Gelezen boeken in augustus 2021

In augustus had ik een beetje een leesdipje, want ik las heel weinig voor mijn doen; slechts zeven boeken. Twee daarvan waren recensie-exemplaren, dus die heb ik al uitgebreid behandeld.

Dit waren:

Zonnebloemzussen – Martha Hall Kelly

Het Koetshuis – Karin Quint

Verder las ik:

Fin & Rye – Harry Cook

Harry Cook schreef het boek dat hij zelf had willen lezen als tiener die ontdekt dat hij op jongens valt. Het is een Young Adult-boek en het leest lekker weg, hoewel ik de dialogen soms een beetje zwak vond: “Ik houd van jou” en dan als antwoord: “Ik ook van jou.” En zulke herhalingen kwamen vaker terug.

Het verhaal speelt zich af in Australië. Fin en Rye zijn twee doodnormale jongens die toevallig op jongens vallen. De alleenstaande, alternatieve moeder van Rye vindt dit prima; ze wil gewoon dat haar zoon gelukkig is. De ouders van Fin daarentegen vinden het helemaal niets. Ze zijn gelovig en denken dat ze hun zoon kunnen “genezen” van zijn geaardheid. Nadat Fin voor het eerst met een jongen heeft gezoend verhuizen ze meteen naar een andere stad. Hier komt Fin op dezelfde school terecht als Rye en ze vallen als een blok voor elkaar. Fins ouders vinden het een drama en zenden hun zoon naar conversietherapie: een therapie gericht op voorschriften uit de bijbel die moet leiden tot de “uitdrijving” van Fins “foute voorkeuren” en tot zijn “genezing”.

Als atheïst heb ik nogal moeite met het denkbeeld van de ouders van Fin en het bijzonder de conversietherapie (die heel triest is voor de betrokken jongeren, maar ook bijna lachwekkend overkomt op een niet (zwaar) gelovige). Wat moeten wij nu nog met ruim 2000 jaar oude voorschriften uit de bijbel? De wereld is veranderd, het tijdsbeeld is veranderd en dat is niet meer dan normaal na 2000 jaar. Ongetwijfeld bestond er toen ook al liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht en daar is wat mij betreft echt helemaal niets mis mee. Liefde is liefde in mijn ogen en je doet er niemand kwaad mee als je als vrouw van een vrouw of als man van een man houdt.

Daar komt nog bij dat zowel Fin als Rye (en ook hun vrienden June en Poppy) heel normale tienerjongens zijn. Het zijn in mijn ogen leuke jongens: hebben een goede band met hun ouders (ja, Fin aanvankelijk ook), zijn sociaal, hebben hobby’s, komen goed mee op school, hebben een fijn karakter. Al die dingen lijken mij veel belangrijker aan je kind en zijn of haar partner dan of hij op meisjes of jongens valt.

Cook heeft met dit boek niet alleen een mooi liefdesverhaal geschreven, maar eigenlijk zouden juist alle ouders van anders geaarde tieners dit boek ook moeten lezen om de boodschap te begrijpen dat je kind goed is zoals het is.

De kleine bakkerij aan het strand – Jenny Colgan

Tja, feelgood van de bovenste plank. Een leuke roman om eens te lezen – het leest vlot weg -, maar ik werd er niet heel enthousiast van. Colgans andere serie – die met de boekenbus – spreekt mij meer aan. In dit boek vind ik het bakkerij-gedeelte een beetje ongeloofwaardig overkomen. Volgens mij zijn bakkers de halve nacht in touw om alle producten te bakken en deze vrouw doet het in twee uurtjes ofzoiets? Kan bijna niet. En dat haar nieuwe love-interest al na een half “verkeerd” woord vertrekt, vond ik ook maar slappe hap. Verder houd ik niet van extreem rijke mensen die met geld kunnen smijten en die komen dus voor in dit boek. Wat ik dan weer wel een leuke toevoeging vind zijn de recepten achterin het boek.

Wild – Cheryl Strayed

Dit waargebeurde verhaal is het verslag van de 1700 loodzware kilometers die de dan 26-jarige Cheryl Strayed aflegt over de Pacific Crest Trail in het westen van de Verenigde Staten. Als wandelaar met de wens om ook nog eens een Lange Afstand Pad te lopen vond ik het een mooi boek. Hoewel het landschap, de wilde dieren en de zwaarte van de trail absoluut niet te vergelijken zijn met een willekeurige LAW in Nederland, zal elke wandelaar toch dingen herkennen. De pijn aan voeten en andere lichaamsdelen. Verkeerde wandelschoenen. Honger en dorst. Verdwalen ondanks markeringen. De ontmoetingen met andere wandelaars.

Daarnaast is Strayed iets minder zwaar op de hand dan Raynor Winn, waarvan ik eerder dit jaar Het Zoutpad las. Ook een mooi en waargebeurd wandelverslag, maar ik herkende mezelf een beetje meer in Strayed dan in Winn. Misschien omdat ze jonger is, ondanks dat ze ook al genoeg levenservaring op heeft gedaan. Of omdat ze Amerikaans is. Wie zal het zeggen. Voor elke wandelaar of avonturier vind ik dit wel een aanrader. Ik wil nu ook nog de gelijknamige film zien, maar blijkbaar staat die op dit moment niet op Netflix (streamingsdiensten, zucht).

Schim en Schaduw – Leigh Bardugo

Na het bekijken van de eerste drie afleveringen van de serie Shadow & Bone op Netflix werd ik toch nieuwsgierig naar de boeken. In de Young Adult fantasy wereld zijn de boeken van de Amerikaanse schrijfster Leigh Bardugo al een hele tijd heel erg hot. Dus ondanks dat mijn afstudeerscriptie over Young Adult in het genre fantasy gaat, ben ik nogal late to the party. Het eerste boek van de Grisha-trilogie las ik in een avond uit. Waarom heb ik Bardugo niet eerder ontdekt? Wat maakt dit boek nu zo goed? Het begint midden in de actie. Het heeft een originele wereld, gebaseerd op de geschiedenis van Rusland, de karakters zijn tof. De Vlakte is oprecht eng. De personages zijn interessant en grijs (dus niet heel zwart of heel wit). Hoofdpersoon Alina heeft veel moeilijke, maar interessante keuzes te maken. Nu wil ik vooral nog veel meer Bardugo lezen. En de serie afkijken.

Zomerloof – Jackie van Laren

Na Lentegroen het tweede deel van de Onder de bomen-serie van Jackie van Laren. Waar ik het eerste deel best lekker weg vond lezen, vond ik dit deel nogal langdradig en vaak in herhaling vallend. Sylvie en Freek draaien eerst als twee verliefde pubers rondjes om elkaar heen. Hun gedachten zijn ook bijna puberaal. Ties, de 12-jarige dochter van Sylvie, komt bijna volwassener over in haar relaties dan haar moeder. Er komen nog twee boeken, maar het verhaal is misschien te dun om vier boeken te vullen. Om nog wat spanning in het verhaal te brengen zijn er de criminele ontwikkelingen, maar ook die zijn niet echt verrassend te noemen. Een beetje slimme lezer wist natuurlijk al lang waar dat drugsafval vandaan kwam.

Omdat ik nu wel wil weten hoe het afloopt, zal ik het herfst- en het winterboek ook nog wel ooit lenen (ze moeten nog verschijnen) bij de bibliotheek, maar in dit genre zijn er zeker betere boeken.

Een gedachte over “Gelezen boeken in augustus 2021

  1. Hannie de Kort

    Mooie boekverslagen! Ik houd wel erg van Jenny Colgan, leest lekker weg! Maar ik begrijp jouw aversie tegen die mensen die zoveel geld hebben dat ze het fatsoen uit het oog verliezen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s