Boekentip #3: Sarah Lark

De boekentip van deze maand zijn de boeken van Sarah Lark. Als je van dikke pillen houdt (de meeste van deze boeken zijn ruim 500 pagina’s), van historische romans en van Nieuw-Zeeland, dan zit je met Sarah Lark aan het goede adres.

Sarah Lark

Sarah Lark is een pseudoniem van de Duitse auteur Christiane Gohl, geboren in 1958. Onder haar eigen naam schreef ze een heleboel kinderboeken over paardrijden. Ook Ricarda Jordan (historische romans) en Elisabeth Rotenberg (informatieve paardenboeken) zijn pseudoniemen van haar.

De boeken

Vermoedelijk heeft Lark een grote zwak voor Nieuw-Zeeland, want ze pende drie dikke trilogieën over dit land neer, plus nog een aantal losse boeken. In alle boeken proberen emigranten uit Europa een nieuw leven op te bouwen in het verre Nieuw-Zeeland. Ze krijgen te maken met de Maori, die al veel langer in Nieuw-Zeeland wonen (maar ook niet de oorspronkelijke inwoners zijn) en met de bijzondere weersomstandigheden en natuur. In alle boeken komt uiteindelijk een schapenboerderij voor, in Nieuw-Zeeland worden deze enorme boerderijen “stations” genoemd, dus vandaar dat de trilogieën naar de boerderijen zijn genoemd. Elke trilogie begint in het eerste boek met de ouders, gaat in het tweede boek verder met de kinderen en in het derde boek met de kleinkinderen.

In alle boeken komt het ruige leven in Nieuw-Zeeland terug: hoe begin je een nieuw leven in de ruige wildernis? Met schapen? Goudzoeken? Walvisjagen? Begin je een mijn? Of toch liever een baan in de stad?

Verder zijn er heimwee naar het vaderland, zijn er veel relatieperikelen, echtelijke en buitenechtelijke kinderen, stormachtige liefdes, ongelukken en successen. Sarah Lark schrijft op een manier die vlot leest over het echte leven, waardoor je echt meeleeft met de personages. Het overgrote deel van de personages is arm en hoopt in Nieuw-Zeeland rijkdom te vergaren. Natuurlijk gaat die wegen naar geluk en rijkdom niet over rozen. Daardoor zijn die dikke boeken zo uit en wil je het liefste meteen een ticket boeken naar Nieuw-Zeeland (als je dat door de Lord of the Rings-films al niet wilde). Natuurlijk maken de diverse personages wel extreem veel mee voor een mensenleven, maar ach dat is in soaps ook, dus dat vergeef ik Lark meteen. Ik vind het wel mooi dat Lark echte gebeurtenissen (ongelukken, rampen, historische gebeurtenissen) in haar boeken heeft verwerkt, zij het vaak geromantiseerd.

Het grootste gevaar is om de trilogieën niet in de goede volgorde te lezen. Op zich zijn alle boeken los van elkaar te lezen, maar als je een volledig overzicht van de verhaallijnen en familieverbanden wil hebben, is het toch wel aan te raden om gewoon te beginnen met deel 1.

Kiward-station

In de negentiende eeuw vertrekken Gwyneira en Helen naar Nieuw-Zeeland: allebei om te trouwen met een man die ze nog nooit gezien hebben. Waar Gwyn terecht komt op een boerderij die een kopie is van een Engels landhuis, komt Helen terecht in een armoedige bedoening. En die mannen met wie ze moeten trouwen? Daar is natuurlijk ook iets mee aan de hand…

Deel 1: Het land van belofte

Deel 2: Het lied van de wolken

Deel 3: De roep van het land

Het boek Een nieuwe wereld is losstaand te lezen, maar gaat wel over de familie van Kiward-station en is dus eigenlijk een onofficieel deel 4. Overigens was dit het allereerste boek wat ik van Lark heb gelezen.

Elizabeth-station

Halverwege de negentiende eeuw wordt de Ierse dief Michael verbannen naar de strafkolonie Australië. Hij laat zijn zwangere verloofde Kathleen achter, die uit noodzaak trouwt met de veehandelaar Ian. Dan besluit Ian om te emigreren naar Nieuw-Zeeland, wat natuurlijk een stuk dichter bij Australië is dan Ierland. Zien Kathleen en Michael elkaar ooit nog terug?

Deel 1: Het land met de gouden kust

Deel 2: De schaduw van de kauri-boom

Deel 3: De dag van de zonnewende

Rata-station

In de eerste helft van de negentiende eeuw is het Duitse meisje Ida verliefd op haar intelligente, maar arme klasgenootje Karl. Haar zwaar gelovige vader eist echter dat ze met een man uit hun geloofsgemeente trouwt. Deze hele gemeente besluit uiteindelijk naar Nieuw-Zeeland te emigreren, om daar hun Duitse dorpje te gaan “kopiëren”. Ook Karl emigreert naar Nieuw-Zeeland; hij krijgt deze kans als jonge vrijwilliger die gesponsord meemogen. Hoewel ze met hetzelfde schip reizen, behoort Ida ondertussen toe aan een ander… Hoe vergaat het Ida en Karl in Nieuw-Zeeland?

Deel 1: De tijd van de vuurbloemen

Deel 2: De zang van de hoornschelp

Deel 3: De legende van de vuurberg

Losse boeken over Nieuw-Zeeland

Lark schreef ook nog twee stand-alone boeken over Nieuw-Zeeland, die ik persoonlijk wat minder vond om te lezen. Ze zijn een beetje rommelig opgesteld, waarschijnlijk omdat ze (gewend aan het schrijven van dikke pillen) te veel verhaallijnen in een dunner boek heeft willen stoppen. In Het familiegeheim vond ik het historische gedeelte wel interessant, maar ergerde ik me dood aan de hoofdpersoon (Stephanie) uit het gedeelte in onze tijd. De geheimen van het winterhuis heeft gewoon zoveel verhaallijnen dat het chaotisch en eigenlijk ook een tikje ongeloofwaardig wordt. En ook hier vooral in het heden een paar superirritante personages.

Caraïben

Onder de naam Sarah Lark schreef ze ook nog een duologie over het leven van een familie op een plantage met slaven in het Caribische gebied. Helaas las ik deze boeken in de verkeerde volgorde en dat is dus niet zo handig. Het moet dus zijn:

Deel 1: Het eiland van duizend bronnen

Deel 2: Dochter van de mangroven

Ten slotte

Wie met Sarah Lark begint is wel even bezig, dus ik wens je een prettige leestijd toe! Laat me weten of je mee wil naar Nieuw-Zeeland ;>)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s