MaandMoves: april 2021

Dit jaar ga ik proberen om elke maand op de laatste dag een soort van maandoverzicht te geven. Ik heb dit eerder geprobeerd met weekoverzichten, maar dat heb ik algauw opgegeven; te veel moeite. Een maand is een wat langere periode en ik hoef dan ook wat minder gedetailleerd op zaken in te gaan.

April

April begon met heel slecht weer; de ene winterse bui na de andere. Hagel, natte sneeuw, regen, storm en wind; het kwam allemaal voorbij. Terwijl ik op mijn verjaardag (31 maart) in mijn T-shirt buiten liep en de temperatuur opliep tot 20+ graden, liep ik een week later op 7 april weer rond met mijn complete stormtrooper-uitrusting: 2 truien, winterjas, thermosokken, regenpak, handschoenen en een muts. En het was winters koud. Volgens mij was het met Pasen kouder dan tijdens de afgelopen kerst. Van de lente was pas aan het einde van de maand weer iets te merken. Tot die tijd gooide de slechte weersomstandigheden nogal wat roet in het eten op het gebied van wandelen en geocaching. Voor de spelletjes was het dan weer goed; behoorlijk veel spellen gespeeld deze maand en dankzij mijn verjaardag kwamen er ook een paar nieuwe spellen in de collectie bij.

Wandelen, geocaching en Munzee

Door het slechte weer (en omdat het een doordeweekse werkdag was) lukte het niet om de enige probleemdatum van april op te lossen. Op de dag zelf vond ik dat prima, achteraf vind ik het dan toch weer jammer. Aan het begin van de maand werd er door het slechte weer vrijwel niet aan geocaching gedaan. Met Pasen wilde mijn moeder heel graag de Bloesemwandeling (van de ANWB) rondom Leerdam doen. Het was toen dus koud en bewolkt weer, maar het bleef gelukkig wel droog. Veel bloesem was er nog niet te bekennen, wel konden we een paar geocaches doen en werden er een aantal Munzees gevangen (vooral vanuit de trein, maar ook een paar op de wandelroute).

Daarna werd er pas weer aan het einde van de maand aan geocaching gedaan. April stond qua maandfounds (dit zijn dus de founds van alle ooit door ons in de maand april gevonden geocaches bij elkaar opgeteld) op 985 founds. Het lukte dit jaar dus wel om over de 1000 aprilfounds heen te gaan. April is hiermee de derde maand waar dit bij gelukt is, na juli (die zit zelfs al over de 1500 maandfounds) en oktober (pas sinds oktober vorig jaar). Het maakte de gemiste datum een klein beetje goed. Verder scoorden we de eerste twee souvenirs van de nieuwste souvenir-actie van geocaching. De andere twee zullen in mei wel gaan lukken.

Qua wandelen was het dus de Bloesemtocht met Pasen. Later in de maand deden we een “cultureel erfgoed”-wandeling over de Regte Heide bij Goirle, in de vorm van een hybride-geocache; een kruising tussen een multi en een labcache. De start was bij het oude klooster van Nieuwkerk en onderweg kwam je langs de grafheuvels uit de Bronstijd. De wandeling is ook voor niet-geocachers de moeite waard.

Op Koningsdag begon ik aan mijn nieuwe project: het Brabants Vennenpad, een streekpad dat start en eindigt in mijn woonplaats Oisterwijk. Ik ben eigenwijs en loop hem andersom, vooral omdat ik dan kan starten vanaf mijn voordeur. En grappig dat deze eerste etappe eindige in Hilvarenbeek. Ik heb ongeveer twee jaar in Hilvarenbeek gewoond (2010-2012) en de wandeling eindigde dus vlakbij mijn oude voordeur (als die er nog geweest zou zijn, want het pand is gesloopt en heeft plaats gemaakt voor nieuwbouw).

Verder wandelde ik nog een aantal keer hier in de omgeving; nu de klok verzet is is een avondwandeling in het bos weer mogelijk, dus dat doe ik regelmatig.

Spelletjes

Vanwege het slechte weer werden er veel spelletjes gespeeld, ook overdag. Nu de avondklok naar 22 uur is gegaan, was er ook weer wat mogelijk in de avonden. 1x misten we de avondklok zelfs op een haar na, omdat we verwikkeld waren in een spannende strijd rondom Terra Mystica. Voor mijn verjaardag kreeg ik de Nederlandse versie van Everdell, een van mijn absolute lievelingsspellen allertijden en dat is dus ook al vaak gespeeld. Overigens is dit spel zo populair, dat er gewacht moest worden op de nieuwste druk. Het meest gespeelde spel is toch weer CuBirds, superverslavend kaartspelletje. Ook al heb ik mijn moeder ook een beetje verslaafd gemaakt aan Photosyntesis en ze is er zelfs goed in. Aangezien veel spellen in de Duitse versie een stuk goedkoper zijn op Amazon, heb ik ondertussen vrij veel spellen met Duitse spelregels. Dus als ik Duits ga praten tijdens het spellen spelen, ligt het daaraan. Overigens koop ik alleen Duitse spellen als er geen kaartjes met tekst ofzo in het spel zelf zitten, want dan vind ik het te lastig. Liever taalonafhankelijke spellen, zoals CuBirds dus.

S. maakte een eigen spel voor mij, dit gaat over cavia’s. Dit spel ook al een paar keer gespeeld, maar het is nog niet duidelijk of de inzet van mijn echte cavia’s Fenno en Frido nou positief of negatief uitpakt, haha.

Lezen

Ik las deze maand iets minder boeken dan de voorgaande maanden. Dit keer weer allemaal van vrouwelijke auteurs. Ik begon met een tip van de boekenkaartjesswap: De Boekhandel van Teheran van Marjan Kamali. Het gaat over een liefdesgeschiedenis die begint in Iran en eindigt in Amerika. Toch vond ik het boek af en toe een beetje moeizaam lezen, soms was het heel gedetailleerd en op andere punten waren er dan weer grote sprongen in de tijd.

Daarna volgde De Wintertuin van Kristin Hannah, het eerste boek dat ik van deze schrijfster las, maar zeker niet het laatste. Met name het geschiedenisgedeelte, dat speelt tijdens de bezetting van Leningrad in de oorlog, is interessant.

Het Landhuis van Anne Jacobs (waarvan ik vorige maand de Weesmeisje-serie las) was ietsje luchtiger (nou ja de verhaallijn in het heden vooral), maar omdat dit speelde in de voormalige DDR kwamen er enkele zaken in terug die ook speelden bij De Wintertuin.

Jenny Colgan is erg bekend als schrijfster van feelgood-boeken (o.a. De kleine bakkerij-serie), maar ik had nog nooit iets van haar gelezen. Nu las ik Op goed geluk over Nina die met een bestelbusje vol boeken een nieuw leven probeert op te bouwen in Schotland. Het idee van dat boekenbusje vond ik erg leuk, maar op sommige punten vond ik het verhaal erg ongeloofwaardig, met name alles rondom de trein zullen we maar zeggen. Het boek las wel heel lekker weg, dus binnenkort die Bakkerij-serie ook nog maar eens reserveren bij de bibliotheek. Van dit boek komen ook nog vervolgdelen, begrijp ik.

Een ander feelgood-boek was Lentegroen van de Nederlandse schrijfster Jackie van Laren. Voor mij het eerste boek van deze auteur. Lentegroen is het eerste deel van een vierdelige serie en ik merkte dat dit boek vooral bedoeld is om de personages te leren kennen en het begin van het verhaal op te bouwen. Er gebeurd nog niet echt heel veel in dit boek en op sommige punten is het een beetje traag of valt het in herhaling. Toch las het wel lekker weg – en hands-up voor de vrouwelijke boswachter – en ik wil de vervolgdelen ook nog wel lezen, er komt er als het goed is elk seizoen eentje uit in het komende jaar.

Het Zoutpad van Raynor Winn werd mij via diverse kanten aangeraden. Dit boek gaat over een echtpaar van middelbare leeftijd dat noodgedwongen een lange-afstand-wandeltocht gaat maken langs de kust van Engeland. Het boek is autobiografisch en dus waargebeurd. In veel recensies wordt het boek totaal afgekraakt, maar ik hoor bij de fans; ik vond het een mooi boek en het las ook lekker weg. Verder is een waargebeurd verhaal een goede afwisseling met alle romans. Qua wandelstruggles ook wel herkenbaar, hoewel ik verder hoop nooit dakloos te raken. Raynor Winn schrijft een beetje zoals ik zelf ook schrijf: o.a. met weetjes over de omgeving erin verwerkt. Het vervolg is in ieder geval gereserveerd bij de bibliotheek.

Deze maand verscheen mijn boekentip over de boeken van Liz Fenwick en daardoor kwam ik erachter dat er een “nieuw” boek (feitelijk is dit boek eerder geschreven dan Het pad naar de zee, maar dus later vertaald) van haar was, dat ik nog niet gelezen had. Dus werd Een zomer vol herinneringen meteen gereserveerd bij de bibliotheek en had ik weer spiksplinternieuw boek in handen (volgens mij was ik ook al bij Op goed geluk en Lentegroen de eerste lener). Dit boek speelt ook weer in Cornwall en jawel, ook weer met personages uit de andere boeken als bijpersonages. Het boek gaat o.a. over dementie. De stukken die vanuit het personage met deze ziekte zijn geschreven zijn soms een beetje warrig (vooral qua gespring in de tijd), maar dat is misschien ook wel de kracht van het verhaal. Ik vond het ook weer een mooi boek, eigenlijk zoals al Fenwicks boeken.

Volgens mij ben ik Vaarwel Roscoe van Céla van Gastel de vorige maand vergeten, dus ik pak die nu even mee. Ik heb al eerder boeken van Chantal van Gastel gelezen (de trilogie over de dierenarts vond ik leuk, de rest een stuk minder), maar dit boek schreef ze samen met haar zus Priscilla. Het is een heel ander boek dan de boeken die ze solo schreef. Hoewel het boek soms een beetje in herhaling valt en ik soms dacht: ja, nu weet ik het wel, wilde ik toch de hele tijd verder lezen. Hoewel het hoofdpersonage Roscoe dus overleden is, draait het hele boek wel om hem en dat is op zich wel een interessant gegeven wat goed is uitgewerkt door de gezusters van Gastel.

Nu lees ik Solveigs Belofte, het derde deel van de Leeuwenhof-trilogie van Corina Bomann. Vermoedelijk gaat dit de boekentip van mei worden, dus ik ga er nu nog niets over schrijven.

Kijken

Dit is het derde seizoen van De Mol (de Belgische editie en grondlegger van Wie is de Mol?) dat ik volg en het is echt een geweldig seizoen! Spannend, toffe opdrachten, plotwendingen. Ik denk dat Sven de Mol is, maar zou het stiekem geweldig vinden als het toch Lennart blijkt te zijn. Philip ligt er te dik bovenop en Annelotte zie ik eerder als winnares dan als Mol. Of het is toch teckel Isidoor, haha.

Zoals vorige maand gezegd kijk ik dit seizoen van De Verraders nog af, maar ik zit echt af te tellen tot de laatste aflevering; het duurt allemaal te lang om het echt leuk en spannend te houden. Laten we zeggen dat een gemiddeld potje Weerwolven ook geen tien afleveringen duurt…

Verder

Mijn nieuwe cavia Frido woont alweer ruim een maand hier. Hij is een zeer aanwezige kleine cavia, die heel hard kan piepen. Het belangrijkste is dat hij de eenzaamheid van Fenno heeft opgeheven en dat ze na een voorzichtig begin nu vrienden zijn geworden. Natuurlijk wordt er ook veel ge-prrt en met de konten geschud, maar het blijven nou eenmaal beertjes (mannetjes).

Heb ik veel last van hooikoorts in deze tijd van het jaar. Prachtig, al die bloesem, maar ik ben er dus vreselijk allergisch voor. En dan is het niet zo handig om buiten te werken. In mei zal het zich ook nog wel voortzetten.

Ben ik blij dat de winkels weer “gewoon” open gaan. Niet omdat ik zo graag wil funshoppen, maar dat je zonder winkelafspraak ergens binnen kan lopen als je iets nodig hebt. Afgelopen maand moest ik hennepvezel en hooi voor de cavia’s hebben, omdat beide zaken vrijwel op waren en dat was een ware exercitie; winkelafspraak maken (midden op de dag), een auto lenen, die auto ophalen, naar de winkel rijden, bewijzen dat je een afspraak hebt, mondkapje op, de spullen uit de winkel slepen (een zak hennepvezel weegt 14 kilo en dan nog 5 kilo hooi), met de auto naar mijn woning rijden, parkeerplaats zoeken (dat is lastig in deze buurt), alle spullen de trap opslepen (bovenwoning) en dan nog een plek vinden in mijn te kleine woning met gebrek aan opslagruimte. Die spullen staan dus midden in de keuken, omdat ze pas in de voorraadkast passen als de helft uit de zakken is, haha. Kleinere verpakkingen zijn echter veel duurder en met die 14 kilo doe ik (of beter gezegd de cavia’s) een half jaar. Daarna moet de auto dan weer terug gebracht worden naar de eigenaar.

En super dat de avondklok eraf is, wat had ik daar een vreselijke hekel aan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s