Day Zero Project 2.0.: Lekker weg in eigen land

Op 5 juli 2021 start ik met mijn tweede Day Zero Project (DZP 2.0.). Het doel van een DZP is om zoveel mogelijk af te kunnen vinken van een lijst met 101 doelen in 1000 dagen. Daarmee eindigt mijn tweede DZP op 31 maart 2024, dat is mijn verjaardag. 

Vandaag gaat de uitleg over de categorie Lekker weg in eigen land. Deze categorie is op dit moment nog lastig vanwege de coronamaatregelen, maar ik hoop dat we daar ooit vanaf komen.

De meeste van deze doelen hebben geen uitleg nodig; het gaat vooral om activiteiten binnen Nederland die ik graag eens zou doen. Van het bezoeken van musea en kastelen, tot wandelen in bepaalde natuurgebieden, er zit een dierentuin bij, enz.

47. Naar forteiland Pampus

“Voor Pampus liggen” het is een uitdrukking en ik had vroeger geen idee wat het betekende of dat Pampus echt bestaat. Maar Pampus is dus een eilandje en je kunt het echt bezoeken. Stond ook al op mijn vorige DZP-lijst.


48. Het Ouwehands Dierenpark bezoeken om de panda’s te zien

Ik ben al eens in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen geweest, maar toen waren de panda’s er nog niet. Het is een diersoort die ik nog nooit live gezien heb en ik vind het gewoon mooie dieren. Commercieel uitgebuit? Misschien, maar hey ze hebben wel een prachtig verblijf en worden heel goed verzorgd.


49. De Marker Wadden bezoeken

Het nieuwe natuurgebied van opgespoten zandeilanden in het Markermeer. Je moet er met een bootje naartoe en het lijkt mij gewoon een plek waar je een keer geweest moet zijn.


50 t/m 53. De vier Brabantse topmonumenten bezoeken: Kasteel Heeswijk, Markiezenhof in Bergen op Zoom, Grote Kerk in Breda, Sint-Jan in Den Bosch

Tja, als inwoner van Noord-Brabant zou ik al deze topmonumenten al lang eens gezien moeten hebben, maar inderdaad is het veel verder dan “gezien” hebben niet gekomen. Alleen in de Sint-Jan ben ik wel eens binnen geweest, maar dat is al jaren geleden. De Grote Kerk wel van buiten gezien, maar nog nooit van binnen. De Markiezenhof volgens mij nog nooit gezien of niet bewust (misschien tijdens de NS-rondwandeling bij Bergen op Zoom, ik weet het niet meer). Kasteel Heeswijk wel een paar keer van buiten gezien, maar ik zou er graag ook eens in willen.


54. Het vernieuwde Naturalis bezoeken

Naturalis in Leiden al 2x eerder bezocht, maar nog nooit sinds het helemaal verbouwd is. Ik zou dus graag nog eens willen.


55. Naar museum Voorlinden

Dit museum in Wassenaar krijgt vrijwel alleen maar goede recensies, dus ik zou er ook wel eens heen willen. In combinatie met een wandeling door de duinen daar. Jammer alleen dat ze niet meedoen met de Museumkaart.


56. Prik blind een plaats in Nederland op de kaart en bezoek deze

Dit doel gaat op herhaling, omdat ik het de vorige keer zo leuk vond. Ik ga dus weer een plaats aanprikken en dan bekijk ik wat daar allemaal te doen is en ga ik er een dagje heen. Als het tenminste bereikbaar is met het openbaar vervoer.


57. Bezoek minstens drie Nationale Parken in Nederland buiten Noord-Brabant

Nederland telt 21 Nationale Parken. In de meesten ben ik ooit wel eens geweest, hoewel ik me er niet altijd bewust van was dat het om een NP ging. De Loonse- en Drunense Duinen is op fietsafstand, dus daar kom ik vrij regelmatig. Ook in de Biesbosch vrij vaak geweest, meestal om te kanoen. Deze twee tellen dus niet meer mee, van de overige 19 wil ik er minstens drie bezoeken tijdens mijn DZP.


58. Naar het Bomenmuseum, Von Gimborn Arboretum bij Doorn

Arboreta, ik vind ze heel erg interessant en waardevol. In het Von Gimborn Arboretum ben ik nog nooit geweest, ondanks dat ik wel een paar keer in Doorn ben geweest. Dus daarom komt deze op de lijst.


59. Het witte dorpje Thorn bezoeken

Dit doel stond ook al op mijn eerste DZP-lijst en toen is het er niet van gekomen. Thorn heeft geen treinstation, dus het is weer een reisprobleem. Toch zou ik er nog steeds graag eens heen willen.


60. Tiengemeten

Tiengemeten is een eiland in het Haringvliet. Ik ben er nog nooit geweest, maar ik zou er graag een dagje heen willen om te wandelen.


61. Euromast

Als uitkijktorenfreak ben ik nog nooit op de Euromast in Rotterdam geweest. Eigenlijk vooral omdat een grote stad als Rotterdam mij niet zo trekt als natuurmens. Er zijn nog wel musea in Rotterdam waar ik nog eens heen zou willen, dus wellicht is er een combinatie met de Euromast mogelijk.


62. Een kasteel bezoeken waar ik nog nooit ben geweest

Ik heb best veel kastelen bezocht, maar er zijn er ook nog een heleboel over waar ik nog nooit geweest ben. Duivenvoorde (Voorschoten), Cannenburgh en Ruurlo lijken mij zeker nog interessant.


63. De Tuinen van Appeltern

Hier ben ik ook nog nooit geweest en het lijkt mij dus heel leuk om daar eens rond te kijken. Lijkt mij een leuk uitstapje samen met mijn moeder. Overigens heb ik helemaal geen tuin (bovenwoning), maar ik zou wel heel graag een tuintje willen. Ooit. Bij mijn Droomhuis.


64. Een weekend naar Delft

Om de een of andere reden ben ik nog nooit in Delft geweest, alleen maar als tussenstop op het station, maar nog nooit uitgestapt. Het lijkt mij wel een leuke stad, dus tijd om er eens een hotelovernachting te boeken.


65. De toren van de Eusebiuskerk in Arnhem beklimmen

Dit is die kerktoren met die glazen balkons. Lijkt mij ergens doodeng, maar ook weer heel erg gaaf. Ik heb stage gelopen in Arnhem en toen kwam ik elke dag langs de Eusebiuskerk, maar hij stond toen in de steigers en was altijd al gesloten als mijn stagedag voorbij was. Sinds die tijd wil ik nog eens terug voor die toren. Er is zelfs een virtuele geocache te doen.


66. Kasteel Tongelaar bezoeken in Mill

Kasteel Tongelaar ken ik uit de boekjes van Brabants Landschap. Het is dus in Noord-Brabant, maar ik ben er nog nooit geweest, omdat het niet bereikbaar is per trein. Er is ook een mooie cultuurhistorische wandeling te doen. En in het kasteel zit blijkbaar een leuke eetgelegenheid. Dus ik moet daar echt eens heen.


67. Naar Mondo Verde in Landgraaf

Mondo Verde is een combinatie van een pretpark met een dierentuin en tuinen in Landgraaf. Ik ben er nog nooit geweest, maar vooral de combinatie van dierenpark met tuinen trekt mij erg aan. Het is vlakbij Kerkrade, dus het kan gecombineerd worden met het volgende doel.


68. Een weekend naar Kerkrade of omgeving om te wandelen en Munzees te vangen

Vorig jaar ben ik drie dagen in Kerkrade geweest met mijn moeder, het was een hotelaanbieding. Er was echter zoveel te beleven dat we lang niet alles hebben kunnen doen wat we wilden doen. En dat terwijl we onze dagen toch van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gevuld hebben met activiteiten. Ik zou dus graag nog eens terug willen naar Kerkrade. Er zijn een paar aantrekkelijke wandelingen, er is een theetuin die de vorige keer net sloot toen wij er aankwamen, Mondo Verde is er in de buurt en er ligt nog een grote Munzeegarden. We hebben er de vorige keer ook op een leuk terras gezeten in het centrum. En GaiaZoo is ook leuk, maar daar ben ik al 2x geweest.


69. Naar SeaLife in Scheveningen

Hier ben ik dus ook nog nooit geweest. Wel al heel vaak langs gelopen. Het zou best kunnen dat het tegenvalt als ik er eenmaal ben, maar aquaria vind ik wel mooi, dus daarom wil ik er toch eens naar binnen.


70. Naar het Deelerwoud bij Beekbergen

Het Deelerwoud is een van de oudste bossen van ons land, het ligt vlakbij de Veluwe, bij het dorpje Deelen. Het schijnt hier heel mooi te zijn en als je geluk hebt kun je er herten spotten. Ik ben er nog nooit geweest en het lijkt mij super om hier eens te gaan wandelen. Maar ik zit natuurlijk weer met het vervoer.

71. Een keer een ander fantasy-evenement bezoeken dan Elfia (bijv. een El Mundo Fantasy of een Mittelalter Phantasium Spektakelum in Duitsland)

Ik ben al heel vaak op Elfia geweest, zowel de lente-editie bij Haarzuilens als de herfst-editie in Arcen. Heb er altijd een prima dag en mis het nu ook echt (vanwege corona is het al een paar keer afgelast). Maar ik zou ook wel eens naar een fantasy-event willen. In Duitsland heb je het rondreizende MPS, wat ook erg leuk schijnt te zijn. En ik kwam recent achter het bestaan van El Mundo Fantasy, in Mondo Verde dus, waar ik ook graag heen wil. Helaas ging dat dit jaar niet meer lukken, maar in 2022 wil ik daar sowieso heen. Misschien neem ik dan wel een jaarkaart op Mondo Verde, die zijn namelijk niet zo duur, dus als ik er dan elk kwartaal een keer heen ga is dat prima ;>)

Een gedachte over “Day Zero Project 2.0.: Lekker weg in eigen land

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s