Day Zero Project 2.0. : Geocaching en Munzee

Op 5 juli 2021 start ik met mijn tweede Day Zero Project (DZP 2.0.). Het doel van een DZP is om zoveel mogelijk af te kunnen vinken van een lijst met 101 doelen in 1000 dagen. Daarmee eindigt mijn tweede DZP op 31 maart 2024, dat is mijn verjaardag. 

Het lijkt mij leuk om de eerste maand (juli 2021) uitleg te geven over de doelen die ik voor mezelf gesteld heb. Vandaag begin ik met de uitleg over de doelen in de categorie Geocaching en Munzee.

De doelen:

4. Alle data van het Geocaching Datum Project vervullen
5. Nog drie maanden over de 1000 geocaching maandfounds heen krijgen 
6. 50 multicaches vinden
7. De 750 gevonden labcaches bereiken
8. Geocoins uitzoeken/beschrijven/verkopen
9. Level 120 bereiken bij Munzee
10. Een eigen cache maken (mag ook een lab-cache zijn)
11. Geocachingverslagen bijhouden en die uit het verleden bijwerken, vooral de “gaps” in het verleden
12. De multicache in de duinen lopen: De Schat der Eindeloze Verte
13. De Bels Lijntje Trail fietsen
14. De frustratie multi-cache in Moergestel
15. 10x met mijn mede-Heideroosje gaan geocachen 
16. 12.500 geocachingfounds bereiken

Statistieken

Veel doelen hebben te maken met de statistieken op ons geocachingprofiel. Het gaat om dit blokje:

De statistieken van de Heideroosjes op 5 juli 2021

4. Alle data van het Geocaching Datum Project vervullen

Over het Geocaching Datum Project schreef ik al eerder een stukje. Het komt er op neer dat ik op alle data van het jaar graag 10 founds of meer zou hebben. Het gaat dus om alle founds die ooit op een bepaalde datum zijn gevonden, dat kan dus over meerdere jaartallen zijn geweest. Bij de start van DZP 2.0. zijn er nog 35 data over. In 2021 komen er nog 10 data voorbij, de overige 25 data vallen allemaal in de eerste zes maanden van het jaar. Alle 35 data vervullen is best een ambitieus doel, want vooral op werkdagen in de winter is het moeilijk vanwege de weersomstandigheden en omdat het heel vroeg donker is. Maar ik heb er nu twee jaar en negen maanden de kans voor, waarbij de lastigste maanden (januari, februari en maart) 3x voorbijkomen. Dus het is niet onmogelijk.


5. Nog drie maanden over de 1000 geocaching maandfounds heen krijgen 

In de laatste kolom van het statistiekenschema vind je de totale maandfounds. Ook hier gaat het weer om de aantallen gevonden geocaches van alle bijv. januari’s bij elkaar opgeteld. Vier maanden zijn al over de 1000 maandfounds heen. Juli is dat al vele jaren lang, die zit zelfs al over de 1500 maandfounds heen. Oktober is over de 1000 heen sinds 2020 en april en mei zijn achter elkaar vervuld eerder dit jaar, 2021 dus. Ik zou het leuk vinden om nog drie andere maanden ook over de 1000 maandfounds heen te krijgen. Zoals je ziet zal dat bij augustus geen probleem zijn, die heeft nog maar 7 founds te gaan en zal misschien al wel op 1 augustus a.s. vervuld worden, omdat dat meteen een zondag is. Ook maart maakt een kans, met 941 founds. November, juni en september zitten allemaal op 700+ founds, dus daar zou het bij kunnen lukken over de meerdere jaren van het DZP 2.0. verspreid.


6. 50 multicaches vinden

Ik heb altijd geroepen dat ik na het vinden van de 10.000ste cache – wat altijd ons droomdoel was – minder op de puntjes zou gaan letten en meer multi’s zou gaan doen. In de praktijk valt dit toch tegen; in januari 2021 werd de 10.000ste cache gevonden en daarna volgden slechts 12 multicaches (waarvan Anke er 4 vond), de meesten waren ook nog eens korte ofsetmulti’s (1 waypoint en dan naar de cache). De puntjes doen mij inderdaad minder, maar omdat er een nieuw soort caches bij is gekomen, de labcaches, ben ik daar erg op gefocust en dat gaat ten koste van de multicaches. Daarnaast combineer ik geocaching graag met wandelen en dan is een traditional makkelijker meegepakt dan een lange multicache. Daarom dus dit doel om minstens 50 multicaches te loggen tijdens de looptijd van DZP 2.0. Bij aanvang van het DZP 2.0. is de stand 1186 multicaches, dus de eindstand zal minstens 1236 moeten worden.


7. De 750 gevonden labcaches bereiken

De labcaches zijn een nog relatief nieuwe cachesoort; ik vond mijn eerste pas in augustus 2020. Ze worden ook wel Adventure Lab caches genoemd. Je loopt ze niet met je gps, maar via een app op je telefoon; de Geocaching Adventure Lab-app, voor iedereen gratis te downloaden in de appstore. Mocht je al een account op geocaching.com hebben (ook dat is gratis) dan kun je het meteen koppelen, dat hebben wij natuurlijk gedaan. Bij Adventure Labcaches beleef je dus een virtueel “avontuur” en vind je geen fysiek logboek. Het voordeel hiervan is dat het ook op plaatsen kan waar het lastig is om een fysieke logrol te verstoppen of waar dat verboden is. Zelf vind ik het ook fijn dat er nog veel labcaches relatief dicht in de buurt zijn, terwijl we veel gewone geocaches al gevonden hebben. Bij de start van het DZP 2.0. staan we op 372 gevonden labcaches. Nog 378 te gaan dus.


8. Geocoins uitzoeken/beschrijven/verkopen

Er is een tijd geweest dat ik het leuk vond om geocoins te verzamelen. Hoewel ik geen erg grote verzameling heb (ik gok een stuk of 50 coins), vond ik het toch een te dure hobby. Een paar geocoins zullen er ook zeker blijven vanwege het mooie ontwerp of omdat er een bepaalde herinnering achter zit, maar ik heb er ook best veel waar ik niets meer mee doe. Misschien dat ik die nog kan verkopen aan andere geocachers die nog wel verzamelen.


9. Level 120 bereiken bij Munzee

Een Munzee-doel midden tussen de geocachingdoelen. In deze blog leg ik uit wat Munzee is. Toen ik dat blog schreef dacht ik nog dat Munzee mij na een tijdje zou gaan vervelen, maar dat is niet waar; ik vind het nog steeds leuk om te doen. Ondertussen zit ik qua punten halverwege Level 107 en heb ik 14.370 Munzees gevangen die mij 431.975 punten opleverden. Op dit moment ga ik na 50.000 punten naar een hoger level, maar ik vrees dat het na Level 110 meer punten gaan worden. Level 120 bereiken is daarmee best een hoge inzet, maar ik vind het vooral leuk om ook een Munzee-doel in de lijst te hebben.


10. Een eigen cache maken (mag ook een lab-cache zijn)

Dit doel stond ook al in mijn vorige DZP-lijst. Een eigen cacheroute maken dus. Misschien gaat het wel een labcache worden, als ik daarvoor “uitverkoren” word (je moet daarvoor op een soort van wachtlijst).


11. Geocachingverslagen bijhouden en die uit het verleden bijwerken, vooral de “gaps” in het verleden

Al zolang als ik aan geocaching doe, houd ik geocachingverslagen bij. Elke donderdag verschijnt er op deze blog een geocachingverslag uit het verleden. Ik probeer het altijd goed bij te houden, maar toch zijn er in het verleden een aantal periodes waarin ik het minder goed bij heb gehouden; de gaps in de geocachingverslagen. Dit is jammer, omdat het lastig is om gedetailleerde herinneringen van tien jaar geleden terug te halen. Ik wil dus toch nog eens (ook deze stond al op de eerste DZP-lijst) proberen om alle gaps te dichten en de geocachingverslagen compleet te maken.


12. De multicache in de duinen lopen: De Schat der Eindeloze Verte
13. De Bels Lijntje Trail fietsen
14. De frustratie multi-cache in Moergestel

Dit zijn alledrie geocaches of geocachingroutes die al lang op mijn verlanglijstje staan. De Schat der Eindeloze Verte is een multicache van 16 kilometer dwars door de Loonse- en Drunense Duinen. Die zijn hier niet zover vandaan, maar het schijnt een lastige cache te zijn, die veel mensen niet in 1 dag af weten te ronden, dus eigenlijk zoek ik geocachers die met mij mee willen doen en Dreuzels die ons eventueel ergens op kunnen halen als we stranden.


15. 10x met mijn mede-Heideroosje gaan geocachen 

De Heideroosjes is onze nickname op geocaching.com en de naam waarmee we loggen als we een cache vinden. Officieel bestaan de Heideroosjes uit twee personen: ik dus en Anke. Maar de laatste jaren geocachen we maar heel soms samen. In 2021 zijn we tot nu toe pas 2x samen op pad geweest; de eerste keer was om de 10.000ste cache te vinden, want die moesten we natuurlijk wel samen vinden. Verder geocachen we vooral afzonderlijk van elkaar. 10x samen als Heideroosjes op pad leek mij dus wel een functioneel doel ;>) Dus Anke, mocht je dit lezen…wanneer gaan we?


16. 12.500 geocachingfounds bereiken

Tijdens het vorige DZP stond het droomdoel van 10.000 geocaches bereiken op de lijst. Dat lukte uiteindelijk pas ruim na afloop van de looptijd, om precies te zijn op 4 januari 2021. Ik vind de punten nu iets minder belangrijk, maar omdat ik zoveel geocachingdoelen heb, wilde ik er toch een getal aanhangen en dat is dus 12.500 fonds bereiken gevonden. We starten met 10.445 founds, dus 2005 geocaches te gaan. Daarbij moet opgemerkt worden dat labcaches extra hard doortellen en dat op dit moment de meest door ons gelogde cachesoort is, dus daarom deze inzet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s