Last day of the year 2021

2021 was een jaar met mooie hoogtepunten, maar er waren ook flinke dieptepunten. Tijdens de jaarwisseling 2020/2021 zaten we in een strenge lockdown en had ik moeite met de nieuwjaarswens gelukkig nieuwjaar. Ik besloot om voor op een beter jaar te gaan. Die kan ik deze jaarwisseling opnieuw gebruiken en misschien is het nu zelfs nog wel meer toepasselijk. Want tja, op het gebied van corona zijn we weinig opgeschoten gedurende 2021. Het zou mooi zijn als dat in 2022 dan wel gaat gebeuren, maar nu heb ik daar nog niet al te veel verwachtingen bij. Toch blijft het leven wel doorgaan, dus daarom mijn traditionele terugblik op het jaar in de vorm van een vragenlijstje.

Dat deed ik eerder in 2016201720182019 en 2020.

Wat heb je in 2021 gedaan wat je nog nooit eerder had gedaan?

Naar Disneyland Parijs geweest. En daarmee een lang weekend weg met de family. En in Disneyland moest je doorlopend een mondkapje op: ook buiten en in de attracties. Best maf, met mondkapje op in de Space Mountain.

Welke landen heb je bezocht?

Frankrijk dus, om Disneyland Parijs te bezoeken. Daarmee reden we ook door België, maar verder niet bij de zuiderburen geweest dit jaar. Overigens hebben we wel een paar Belgische geocachingfounds, maar die zijn te danken aan mede-Heideroosje Anke. Zelf zorgde ik voor een paar Franse founds. Ik ben niet in Duitsland geweest dit jaar, zelfs niet een klein stukje de grens over. Ik was dus hoofdzakelijk in ons eigen Nederland.

Wat zijn je favoriete momenten van 2021?

 • Eindelijk mijn hbo-diploma Media, Informatie & Communicatie gehaald
 • Het vinden van de 10.000ste geocache in gezelschap van mijn mede-Heideroosje Anke
 • Voor het eerst van mijn leven naar Disneyland
 • Vakantie op Texel
 • Weekenden weg naar de Veluwe

Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?

Het afmaken van mijn deeltijdstudie hbo Media, Informatie & Communicatie. Op de eindpresentatie en de diploma-uitreiking na, ligt de prestatie zelf natuurlijk niet in 2021, maar in de jaren daarvoor. Een deeltijdstudie is voor niemand makkelijk en dat was het voor mij ook zeker niet. Dat moeilijke zat hem niet voor mij niet op het vlak van intelligentie, met een ruime 7 gemiddeld op mijn eindlijst heb ik het aardig gedaan en mijn zeventjesmentaliteit (grapje tijdens mijn studiejaren) bevestigd. Het zat hem vooral in alles eromheen.

De studie kon alleen in deeltijd gevolgd worden aan de Hogeschool van Amsterdam. Voor mij – woonachtig in Noord-Brabant – betekende dat een reistijd van bijna 2 uur enkele reis. Vier uur reistijd om een schooldag dus. Omdat je als deeltijdstudent geen recht hebt op het gratis studentenreisproduct, moest ik al mijn reiskosten (gedurende mijn studie gemiddeld 1000 euro per collegejaar) zelf betalen. Ik heb door de studiejaren dus diverse kortingsabonnementen gehad, maar die hebben allemaal een gemeenschappelijke deler: niet geldig in de spits. Er is een ochtendspits en een avondspits en het was elke week weer goochelen met de treintijden. Ik moest vaak al heel erg vroeg opstaan en ook vaak tot 18.30 uur in Amsterdam blijven hangen omdat ik dan pas weer met korting kon reizen. Dat waren met name in de eerste drie studiejaren vaak heel lange dagen.

Gedurende mijn studiejaren werd de studie zelf omgevormd naar een nieuwe studie genaamd Creative Business. Dat betekent dat de deeltijdstudenten van mijn jaar afwisselend proefkonijn waren voor nieuwe vakken of juist nog blootgesteld werden aan verouderde vakken van de oude studie. Docenten leken het af en toe ook niet meer te weten en dat zorgde soms voor een gebrekkige begeleiding. Het motto was vooral: zoek het lekker zelf maar uit.

Ik heb een unieke studietrack gevolgd, die enig in zijn soort zal zijn. Zo deed ik mijn tweede jaar de specialisatie Archivistiek, samen met maar één andere klasgenoot (en mensen van een andere studie). Ik deed als extraatje ook nog vakken van de andere specialisatie, maar niet alles. Het was dus het laatste jaar dat die specialisatie er was, daarna werd het een minor. Toen ik in mijn vierde jaar een minor moest doen, kon ik dus iets anders kiezen. Ik wist al vanaf het tweede jaar welke minor ik per se wilde doen, namelijk Schrijven in Opdracht. Enig nadeel was dat die alleen als voltijdminor te doen was. Dus heb ik als enige deeltijdstudent (voor zover ik weet) een voltijdminor gevolgd. Hoewel ik de minor zelf echt geweldig vond – het beste onderdeel van mijn studie – was het wel aanpassen om voor 1 of 2 colleges naar school te moeten afreizen en tussen de gemiddeld 10 jaar jongere voltijdstudenten te zitten. Ik vond oprecht dat zij veel meer gepamperd werden dan deeltijdstudenten. En dan heb ik het vooral over de begeleiding. Ik was niet gewend om zoveel begeleiding te krijgen en was er zelfs verbaasd over dat dat tijdens de minor ineens wel gebeurde.

Dan was er nog mijn stage. De stage zelf was leuk en ook leuke collega’s. Maar ook hier brak de lange reistijd mij op en dan heb ik het nog niet over de combinatie van werken, stage, studie en dus nooit meer vrij hebben. Dat ik toen zo’n beetje overspannen was interesseerde werkelijk niemand.

Zo waren er nog een aantal dingen, de weg naar het diploma toe was echt heel lang en kronkelig. Af en toe was mijn motivatie echt heel ver te zoeken en dat was vooral in het derde studiejaar. In dat jaar heb ik een paar keer op het punt gestaan om te stoppen, maar ik wilde die minor nog wel heel graag doen en daarvoor moest ik toch echt door jaar drie heen. Ook mijn scriptie ging bepaald niet over rozen en ook toen heb ik wel willen stoppen, maar dat zou zonde zijn omdat dat het laatste was. En dan heb ik het nog niet eens gehad over dat nare eindassessment. Wie heeft dat bedacht?!

Maar uiteindelijk heb ik doorgezet en heb ik het gehaald. Dat hbo-diploma neemt niemand mij meer af.

Natuurlijk is de 10.000ste geocache ook een mooie prestatie en heeft dat 16,5 jaar geduurd, maar geocaching is iets wat ik voor mijn plezier doe, dus dat is niet te vergelijken met de studie. Daarnaast is geocaching een gezamelijke prestatie, terwijl de studie een persoonlijke prestatie is.

Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar?

Ik heb dit jaar geen levensbedreigende fouten gemaakt.

Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?

Hetzelfde als het vorige jaar: huur en andere vasten lasten slorpen het grootste gedeelte van mijn inkomsten op.

Verder verviel het collegegeld natuurlijk na het behalen van mijn diploma en kreeg ik vanwege corona zelfs nog een klein gedeelte terug.

Ook gaf ik veel minder uit aan reiskosten, mede omdat ik niet meer naar Amsterdam hoefde te reizen voor school, maar ook omdat ik maar een twee maanden Weekend Vrij voor de trein heb gehad.

Waar werd je heel erg blij van?

 • Het vinden van de 10.000ste cache was toch wel een mooi hoogtepunt. Het was al op 4 januari en het was koud en grauw weer, maar we wilden het per se op die dag, omdat we dan samen konden gaan. Het was nog een gevecht tegen het donker en met not-founds, maar het is wel gelukt en dat was toch wel heel mooi, omdat de 10.000 altijd het droomdoel is geweest.
 • Opnieuw het behalen van mijn hbo-diploma. En dan vooral de vrijheid die het opleverde: geen druk meer van een studie op de achtergrond. En ook financieel: geen collegegeld meer hoeven betalen en geen reiskosten meer op het gebied van studie.
 • Dat weekend Disneyland Parijs, dat wilde ik al mijn halve leven en nu was het dan eindelijk zover (het was al heel vaak uitgesteld vanwege corona).
 • Vakantie en weekenden weg

En dan nog de kleinere dingen:

 • Ik word eigenlijk altijd blij van spelletjes spelen
 • Van data wegwerken voor het Geocaching Datum Project
 • Het lezen van een goed boek
 • En dit jaar echt heel erg genoten van Belgische het Belgische De Mol, veel meer nog dan van het Nederlandse Wie is de Mol?

Waar heb je om moeten huilen?

Ik ben niet zo’n huiler, maar de minst leuke momenten van het jaar:

 • De diagnose K-ziekte bij een close family-lid
 • Mijn cavia Freek lag dood in het hok op de eerste dag van de lente. Hoewel het niet geheel onverwachts was, vind ik het nooit leuk als er een huisdier sterft.
 • Sollicitatie-perikelen (ooit ga ik daar nog over bloggen, maar owh…)
 • De verschrikkelijke koudegolf in februari toen het land een week onder een spekgladde sneeuwijslaag lag en ik gewoon buiten moest werken.
 • Steeds weer opnieuw coronamaatregelen en dan met stip op 1 de avondklok. Voor mij als alleenstaande was dat het ultieme recept voor eenzaamheid. Ik heb echt staan juichen toen de avondklok afgeschaft werd.

Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:

Dikker of dunner? Ik heb geen weegschaal in huis, dus ik denk gelijk. Zelfde verhaal als vorig jaar: mijn werk is heel lichamelijk met veel fietsen en lopen. Verder wandel ik veel. Ik heb geen auto, dus mijn vervoersmiddel is in de eerste plaats de fiets. Daarnaast eet ik over het algemeen vrij gezond en sowieso altijd vegetarisch.

Blijer of somberder? Dat is bij mij heel wisselend. In die zin ben ik ook van uitersten: ik kan van dingen die andere mensen niet boeien heel blij worden, zoals van het vinden van de 10.000ste cache, het oplossen van een datum voor het Geocaching Datum Project, het bereiken van een nieuw level bij Munzee, de virtuele waymarking-medaille of het winnen van een potje Kolonisten van Catan. Over het algemeen probeer ik wel positief te zijn, maar soms zie ik alles heel erg somber in. Met name de K-ziekte en het C-virus helpen daar aan mee natuurlijk. Maar het is soms ook wel een gevoel van eenzaamheid of minderwaardigheid.

Rijker of armer? Op financieel gebied rijker. Door mijn afstuderen viel het collegegeld weg en dat scheelt een hoop. Ik kon dat geld nu grotendeels sparen. Ook relatief weinig reiskosten gemaakt. Energiekosten net op tijd vastgezet en ik ben heel zuinig als ik de grafiekjes van de energieleverancier moet geloven.

Wat had je vaker of meer willen doen?

Schrijven. Ik roep nu al jaren dat ik een boek ga schrijven, maar toch heb ik er dit jaar weinig aan gedaan. Mijn scriptie ging overigens ook over het schrijven van een boek. Of ik dat boek ooit ga schrijven is de vraag, ik denk dat ik daar te veel scriptie-gerelateerd mee bezig ben geweest, waardoor het plezier in het schrijven van dat verhaal is verdwenen. Er zijn ook nog andere boeken en verhalen in mijn hoofd, die harder roepen om op papier gezet te worden dan het scriptie-boek Vogelvrouw. Wel heb ik voor het eerst in jaren aan een verhalenwedstrijd meegedaan en daar heb ik dus ook een verhaal voor geschreven. Helaas niet in de prijzen gevallen, maar het was een genre waarin ik nog nooit iets geschreven had, namelijk feelgood. Dus de oefening was al goed.

Wat had je minder willen doen?

Somber zijn. Zie daarvoor het stukje hierboven.

Wat was je favoriete TV-programma?

Het Belgische programma De Mol. Dat was dit jaar echt geweldig met superleuke wendingen (de jacht aan het begin, dat spel met die ontploffing, de toevoeging van de teckel Isidoor, een geweldige Mol) en superspannend tot het einde aan toe. Aan de Belgen hebben we dan ook Wie is de Mol? te danken, maar zij hebben het format van dit spelprogramma bedacht.

Wat is het beste boek dat je in 2021 heb gelezen?

Ik heb 118 boeken gelezen in verschillende genres, dus vergelijken is moeilijk. Net als vorig jaar zal ik proberen om een top-5 te maken.

Kristin Hannah – De Nachtegaal

Pas dit jaar ontdekte ik de schrijfster Kristin Hannah. De Nachtegaal staat heel vaak in favorietenlijstjes van mensen en is een mooi maar ook verdrietig boek over het leven van twee zussen tijdens de tweede wereldoorlog in Frankrijk. Toch was dat niet in het eerste boek dat ik van haar hand las, dat was de Wintertuin, ook erg mooi, maar dat speelt deels in Rusland. Ook de Vier Windstreken was mooi, over de dustbowl in Amerika, maar sprak mij net iets minder aan dan de andere twee boeken. Twee Zusjes vond ik dan weer een heel matig boek, het is maar goed dat ik die niet al eerste heb gelezen, want dat had mijn mening over de auteur zeer negatief beïnvloedt.

De bibliotheek van Parijs – Janet Skeslien – Charles

Dit boek mocht ik als vooruitlezer recenseren. De recensie lees je hier: De bibliotheek van Parijs – Janet Skeslien – Charles

Het boek is daarna nog maandenlang uitgeleend geweest aan diverse mensen. Dus het boek over een bibliotheek werd zelf een soort van bibliotheekboek.

Een zomer vol herinneringen – Liz Fenwick

Ik lees de boeken van Liz Fenwick sowieso graag, maar deze vond ik wel bijzonder mooi geschreven. Het gaat over dementie, maar de vrouw in het boek is bezeten van een bepaalde historische figuur en zijn verhaal en haar verhaal lopen steeds door elkaar heen en in elkaar over. Wel een boek waar je je gedachten bij moet houden dus, want in het begin is het steeds even zoeken hoe alles in elkaar past met al die wisselende tijden en personages.

De Grisha-trilogie – Leigh Bardugo

Schim & Schaduw, Dreiging & Duisternis, Val & verlossing vormen samen een Young Adult-trilogie in het genre fantasy. In de YA-wereld is Leigh Bardugo waanzinnig populair en ik ben nogal late to the party. Ik ben de boeken namelijk pas gaan lezen nadat ik de eerste afleveringen had gezien van de Netflix-serie die er van gemaakt is: Shadow & Bone. In de serie wordt het verhaal uit Schim & Schaduw wel gemixt met dat van de Kraaien, een andere serie van Bardugo die in dezelfde wereld speelt. Na het afkijken van de serie heb ik boeken van de Kraaien ook gelezen. Die vond ik een stuk minder dan de Grisha-trilogie, meer schelmenromans. Hoewel de meeste karakters van de Kraaien zijn behouden, is hun verhaallijn veel meer veranderd in de serie. In werkelijkheid spelen de boeken van de Kraaien namelijk pas na het verhaal van Alina uit de Grisha-trilogie. Wat ik vooral interessant vind aan de Grisha-trilogie is de setting (een soort van fantasyland gebaseerd op het oude Rusland), de Grisha zelf en dat er veel grijze personages inzitten (die dus zowel goed als slecht kunnen zijn).

Wild – Cheryl Strayed

Wild is een waargebeurd – dus autobiografisch – verhaal over hoe de 26-jarige Cheryl in haar eentje een loodzware wandeltocht gaat maken. Als wandelaar vond ik het allemaal heel interessant, ook de terugblikken naar haar verleden, de ontberingen onderweg, de andere wandelaars die ze ontmoet, de verhalen over de boeken die ze onderweg leest, de prachtige natuur. Het boek is ook verfilmd en dus na het lezen ook de film gekeken. Qua beelden natuurlijk mooi om het in het echt te zien, maar het lijkt toch allemaal makkelijker te gaan in de film (logisch natuurlijk omdat de actrice niet echt de wandeling gedaan heeft). Het boek is rauwer dan de film.

In de categorie wandelenboeken vond ik Het zoutpad van Raynor Winn ook mooi en dat is eveneens waargebeurd, maar dit boek is ook wel heel zwaar op de hand. Ik wil niet zeggen dat Strayed het makkelijk heeft gehad, maar zij weet het positiever te brengen dan Winn.

De honderd jaar van Lenni en Margot – Marianne Cronin

Als dit je debuurt is: wow! Lenni is 17 en Margot is 83, dus samen zijn ze 100 jaar oud. Ze ontmoeten elkaar op de creatieve afdeling van het ziekenhuis waar ze beiden verblijven in de laatste fase van hun levens. Ze besluiten om voor elk jaar van hun levens een schilderij te maken. Gaat het ze lukken om dit project af te krijgen? En wat voor levensverhalen hebben ze elkaar te vertellen? Het is een mooi boek, er zitten zelfs spanningsbogen in. Het is ook heel erg verdrietig. Maar vooral mooi.

Dan ga ik ook nog een paar eervolle vermeldingen doen, zonder uitleg (die lees je maar terug in de maandelijkse recensies):

Zoals het leven komt – Michelle Visser

Dochters van de Dordogne – Dinah Jefferies

Alle sterren aan de hemel – Sarah Lark

De Cliffehaven-serie van Ellie Dean

Het boek van verloren namen – Kristin Harmel
Het boek van gevonden voorwerpen – Lucy Foley

Noem geen namen – Astrid Sy

De Schemering en de Dageraad – Ken Follett

En geniet ik ook altijd van de boeken van Lucinda Riley (vond het bericht van haar jonge overlijden dan ook behoorlijk shockerend), Corina Bomann en Anne Jacobs/Marie Lamballe (is dezelfde schrijfster).

Wat is de beste (nieuwe) film die je dit jaar heb gezien?

Vanwege corona slechts 3x naar de bioscoop geweest. Dune en de Disney-film Incanto zijn niet echt vergelijkbaar en vond ik allebei goed in hun genre. En dan nog House of Gucci gezien, maar dat vond ik zeker niet de beste film ooit. Was wel onderhoudend voor een sombere zondagmiddag, dat dan weer wel.

Wat deed je op je verjaardag?

Ik ben jarig op 31 maart en had dus mijn tweede lockdownverjaardag. Omdat er toch niets leuks mocht, ging ik maar gewoon werken. Het was extreem mooi weer op mijn verjaardag, 25 graden, waarmee de dag vermoedelijk in de top-10 van warmste dagen van het jaar staat, want de zomer was flut. Na mijn werk heb ik in de namiddag/avond een boswandeling gemaakt, wat heel lekker was in je T-shirt in maart. Daarna kwam mijn moeder eten en spellen spelen, maar omdat er toen nog steeds avondklok was (zij het een uur langer) moest ze om kwart voor 22 alweer naar huis. Ook deed ik een verjaardagsswap met een meisje dat op 30 maart jarig is; dat was leuk. Het was dus geen superfeestelijke verjaardag, maar wel beter dan de verjaardag een jaar eerder toen ik rondliep met een bult op mijn hoofd na een fietsongeluk tijdens mijn werk. Het zou leuk zijn om in 2022 weer eens iets leuks op mijn verjaardag te kunnen doen, maar ik vrees erg voor lockdownverjaardag numero 3.

Heb je iemand gemist?

Jah, tijdens de lockdownperiode met avondklok voelde ik mij behoorlijk eenzaam, omdat je dus niet ’s avonds af kon spreken met vrienden. Omdat ik op zaterdag moet werken, bleef alleen de zondag nog over voor sociale contacten. Toen heb ik wel mensen om mij heen gemist gewoon om leuke dingen mee te doen, zoals spelletjes spelen. Dus alsjeblieft nooit meer die vreselijke avondklok!

Wat is het belangrijkste dat je in 2021 geleerd hebt?

Het zijn geen wijsheden van 2021, ze zijn allemaal al ouder, maar wel toepasbaar op dit jaar:

Niets komt vanzelf aanwaaien, je zal er altijd keihard voor moeten werken.

Verder is vrijheid in allerlei vormen een heel groot goed.

En hoewel iedereen altijd om het hardste roept van niet: genoeg geld hebben maakt wel degelijk gelukkig.

Een gedachte over “Last day of the year 2021

 1. Pingback: Last day of the year 2022 – Maartjes Moves

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s