tentoonstelling deed mij qua stijl en inrichting trouwens erg denken aan die over reizen in de Middeleeuwen (Crossroads) die ik ooit zag in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Het was wel interessant. De rest van het museum heb ik niet meer helemaal gedaan, wel nog langs de kleinere kralententoonstelling gelopen en door een stukje van de Romeinen, maar die had ik al eens eerder gezien.

In Eindhoven ging ik naar Van Abbe Museum, ook daar was ik al eerder geweest, maar nu was er een andere tentoonstelling. Om heel eerlijk te zijn vond ik het moeilijk om de samenhang in deze tentoonstelling te ontdekken; het leek vooral een bij elkaar geraapt zootje van “kunst”. Ik vond lang niet alles mooi, zullen we maar zeggen. Het gebouw zelf is wel heel gaaf ontworpen.

Tijdens mijn vakantie bezocht ik drie musea. Als eerste De Fundatie in Zwolle. Hier sprak ook lang niet alles mij aan, maar sommige dingen vond ik wel mooi. Het gebouw zelf is ook weer mooi ontworpen, met dat “ei ” bovenop en als je daarin staat heb je een mooi uitzicht over de stad. Jaren geleden ben ik ook eens in de dependance van dit museum geweest, bij Kasteel het Nijenhuis in Heino; daar is een grote beeldentuin. Dat vond ik eigenlijk mooier dan dit museum.

In Deventer bezocht ik De Waag en het Speelgoedmuseum. In beide musea (die je kunt bezoeken met een combiticket als je geen museumkaart hebt) was ik al eens eerder geweest. In De Waag – een oud historische gebouw – was nu wel een andere tentoonstelling dan toen. De Waag is niet zo’n groot museum, maar heeft wel echt mooie historische stukken van de stad Deventer o.a. een heel mooie oude landkaart van de Hanzesteden langs de IJssel. Er hingen nu ook eeuwenoude schilderijen waarop het gebouw al te zien is; dat soort dingen vind ik dus mooi.

Ook het Speelgoedmuseum is niet extreem groot en omdat ik er al eens eerder was geweest en het niet heel erg veranderd was, ben ik hier ook niet heel lang geweest. Het was wel leuk dat het er heel rustig was (ik denk dat er misschien 10 bezoekers waren op dat moment) en ik dus ook kon “spelen”. Vooral de knikkerbaan op de zolder heeft mij bezig gehouden. Ook was er een kleine tentoonstelling over de poppenmaker Max Verstappen (dat dus een ander dan de coureur), die ik leuk vond, omdat er bekende poppen stonden die bij tv-programma’s zijn gebruikt. Het is wel een monnikenwerk om zo’n pop te maken (er draaide een filmpje over het creatieproces).

Als laatste bezocht ik nog het Museum Speelklok in Utrecht. Hier ben ik als 3 of 4-jarige al eens geweest, nog met mijn opa (die overleed toen ik 8 was); hij hield heel erg van draaiorgels en hun muziek. Ik kon mij van dat museum nog maar weinig herinneren, maar ik was natuurlijk ook nog heel erg klein toen. Er werd aangeraden om mee te gaan met een rondleiding en ik begrijp wel waarom: dan worden er verschillende instrumenten afgespeeld en de muziek hoort er zeker wel bij. Dus ga zeker mee met een rondleiding. Ik vond het interessant en al die draaiorgels en speeldozen zijn absoluut prachtig gemaakt; wat een werk moet dat zijn geweest. Maar na die rondleiding kwam de orgelmuziek mijn neusgaten wel uit; sorry opa, maar ik ben geen groot fan. Daarna nog door de rest van het museum gelopen. Alles bij elkaar ben ik hier best lang geweest; er is ook veel te zien.

Dat zijn dus maar liefst zeven musea! En daar had nog een achtste bij gezeten als je daar niet voor moest reserveren en het vol zat op die dag. Maar daar gaan we in april naartoe.

Verder

 • Heb ik dus eindelijk eens de goede Mol geraden: Jurre
 • Ben ik vandaag op de laatste dag van de maand jarig
 • Hielden de dassen onder het spoor hier in de buurt de gemoederen nogal bezig
 • Met je fiets in de trein is echt ruk als de liften op het station (Tilburg in dit geval) kapot zijn en je je fiets met bagage de trappen af en op mag sjouwen (want die fietsgoten zitten veel te dicht bij de rand)
 • Was er de Nationale Week Zonder Vlees (en Zuivel). Voor mij niet nodig, ik ben al sinds mijn 13e vegetariër, maar ik deed wel aan promotie op mijn social media. En ik won een (kook)boek op instagram.
 • Het was ook Boekenweek en daarom organiseerde ik een Boekenbingo met postkaarten. Leverde leuke kaartjes en boekentips op.
 • Op 1 maart werd mijn cavia Frido 2 jaar oud. Hij is de jongste van mijn huisdieren, maar hij woont al wel vanaf vier weken oud bij mij, dus veel langer dan de konijnen die er nog geen twee maanden zijn. Zijn vriendje Fenno is echter de recordhouder; die is en het oudste en woont al het langste bij mij van allemaal.
 • De konijnen maken heel erg veel troep en daarom noem ik ze de Chaoskrijgers. Ze hebben bepaald geen VT wonen idee betreffende de inrichting van hun ren. Maar ze zijn ook wel heel erg schattig.
 • Mijn moeder heeft voor mijn huisdieren gezorgd toen ik op vakantie was. Ze had het er maar druk mee.
 • Zelf had ik een tuindier bij mijn vakantiehuisje: een eekhoorn die elke dag vogelvoer kwam stelen.
 • Waren er de provinciale statenverkiezingen en natuurlijk ging ik stemmen; gezellig in de molen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s