Last day of the year 2022

Traditioneel sluit ik het jaar altijd af met een vragenlijstje. Natuurlijk ga ik dat dit jaar ook weer doen. 2022 zal ook niet de boeken in gaan als het beste jaar ooit. Voor mij persoonlijk zat er wel een groot hoogtepunt in. Helaas ook dieptepunten.

Dat deed ik eerder in 20162017201820192020 en 2021.

Wat heb je in 2022 gedaan wat je nog nooit eerder had gedaan?

Ik heb voor het eerst reuzenpanda’s in het echt gezien in het Ouwenhands Dierenpark: Wu Wen, Xing Ya en de eerste in Nederland geboren reuzenpanda: Fan Xing.

Welke landen heb je bezocht?

Ik ben 1x samen met Anke in België geweest om te geocachen. Tijdens mijn vakantie in Limburg ben ik heel kort de grens over geweest naar Duitsland, toen ik een labcache deed die langs de grens lag. Tot zover mijn buitenlandse inbreng. Wel weer veel van Nederland gezien, met als hoogtepunt qua steden mijn eerste bezoek aan de stad Delft.

Wat zijn je favoriete momenten van 2022?

  • Toen ik hoorde dat ik op de eerste plaats was geëindigd en dus een andere woning kreeg aangeboden.
  • De vakantie om de Verschrikkelijke Geocaching Datum Week op te lossen.
  • Weekenden weg naar de Veluwe.
  • Veel spelmomenten.

Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?

Van de 34 data die aan het begin van dit jaar nog open stonden voor het Geocaching Datum Project heb ik er maar liefst 30 opgelost. Sommige samen met mede-Heideroosje Anke, maar ook veel alleen. Dat betekent dat er nog maar vier data open staan; twee daarvan heb ik overigens wel opgehoogd, maar niet voldoende om ze op 10 founds te krijgen. Bij 1 datum had ik corona en zat ik in quarantaine (en was ik ook wel echt ziek). De laatste datum was het verschrikkelijk weer en moest ik werken, dus dat was ook een vrij kansloze missie.

Verder ben ik ook trots op al het klussen en verhuizen, maar daar heb ik gelukkig heel veel hulp bij gekregen en is dus geen persoonlijke prestatie.

Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar?

Volgens mij heb ik geen noemenswaardige fouten gemaakt dit jaar. Of het moet corona oplopen als vakantiesouvenir zijn geweest, maar ja, dat deed ik ook niet expres.

Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?

Aan klussen en verhuizen. Daar kreeg ik overigens wel een verhuisvergoeding voor, omdat het om stadsvernieuwingsurgentie ging (oude woning wordt gesloopt). Omdat ik ook zelf had gespaard voor een verhuizing kon ik probleemloos alles betalen. Dus heb ik o.a. een vloer, verf op de muren, enkele nieuwe meubelstukken en een wasmachine gekocht. Deze woning is groter en beter en heeft daardoor ook een hogere huur. Dus huur is de tweede grote uitgave.

Waar werd je heel erg blij van?

Ik ben nog steeds heel blij met mijn andere huurwoning. Mijn oude huurwoning was een klein, gehorig, slecht onderhouden krot met energielabel G, waardoor ik niet erg gelukkig was met mijn woonsituatie. In mijn nieuwe huurwoning is alles beter: groter, betere isolatie (en die is afgelopen maand dus nog verbeterd), ik hoor vrijwel niets van de buren, energielabel is nu C, geloof ik. Maar het allerfijnste is dat ik van mijn verschrikkelijke ex-buurman Harrie Herrie en de antikraak-buren af ben. Die mensen maakten zoveel herrie.

Waar heb je om moeten huilen?

Het onverwacht overlijden van een familielid: binnen 10 dagen van gezond naar dood door een bacterie.

En dan is er nog de K-ziekte van mijn vader. Hij is er nog en het gaat naar omstandigheden goed, maar het blijft een onzekere situatie.

Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:

Dikker of dunner? Ik heb geen weegschaal in huis, dus ik denk gelijk of misschien zelfs ietsje dunner. Zelfde verhaal als vorig jaar: mijn werk is heel lichamelijk met veel fietsen en lopen. Verder wandel ik veel. Ik heb geen auto, dus mijn vervoersmiddel is in de eerste plaats de fiets. Daarnaast eet ik over het algemeen vrij gezond en sowieso altijd vegetarisch.

Blijer of somberder? Absoluut blijer naar het einde van het jaar toe. Het jaar begon natuurlijk nog midden in de coronacrisis en in lockdown. Ook was ik erg ongelukkig met mijn woonsituatie. Maar toen ik in juli de sleutels van mijn nieuwe woning kreeg en in augustus kon over huizen begon er in ieder geval een periode van woongeluk. Ook de coronacrisis is vooralsnog over het hoogtepunt heen en dat is ook fijn. Maar niet altijd alles is leuk en dan kan ik ook wel eens heel somber zijn.

Rijker of armer? Vooralsnog rijker, maar dat komt vooral omdat ik dus in aanmerking kwam voor een verhuisvergoeding. Anders was ik nu arm geweest. Verder heb ik mijn energiekosten vastgezet, dus ik zit nog ongeveer twee jaar goed. Misschien is de energiecrisis dan opgelost? Dat zou mooi zijn. Ik ben sowieso altijd al vrij zuinig geweest met energie als ik de grafiekjes van de leverancier moet geloven. Ik heb het gauw warm, dus de verwarming hoeft niet zo hoog. Maar ik douche wel graag gewoon warm. Daarnaast heb ik nu meer apparaten dan in mijn oude woning, zoals een wasmachine die ik daar niet had.

Wat had je vaker of meer willen doen?

Nog steeds schrijven. Ook dit jaar kwam er weer weinig van terecht. Toch maar een verplichte schrijfavond gaan inlassen in 2023, want anders komt dat boek er nooit.

Ook van enkele andere hobby’s kwam niet zoveel terecht.

Wat had je minder willen doen?

Haha, misschien zou ik minder moeten lezen (127 boeken), zodat ik meer tijd kan besteden aan andere hobbies. Maar ik heb altijd al een ernstige vorm van bibliobibuli gehad en dat is ongeneeslijk.

Wat was je favoriete TV-programma?

Wie is de Mol? Natuurlijk had ik het weer helemaal fout. Normaal vind ik het Belgische De Mol nog leuker, maar dat werd dit seizoen geteisterd door uitval van kandidaten door diverse blessures en de mol himself gaf op vanwege mentale problemen. Dat alles had toch invloed op de kwaliteit van deze serie.

Verder vind ik Het echte leven in de dierentuin dus leuk en leerzaam. En kijk ik soms naar reisprogramma’s als Floortje naar het einde van de wereld en Ik vertrek. Heel veel meer tv kijk ik niet.

Wat is het beste boek dat je in 2022 heb gelezen?

Ik las 127 boeken in verschillende genres en ga een aparte blog besteden aan de beste boeken.

Wat is de beste (nieuwe) film die je dit jaar heb gezien?

Mijn bioscoopbezoeken zijn met drie films ook om te huilen. Eerlijk gezegd vind ik de bioscoop ook wel heel erg duur geworden. En veel films staan al na een paar weken op een streamingdienst. Ik zag Fantastic Beasts nummertje 3: The secrets of Dumbledore. Tja, ik vind de fabeldieren gaaf en Newt Scamander een geweldig karakter (echt Newt, niet de acteur). Maar je merkt wel dat dit echt een tussenfilm is en dat ze het verhaal steeds meer proberen op te rekken met soms totaal onzinnige gebeurtenissen. En waar was Tina in deze film???

Dan zag ik de verschrikkelijke film The Northman; niets dan moord, doodslag, godengezever en rondvliegende ingewanden.

En dan nog Lightyear, wat ik ook een erg sombere film vond.

Beste van deze drie? Ga ik toch voor Fantastic Beasts, maar dat is meer gevoelsmatig en omdat er nifflers inzitten.

Geen Avatar? Nee, geen Avatar. Wil ik wel zien, maar wacht wel tot die op een streamingdienst beschikbaar komt. En moet dan eerst deel 1 nog eens kijken. Ik had ook nog naar Where the crawdads sing gewild, maar dat kwam er niet meer van.

Wat deed je op je verjaardag?

Omdat dit mijn eerste niet-lockdownverjaardag in drie jaar werd, had ik vrij genomen om iets leuks te gaan doen. Kreeg ik zo’n beetje het slechtste weer van de hele winter over mij uitgestort, terwijl het eigenlijk al lente was (31 maart). Het was heel erg koud, 2 graden ofzo, op andere plekken in het land viel zelfs nog sneeuw, gelukkig bleef dat mij bespaart (IK HAAT SNEEUW). Het was dus heel koud, donker en somber weer en er was regendreiging. Daardoor ging het dagje uit niet door en werd het een boswandeling in Oisterwijk zelf. Daarna nog spellen gespeeld en kwam er wat bezoek langs. Dat was dan weer wel gezellig. In 2023 dan maar weer een herkansing voor een leuk uitje op mijn verjaardag. Het geplande uitje maakte ik een paar weken later, op Koningsdag, toen het wel mooi weer was.

Heb je iemand gemist?

In het begin van het jaar, toen er nog een lockdown was, voelde ik mij soms wel eenzaam. Gelukkig kwam de avondklok niet meer terug. Later in het jaar ging het allemaal een stuk beter, ook de verhuizing had een goede invloed. Omdat ik nu meer ruimte heb, kan ik ook eens mensen bij mij thuis uitnodigen. In mijn oude, kleine woning deed ik dat niet zo snel.

Ik zou hier ook nog een hele analyse kunnen schrijven over een overleden familielid, maar dat ga ik vanwege privacy niet openbaar zetten.

Wat is het belangrijkste dat je in 2022 geleerd hebt?

Het is niet per se iets dat ik in 2022 heb geleerd, maar iets wat al jarenlang sluimerde. Ook hier ga ik niet te diep op in, omdat het heel persoonlijk is.

Ik wil eindigen met een quote van de Amerikaanse ecoloog Aldo Leopold (1887 – 1948), die ik las in het boek Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s