Geocachingavonturen uit het verleden: De Nonnen van de Donge

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.

Vandaag gaan we terug naar 29 september 2008

Historie rondom Waalwijk.

Het avontuur: 

’s Morgens had ik een afspraak in Waalwijk en ik had besloten om daarna te gaan geocachen. Nummertje 1 van vandaag werd Hoedje van Papier. Dat was een mysterie die ik al heel lang geleden had opgelost met behulp van Google Maps. Helaas stond hij vervolgens een half jaar op offline. Nu was hij eindelijk weer teruggekomen, dus heb ik hem meteen opgehaald.

Het volgende project was de Ruïne-cache Slotbossetoren. Had een week eerder de Oude Kerk gedaan van dezelfde makers en die was okay. Slotbossetoren was ook okay, een heel korte multicache rondom die rare toren met die gaten in Dongen (we zijn er al regelmatig langs gereden bij het cachen).

Hier vlakbij lag het startpunt van De Nonnen van de Donge, dat was een fietstocht die al heel lang op mijn verlanglijstje stond, maar omdat ik geen fietsdrager heb, kwam het er maar niet van. Nu kon ik hem voor een groot deel met de auto doen. Ik had er te hoge verwachtingen van, want nu viel het een beetje tegen. De laatste 1,5 km moest je lopen, je kon daar niet komen met de auto. Het was niet zo’n goed weer, storm op komst, dus het waaide hard en ik moest over een dijkje langs een kanaalachtig water lopen. De cache lag onder takken die helemaal onder de konijnkeutels zaten. Lekker, gelukkig kon ik ze opzij doen met mijn schoen.

De afsluiter van de dag waren de caches aan weerszijden van de Keizerveersebrug. Een maand geleden waren we daar nogal vaak overheen gereden tijdens het Biesboschweekend. De caches te pakken krijgen, viel nog tegen. Je kon er niet bij met de auto, dus ik moest gaan lopen vanaf een carpoolstrook. En dan te voet de brug over, over het fietspad. Maar het is me gelukt om allebei de goed verstopte caches te vinden.

Wat ik hier op 29 september 2022 nog aan toe voegen heb:

Blijkbaar vond ik het wandelen in 2008 nog het minst leuke onderdeel van het geocachen. Wat dat betreft is er 14 jaar later veel verandering: tegenwoordig ga ik veel liever wandelen dan rondrijden met de auto. Omdat ik ook al ruim tien jaar autoloos door het leven ga, heb ik ook weinig keuze.

Ook zou ik nu de historie van die ruïne opzoeken. Dus bij deze:

“De Slotbossetoren is het enige overblijfsel van de Burcht Huis ten Strijen. Met de bouw werd begonnen in 1288 in opdracht van Willem Willemszoon van Strijen, een nazaat van de machtige Graven van Strijen.

Het kasteel werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest en in het midden van de 18e eeuw grotendeels gesloopt.

Een hoek van de 25m hoge toren staat nog overeind en is nu eigendom van de Rijksgebouwendienst.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s