Van 6 tot en met 12 maart vindt de zesde editie van de Week zonder Vlees (en Zuivel) plaats. Deze week is bedoelt om mensen bewust te maken van een flexitarisch eetpatroon met vegetarische en plantaardige alternatieven. Dit is beter voor dier (denk aan de bio-industrie), mens (denk aan gezondheidsaspecten) en het milieu (denk aan het klimaatprobleem).
Voor mijzelf is dit niet zo moeilijk. Vanaf ongeveer mij elfde ging ik steeds minder vlees eten, om op mijn 13e definitief vegetariër te worden. Sindsdien heb ik nooit meer vlees of vis gegeten. Ik eet ook vrij vaak veganistisch of gebruik plantaardige alternatieven voor zuivel, maar doe dat niet altijd. Soms eet ik wel kaas of eieren of producten waar dit inzit. Ik ga dus proberen om een week veganistisch te eten.
Mijn idee is om deze week elke dag (behalve donderdag) een vegetarisch recept te plaatsen op mijn blog, ter inspiratie om ook eens een dagje zonder vlees te eten.
Vandaag is dat:
Andijviestamppot met falafel
Dit recept komt uit het gratis tijdschrift van de Hallo Jumbo. Het is een snel en makkelijk recept, omdat bijna alles al kant-en-klaar is. Alleen aan de aardappels moet je iets doen, hoewel je die natuurlijk ook al voorgekookt zou kunnen kopen, om het echt makkelijk te maken.
De andijvie deelde ik met mijn huisdieren, want zowel de cavia’s als de konijnen zijn dol op rauwe andijvie.
Ik wist eerlijk gezegd niet meteen wat sriracha is, maar het is een pittige saus met o.a. chilipepers, die vooral veel wordt gebruikt in de Thaise keuken. In de meeste supermarkten kun je diverse varianten vinden, er is zelfs een vegan versie. Het is overigens wel echt een behoorlijk pittig sausje, dus ben er niet te scheutig mee.
Ingrediënten:
- 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
- 375 ml piccalilly saus (kant-en-klaar uit een pot)
- 500 gram in reepjes gesneden andijvie
- 300 gram falafel
- 2 eetlepels sriracha
- olijfolie
Bereiding
Kook de aardappelblokjes in 10-15 gaar
Bak de falafel in de olijfolie
Stamp de aardappelblokjes tot een puree en meng de piccalillysaus er doorheen, terwijl de pan op een laag vuurtje staat
Voeg vervolgens de andijviereepjes in delen toe aan de puree, zodat ze iets slinken voor je ze mengt met de puree
Schep de puree op een bord, schep de falafel erbovenop en garneer het bord met de sriracha

Lekker met een salade erbij
Eet smakelijk!
Lijkt me ook lekker! Maar die schotel van gisteren was echt YammieYammie!
LikeLike