De 20 van 2020: Het Geocaching Datum Project

Aan het begin van 2020, toen ik nog dacht dat het jaar vol hoogtepunten zou worden, stelde ik twintig doelen voor mezelf op die ik dat jaar wilde bereiken. Dankzij de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen en beperkingen vielen de meeste doelen in het water. Toch zijn er ondertussen zeven doelen geslaagd en daar wil ik toch even aandacht aan besteden. De overgebleven doelen zullen opgaan in het Day Zero Project 2.0., waar ik in de loop van het jaar mee wil gaan starten.

Wat is het Geocaching Datum Project?

In 2012 begon ik met het GDP, het heette toen nog het Kalenderplan. Doel was om alle lege data van het jaar te voorzien van minstens 1 found. Hoewel het om meer dan 40 data ging, is dat toen met enige moeite gelukt. Daarna was ik er 2013 wel even klaar mee, maar in de loop van 2014 begon het weer te kriebelen voor een nieuwe doel: alle data op minstens 2 founds krijgen. En zo ging het door de jaren heen verder en kwam er steeds een found bij. 5 founds per datum is lang het droomdoel geweest, maar sinds 2020 is dat eigenlijk 10 founds per datum geworden.

Probleemdata

Natuurlijk is de ene datum makkelijker op te lossen (of te saven, zoals ik het vaak noem) dan de andere. Vooral in de wintermaanden is het erg lastig: vroeg donker, kou en andere belemmerende weersomstandigheden. Het grootste gedeelte van de overgebleven probleemdata valt dan ook in de wintermaanden januari, februari en maart. Een datum moet eigenlijk al op een vrije (zon)dag vallen om opgelost te kunnen worden. Want op werkdagen blijven er simpelweg geen of te weinig uren met daglicht over om nog op pad te gaan. Op dit moment komen daar natuurlijk nog de avondklok en het advies om niet voor de fun te reizen met het openbaar vervoer bij. Als je dan geen auto hebt – zoals ik – wordt het heel erg lastig.

Het doel: Minimaal 10 data oplossen voor het Geocaching Datum Project

Zo zag het schema er uit op 31 december 2019:

2019-12-31 (2)

En dit is het schema op 4 januari 2021; de dag dat we onze 10.000ste cache vonden:

Je ziet dus dat er ruim 10 data zijn opgelost, maar om er toch nog even een paar op te noemen:

 • 3 januari (van 3 naar 31 founds)
 • 12 januari (van 5 naar 24 founds)
 • 25 januari (van 3 naar 14 founds)
 • 26 januari (van 5 naar 22 founds)
 • 1 juni (van 5 naar 18 founds)
 • 29 juni (van 6 naar 11 founds)
 • 30 augustus (van 5 naar 21 founds)
 • 22 oktober (van 5 naar 39 founds)
 • 27 december (van 5 naar 15 founds)

Dit zijn de opgeloste 3, 5 en 6-cache data. Daarnaast zijn er nog een aantal 7,8 en 9-cache data opgelost. Juli was al jarenlang helemaal gesaved, met augustus en oktober is dit in 2020 gelukt. Daarmee zijn er dus drie maanden waarvan alle data opgelost zijn.

2021 en verder

Goed, in 2020 werden er dus meer dan 10 data opgelost. Toch zijn er nog 42 probleemdata over:

 • Twee 3-cache-data
 • Veertien 5-cache-data
 • Acht 6-cache-data
 • Vier 7-cache-data
 • Zeven 8-cache-data
 • Zeven 9-cache-data

De helft van deze probleemdata (23 stuks dus) vallen in het eerste kwartaal van het jaar: januari, februari of maart. Daarmee weet ik dus al dat het in 2021 nog lang niet gaat lukken om alles op te lossen. Wel zou het leuk zijn om nog een maand helemaal opgelost te krijgen. April – met nog maar een probleemdatum – is haalbaar. Mei, november en december hebben allemaal nog drie probleemdata.

Kortom, het Geocaching Datum Project zal mij nog regelmatig bezig gaan houden.

Een gedachte over “De 20 van 2020: Het Geocaching Datum Project

 1. Pingback: Day Zero Project 2.0. : Geocaching en Munzee – Maartjes Moves

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s