Geocachingverhalen uit het verleden: Reuzen in het bos

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.

Vandaag gaan we terug naar 24 februari 2012

Mijn moeder en ik zaten een midweek op een huisjespark bij Putten. Vandaag moesten we weer naar huis, maar we gingen eerst nog een paar geocaches doen.

Het verhaal:

We gingen nog wat caches doen, vlakbij het huisjespark. We begonnen met Reuzen in het bos. Hier werd niet het mythische wezen bedoeld, maar hoge bomen. De cache startte bij een geheimzinnig kunstwerk en liep daarna langs een enorm gave uitkijktoren in het bos. Ik had er dolgraag in willen klimmen, maar hij was in de winter gesloten en daar baalde ik best wel van. De route ging verder door het arboretum Schovenhorst: een bomenpark met een heleboel gigantisch hoge bomen, aparte boomsoorten, afgewisseld met bomenkunst. Erg leuk om eens gezien te hebben en gratis toegankelijk.

De route ging verder langs het kunstwerk van het zwaartepunt van Nederland, dit was een groot rotsblok met een ring in het midden, waaraan je zogenaamd Nederland kon optillen. Hier lag een offset-multi bij, Zwaarte.NL Hij was door de vorige cachers niet gevonden, maar ik wilde toch een poging wagen. In Drenthe en op Schiermonnikoog hebben Anke en ik in november 2010 namelijk nog twee andere caches van de NL-serie gedaan en het is leuk om zo’n serie die door het hele land verspreid ligt compleet te krijgen. Je moest een kleine projectie doen vanaf de ring en dat deed ik braaf en daarmee kwam je uit bij een boom met een stuk dakpan. Volgens de hint moest daaronder de cache liggen, maar er lag inderdaad niets. Ik was dus teleurgesteld, tot mijn moeder voorlas dat de boom een berk moest zijn en dat was die boom niet. Mijn moeder was ondertussen al naar de berkenbomen aan de overkant van het pad gelopen en daar lag de cache wel, onder een ander stuk dakpan. Nou, van die projectie klopte dus geen zak, maar de cache was er wel gewoon.

Vlak daarna hadden we meer moeite met de cache van Reuzen in het bos vinden, want die lag onder een laagje zand en was heel keurig afgedekt, geen cachershoopje te zien. Wij gingen al heel erg twijfelen aan onze berekening, maar kwamen toch weer uit op dat punt. Met behulp van de prikstok werd de cache toen alsnog gevonden. Via het kunstwerk gingen we terug naar de auto. Het kunstwerk was heel vaag, van een afstandje leek het op een katapult, maar het ging over de tijd en jaartallen en coördinaten (dus was het toch een beetje een geocachingkunstwerk).

Ik kwam tot de conclusie dat ik de traditional Willem Alexander en de Salemander (die spelfout is niet van mij) niet had ingeladen. Mijn moeder had hem wel en hij lag dus vlakbij ons huisjespark. Omdat we hem toch wel graag wilden hebben, zijn we maar weer teruggereden naar de parkeerplaats van het huisjespark. We liepen op en neer naar het waterzuiveringsgebouwtje waar de cache achter lag. Bij de vijver, maar dat was meer een ingegraven afwasbak en mocht die naam echt niet hebben.

Als afsluiter van de vakantiecaches hebben we nog de multicache Veenhuizerveld gedaan. Flitsende naam, maar de cache was niet heel bijzonder. Het eerste gedeelte kon met de auto worden gedaan en dat deden wij dus. Daarna nog een blokje lopen in het bos, maar ze waren daar flink bezig met bomen hakken en alle paden waren kapot gereden door groot materieel en daardoor erg modderig. Het pad waar de cache aan lag was nog vrij van bomenhakkers, dus we konden hem wel vinden.

Wat ik hier op 24 februari 2022 nog aan toe te voegen heb:

Owh, die uitkijktoren, daar was ik toen echt heel teleurgesteld over. Een paar jaar (in april 2017) later zijn we nog een keer terug geweest naar hetzelfde park en toen was de uitkijktoren (hij heet de Bostoren) wel opengesteld en ben ik er alsnog op geweest. We zijn toen ook nog een keer in het arboretum Schovenhorst geweest. Leuke omgeving met veel leuke caches.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s