Gelezen boeken in mei 2021

Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

Dit boek van V.E. Schwab kreeg erg goede recensies. Addie LaRue is geboren rond 1700 en ze is het niet eens met het leven dat ze moet leiden. Daarom sluit ze een verbond met de duivel (door haar liefkozend Luc genoemd, als afkorting van Lucifer) om “meer tijd” te krijgen. Die tijd krijgt ze in de vorm van een eeuwig leven (ze ziet er al die tijd uit als een 23-jarige), maar de tol die ze daar voor moet betalen is dat niemand haar herkend of zich haar kan herinneren. Een onzichtbaar leven dus. In het jaar 2014 is er dan ineens een jongeman – Henry – die haar wel herkend. Hoe kan dat?

Van Schwab las ik eerder de Schemering-trilogie en eigenlijk heeft dit (stand-alone?) boek hetzelfde probleem: Schwab schrijft de meest prachtige zinnen, maar het verhaal is te traag en valt vaak in herhaling. Ik vond de historische terugblikken eigenlijk interessanter dan Addies leven in onze eigen tijd, maar die historische stukken waren vaak kort en werden afgekapt door ingrijpen van Luc, terwijl de stukken in onze tijd langer duurden, maar dus steeds in herhaling vielen.

Met Luc heeft Addie een haat/liefde-verhouding; hij wil iets van haar (haar ziel) en zij wil hem dat niet geven. Eigenlijk is ze haar hele drie-eeuwige leven bezig om hem te slim af te zijn.

Eén van de mooie zinnen: Aut viam inveniam aut faciam (Ik zal een weg vinden of er zelf één maken).

De erfenis – Jennifer Lynn Barnes

De erfenis is een Young Adult boek en het eerste deel van een serie waarvan de rest nog niet verschenen is. Dit eerste deel las lekker weg, hoewel het wel veel typische ingrediënten van een YA-boek heeft en in die zin niet superorigineel is. Het arme meisje Avery erft een mysterieus fortuin van een vreemdeling. Voor ze het geld in handen krijgt moet ze wel een jaar in zijn enorme landhuis wonen…met zijn onterfde familieleden. Waaronder vier knappe kleinzoons… Alles bij elkaar ben ik wel nieuwsgierig naar deel twee, vooral omdat het eerste boek eindigt met een dikke cliffhanger.

Het eerste boek der dromen – Kerstin Gier

Ook dit eerste boek van de Silber-trilogie is een een Young Adult-boek, maar ik vond dit een minder goed boek dan de Erfenis. Leuk als tussendoortje, maar ik weet niet of ik de vervolgdelen nog ga lezen. Van Kerstin Gier las ik eerder de edelstenen-trilogie en die sprak mij meer aan dan dit boek.

Solveigs belofte – Corina Bomann

Over de trilogie Vrouwen van de Leeuwenhof schreef ik al in mijn boekentip van mei.

Morrigan Crow en het Wondergenootschap – Jessica Townsend

Nevermoor had ik al heel vaak zien liggen in boekhandels, waarbij het meestal de hemel in werd geprezen als een soort van Harry Potter voor jonge kinderen. Het is namelijk een B-boek. Persoonlijk vond ik het wel een vermakelijk en erg fantasierijk boek, vergelijkbaar met de Bovenwereld-trilogie van Scarlett Thomas. Binnenkort wil ik de vervolgdelen ook nog eens lenen bij de bibliotheek.

De terugkeer van het weesmeisje – Anne Jacobs

Deel 4 van de Weesmeisje-serie (die titels kloppen eigenlijk niet, omdat Marie al in deel 1 geen weesmeisje meer is; ze is enkel opgegroeid in het weeshuis) gaat verder een paar jaar na het punt waarop deel 3 gestopt is. De jaren ’30 in Duitsland, dus de tijd tussen de wereldoorlogen in en er heerst een grote economische crisis die ook de textielfabriek van de familie Melzer treft. Toch is dit duidelijk een tussenboek: de tweede wereldoorlog staat natuurlijk voor de deur en er wordt in dit boek gehint dat Marie van Joodse afkomst is. Dus wat gaat er dan met haar en haar kinderen (vooral de tweeling Dodo en Leo zijn leuke personages) gebeuren?

Hildes droom – Marie Lamballe

Ook Hildes droom speelt in Duitsland, maar dan in Wiesbaden aan het einde van de tweede wereldoorlog en in de periode daarna. Vooral dat vond ik interessant aan dit boek: vaak stoppen boeken die in de oorlog spelen op het punt van de bevrijding. Maar ook daarna was het leven natuurlijk niet meteen weer normaal. Er was een voedseltekort, veel mensen waren vermist of dood, huizen waren verdwenen of beschadigd door bombardementen, het openbaar vervoer haperde, waardoor mensen er maandenlang overdeden om thuis te komen, het kon zijn dat je huis gevorderd werd voor militaire inwoning, enz.

De titel van het boek is niet echt goed gekozen, het had beter “De mensen van Café Engel” kunnen heten. Hildes familie baadt een café uit, dat dus Café Engel heet. Er komen o.a. veel artiesten, omdat het tegenover het theater ligt. Het boek wordt ook niet alleen vanuit het oogpunt van Hilde bekeken, maar het wisselt per hoofdstuk, waarbij dus verschillende (ex)-bewoners van het gebouw waarin het café gevestigd is aan het woord komen.

Op de achterkant van het boek staat al vermeld dat het is bedoeld voor de fans van Lucinda Riley (Zeven Zussen), Corina Bomann (Leeuwenhof) en Anne Jacobs (Weesmeisje) en wat mij betreft kan Marie Lamballe zich inderdaad in dat rijtje scharen. Ik kijk alvast uit naar deel 2.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s