Van 6 tot en met 12 maart vindt de zesde editie van de Week zonder Vlees (en Zuivel) plaats. Deze week is bedoelt om mensen bewust te maken van een flexitarisch eetpatroon met vegetarische en plantaardige alternatieven. Dit is beter voor dier (denk aan de bio-industrie), mens (denk aan gezondheidsaspecten) en het milieu (denk aan het klimaatprobleem).
Voor mijzelf is dit niet zo moeilijk. Vanaf ongeveer mij elfde ging ik steeds minder vlees eten, om op mijn 13e definitief vegetariër te worden. Sindsdien heb ik nooit meer vlees of vis gegeten. Ik eet ook vrij vaak veganistisch of gebruik plantaardige alternatieven voor zuivel, maar doe dat niet altijd. Soms eet ik wel kaas of eieren of producten waar dit inzit. Ik ga dus proberen om een week veganistisch te eten.
Mijn idee is om deze week elke dag (behalve donderdag) een vegetarisch recept te plaatsen op mijn blog, ter inspiratie om ook eens een dagje zonder vlees te eten.
Vandaag is dat:
Groenteschotel met knolselderijpuree
Een ovenschotel naar een recept van de Lidl.
Ingrediënten:
- 1 knolselderij; geschild en in stukjes
- 500 gram gemengde groente naar keuze (bijv. al je groenterestjes van de afgelopen week)
- 100 gram tomatentapenade
- 200 gram creme fraiche (ik gebruikte een veganistische versie; haver fraiche)
- 10 gram bieslook
- 200 gram geraspte kaas (ook hier gebruikte ik een vegan versie)
- peper en zout om de boel op smaak te brengen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Breng de stukken knolselderij aan de kook en laat ongeveer 15 minuten doorpruttelen op een laag vuur tot ze gaar zijn.
Snijd ondertussen de andere groenten in stukken en roerbak ze samen met de tomatentapenade tot ze beetgaar zijn. Verdeel ze vervolgens over de bodem van een ovenschaal.
Giet de knolselderij af en stamp tot een puree. Voeg de creme fraiche toe en ook de bieslook en de helft van de geraspte kaas. Houd een beetje bieslook over om te garneren. Breng de puree op smaak met peper en zout. Ook zou je eventueel een scheutje citroensap toe kunnen voegen als je daarvan houdt.
Verdeel de puree gelijkmatig over de groenten in de ovenschaal. Garneer met de rest van de geraspte kaas en bestrooi met het restant van de bieslook.
Verwarm de ovenschotel vervolgens 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!