Van 6 tot en met 12 maart vindt de zesde editie van de Week zonder Vlees (en Zuivel) plaats. Deze week is bedoelt om mensen bewust te maken van een flexitarisch eetpatroon met vegetarische en plantaardige alternatieven. Dit is beter voor dier (denk aan de bio-industrie), mens (denk aan gezondheidsaspecten) en het milieu (denk aan het klimaatprobleem).
Voor mijzelf is dit niet zo moeilijk. Vanaf ongeveer mij elfde ging ik steeds minder vlees eten, om op mijn 13e definitief vegetariër te worden. Sindsdien heb ik nooit meer vlees of vis gegeten. Ik eet ook vrij vaak veganistisch of gebruik plantaardige alternatieven voor zuivel, maar doe dat niet altijd. Soms eet ik wel kaas of eieren of producten waar dit inzit. Ik ga dus proberen om een week veganistisch te eten.
Mijn idee is om deze week elke week een vegetarisch recept te plaatsen op mijn blog ter inspiratie voor een dagje zonder vlees.
Vandaag is dat:
Een ovenschotel met zoete aardappel, spruitjes, geitenkaas, bladerdeeg en cashewnoten. Geïnspireerd op een recept uit een blaadje van een supermarkt, maar ik weet even niet meer welke, dacht de Boodschappen. Zij gebruikten trouwens walnoten in plaats van cashewnoten, maar die waren op dat moment extreem duur en de cashewnoten waren in de reclame (en ik vind ze lekkerder), dus die keuze was snel gemaakt. In principe maakt het niet heel veel uit welke notensoort je gebruikt. Ook met de kaassoort zou je nog kunnen variëren, maar let er wel op dat je er eentje gebruikt waar geen dierlijk stremsel in zit.
Ik gebruikte een kleine ovenschaal voor 2 personen. Als je een grote ovenschaal wilt gebruiken, moet je alles dus verdubbelen.
Ingrediënten:
- genoeg plakjes bladerdeeg (ontdooid) om de randen en de bodem van je ovenschaal mee te kunnen bekleden
- 500 gram zoete aardappelen, geschild en in blokjes
- 250 gram spruitjes, schoon gemaakt (grote spruiten kun je eventueel halveren)
- 100 gram geitenkaas
- 100 gram ongebrande en ongezouten (cashew)noten
- kruiden naar keuze, bijvoorbeeld paprikapoeder en peper
- plantaardige margarine
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden
Breng de blokjes zoete aardappel in een pan met water aan de kook en laat ze daarna 10-15 minuten doorpruttelen op een laag vuur tot ze zacht zijn
Kook ondertussen ook de spruitjes in een andere pan met water tot ze beetgaar zijn; giet ze daarna af
Vet ondertussen de ovenschotel in met plantaardige margarine en bekleed met de plakjes bladerdeeg
Ook kun je de geitenkaas vast in stukjes snijden
Als de zoete aardappel gaar is, afgieten en tot puree stampen en op smaak brengen met kruiden naar keuze. Verdeel de puree over de ovenschotel
Verdeel de spruitjes gelijkmatig over de ovenschotel; druk ze lichtjes in de zoete aardappelpuree
Bestrooi de ovenschotel met de noten en de geitenkaas
Zet dit alles 25-30 minuten in de oven, tot de noten licht verkleurd zijn

Lekker met een salade erbij.
Eet smakelijk!