Geocachingavonturen uit het verleden: Landerij van Tosse

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.

Vandaag gaan we terug naar 15 december 2019:

Net als vorige week een verslag uit 2019, omdat er verder weinig aan geocaching is gedaan op deze datum. En net als 8 december, was 15 december ook nog een 3-cache-datum. Dus werd het ook deze zondag weer een treinavontuur om de datum te saven.

Het avontuur:

De weersvoorspelling voor 3-cache-datum zondag 15 december 2019 was aanzienlijk beter dan die voor zondag 8 december, een week eerder. Het zou een zonnige dag worden met een middagtemperatuur van zo’n 9 graden. Na een stormachtige week met veel regen kon ik dat nauwelijks geloven, maar toch was het zo. Het fietsrondje Rundje Nisseroi stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, dus die zou het worden, per OV-fiets vanaf station Oss. Ondanks dat ik pas vrij laat in bed lag zaterdagnacht, stond ik keurig op tijd op het station in Oss. Toen ik de fietsenstalling in liep zag ik een heleboel OV-fietsen staan, dus ik was heel verbaasd dat het apparaat aan gaf dat er geen OV-fietsen meer beschikbaar waren. Drie keer geprobeerd, zonder resultaat, dus dan maar het telefoonnummer bellen, dat heb ik ooit eerder gedaan en toen konden ze het voor mij oplossen. Maar deze vrouw zei dat er vier fietsen kapot waren en maar liefst vijf fietsen stonden waarvan de fietssleutel kwijt zou zijn. Ja, lekker dan, negen onbruikbare fietsen. Ik vind dat nogal veel. Ze kon mij niet verder helpen dan door te zeggen dat er nog wel vier OV-fietsen stonden op station Oss-West. Helaas was de sprinter naar Oss-West net vertrokken en zou er pas over 55 minuten weer eentje komen.

Gelukkig had ik een plan B, want naast het fietsrondje was er ook nog een wandelrondje in Oss. Ik zette Smaug aan en het wandelrondje startte op twee kilometer vanaf het station. Dat is te doen, dus ik begon te wandelen. Het wandelgebied heet de Landerij van Tosse en ik heb er blijkbaar al eerder een cache gedaan, een multi genaamd Sprookjes in de Stelt, in maart 2012. In dat log heb ik het over “parkeren bij een sprookjesachtig kasteeltje”. Nou, dat heb ik vandaag niet gezien en ik herkende werkelijk niets in dit gebied van toen. Het was wel een leuk gebied, met afwisselend terrein, een stukje bos, veel grasland, maar ook kleine akkers met (oude) gewassen, een grote moestuin, bijenkasten. En heel veel stapels van boomstammetjes, waaronder een grote toegangspoort aan de andere kant van het gebied, dan waar ik binnen kwam. Ik koos niet echt de meest efficiënte route, maar ach het was mooi weer en ik heb fijn gewandeld en uiteindelijk 16 caches gevonden, dus mij hoor je niet klagen.

De caches waren allemaal wat grotere bakken, een soort van Meelhoppertjes (boomstammetjes, vernoemd naar een geocacher die deed vaak gebruikte). Keurig verzorgd dus. Een cache was helaas verdwenen, dat vertelde een voorbij fietsende geocacher mij, toen ik daar stond te zoeken. De rest was wel aanwezig. Ook vond ik nog een cache die niet bij de serie hoorde, in het herinneringsbos. Hier kunnen mensen een boom planten ter nagedachtenis van iemand die overleden is of juist een boom ter ere van een geboorte. Ik vind dat wel een mooi initiatief. Ik denk dat ik ook nog eens moet investeren in het planten van een boom, heb dat al wel een paar keer gedaan.

Het was best druk in het gebied met wandelaars en honden. Ik kwam ook nog andere geocachers tegen, maar die liepen in tegengestelde richting. Af en toe lagen er ook caches aan het fietspad rondom het gebied heen. Dit vond ik wat minder leuk om te wandelen, vooral aan de kant waar een autoweg langs lag. Daar voelde ik me nogal bekeken. Aan de andere zijde moest je ook een stuk over een fietspad, maar hier was het veel minder druk, dus dat vond ik minder erg. Hier vond ik ook nog een coin in een cache en die ruilde ik voor een coin die ik vorige week had gevonden. Zo snel ben ik meestal niet met trackables, haha. Er zijn overigens ook steeds minder caches waar trackables inpassen. Na die cache zag ik dat ik vlakbij een Munzee was, dus nog even een stukje doorgelopen tot ik de virtuele Munzee kon vangen. Ik zag toen dat ik eerder ook al een virtuele Munzee was gepasseerd, dus ik baalde een beetje dat ik die niet had. Ik ging nu terug het gebied in voor de – dacht ik – laatste cache. Maar toen ik die gevonden had zag ik dat ik een cache was vergeten, die op de kaart onder de P van een parkeerplaats lag.

Het was nog redelijk vroeg in de middag, dus ik besloot om die vergeten cache nog op te gaan pikken. Deze lag bij de mooie toegangspoort van boomstammen, dus ik was blij dat ik die cache nog ben gaan doen. En ik werd nog blijer toen bleek dat ik daar vlakbij de voorbijgelopen Munzee was, dus ook die werd nog gevangen. Ik had eerder op de route bewust een cache laten liggen, omdat die uit de richting en ook weer aan een weg lag. Maar nu had ik er ineens wel zin in en besloot ik die ook nog te gaan pakken. De doorgaande weg daar viel wel mee en ook deze cache werd gevonden. Nu had ik er gewoon al 16, dus de 3-cache-datum was ruimschoots gesaved. Ik wandelde op mijn gemak terug naar het station, dat was vanaf daar ongeveer drie kilometer.

De eerste kilometer liep weer door het gebied, maar er waren jongens met auto’s – die daar totaal niet geschikt voor waren – over de modderige zandpaden aan het crossen. Ik kan me niet voorstellen dat dat is toegestaan, maar ik durf in mijn eentje niets tegen zo’n groep te zeggen. En ik was ook echt bang om aangereden te worden. Dus ik was eigenlijk blij toen ik het gebied uit was en in de bewoonde wereld verder kon wandelen. Ik was precies op tijd bij het station voor de trein die ik moest hebben. In mijn vijf minuten wachttijd ving ik nog een virtuele Munzee en scande ik ook nog een gewone Munzees.

Wat ik hier op 15 december 2022 nog aan toe te voegen heb:

Gedoe met OV-fietsen heb ik ook al heel vaak gehad. Daarom heb ik meestal wel een plan B paraat. Dat fietsrondje heb ik een paar maanden later alsnog gedaan, wel ook om een datum op te lossen voor het Geocaching Datum Project.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s