Dagobert Duck

Nee, ik heb helaas geen zwembad vol met geld. Ik leef eerder zo rond de armoedegrens, net als nog een kleine 1 miljoen andere Nederlanders (volgens gegevens van het Sociaal en Cultureel Planbureau). Gelukkig ben ik wel heel goed in staat om mijn weinige geld zelfstandig te beheren; ik heb geen schulden en heb nog nooit in het rood gestaan. Ik vind het prettig om inzicht in mijn saldo te hebben en daarom installeerde ik tijden geleden de app van de bank op mijn telefoon. Overigens zit ik bij ING, puur omdat daar een rekening voor mij werd afgesloten bij mijn geboorte.

Geblokkeerd

Vorige week wilde ik met mijn vermoeide hoofd nog snel even iets online bestellen, toen ik al in bed lag. Waarschijnlijk sliep ik al half, want ik kreeg het voor elkaar om 3x een foute toegangscode in te toetsen voor de betaal-app. En dan wordt de toegang tot de app dus geblokkeerd. De volgende ochtend dacht ik de app even snel opnieuw te activeren. Mooi niet dus, want je krijgt dan een activatiecode per sms. En toen bleek dat ik mijn oude telefoonnummer nooit gewijzigd heb…

Ik dacht dat wel te kunnen veranderen via internet, maar die vlieger ging niet op: ook daar moest ik eerst die toegangscode per sms intoetsen en die kon ik dus niet ontvangen. Ik zocht de oude simcard op, maar die was ondertussen geblokkeerd, omdat ik het nummer te lang niet had gebruikt.

Hoe moest ik het dan oplossen? Volgens de website van ING moest ik langskomen op hun kantoor om mijn telefoonnummer te wijzigen. Haha, ik geloof niet dat ik ooit eerder voet in dat kantoor heb gezet, maar goed, prima. Ik fietste naar het kantoor in mijn woonplaats en tot mijn grote verbazing was het daar donker en waren de deuren gesloten. Het kantoor blijkt al maandenlang dicht te zijn vanwege de corona-crisis. Ik vind dat best raar; geldzaken gaan tenslotte altijd door. Zorg er dan voor dat het in ieder geval een paar uur in de week open is en communiceer dat via je website en je social media. Nu stond overal op dat het kantoor in Oisterwijk gewoon fulltime open zou zijn, terwijl het dus al bijna drie maanden gesloten is.

Klantenservice

Ondertussen begon ik het vrij vervelend te vinden dat ik geen toegang had tot mijn bankgegevens en ook niets online kon betalen. Omdat ik geen idee had hoeveel geld er nog op mijn rekening stond, durfde ik ook niets te pinnen. Stel dat ik dan in de supermarkt stond met mijn weekboodschappen en dat mijn saldo ontoereikend was en ik dus niet kon betalen. Dat vind ik een nachtmerrie-achtig idee. Blijkbaar kun je bij de pinautomaat ook je saldo checken, maar ook de pinautomaten bleken afgesloten te zijn. Die van de Rabobank was wel open (het kantoor ook en dat zit letterlijk 300 meter van dat van ING af), maar daar kun je dan weer geen saldo aflezen van een andere bank. Zucht.

Ik besloot maar eens met de klantenservice te bellen. Eerst kreeg ik een dreigende computerstem die het had over een vreselijke lange wachttijd en of ik mijn problemen niet online kon oplossen. Nee dus, stelletje idioten. En natuurlijk gaat iedereen bellen als jullie driekwart van je kantoren volledig afsluiten voor een maandenlange periode. Dat kan iedere idioot bedenken. Overigens hoefde ik nog geen minuut te wachten, ik was praktisch meteen aan de beurt. De onsympathieke man kon mij niet helpen, ik moest echt langs een kantoor. Ja, het kantoor in mijn woonplaats was gesloten voor de veiligheid… Alsof je in een dorp sneller corona zou oplopen dan in een stad. Wat een bullshit, het is waarschijnlijker goedkoper voor hun om die kantoren gesloten te houden. Goed, hij ging opzoeken welk kantoor in mijn buurt dan wel open was. Boxtel? Ja, daag dat is echt een pokke-eind fietsen. Dan maar naar Tilburg. Ik moest wel meteen op mijn fiets springen, want ook dat is toch een kilometer of acht fietsen en de rest van de week moest ik werken en dan zou het ook niet kunnen. Een auto heb ik niet en hoewel het een functionele reis zou zijn, liet ik de trein ook maar even achterwege. Onderweg twijfelde ik erg of dat kantoor in Tilburg wel open zou zijn.

Ik heb maar één voornaam, dus ik ben een potentiële crimineel

Toen ik bezweet en wel kwam aanfietsen zag ik al van een afstandje dat het kantoor in Tilburg wel open was; er stond namelijk een lange rij. Wat een drukte! Ik vroeg me af of ze die nog voor sluitingstijd weggewerkt zouden krijgen. Bij de ingang bleek echter dat bijna al die mensen in de rij stonden voor de pinautomaat. Want vanwege de veiligheid mocht je alleen binnen pinnen en waren de automaten buiten afgesloten…tja, nu was er dus maar één open en ik vermoed dat die ook nog de hele tijd gedesinfecteerd moest worden, dus het schoot voor geen meter op. Gelukkig zag ik toen dat je door mocht lopen als je een adviseur wilde spreken. Tja, ik had dringend advies nodig om mijn telefoonnummer te wijzigen – zucht – dus ik liep door. Al de pinners staarden mij aan alsof ik iets vreselijks deed, maar omdat zij allemaal in de deuropening/hal stonden, was 1,5 meter afstand houden daar onmogelijk, dus ok, ik was in overtreding. De gastvrouw was echter wel aardig en ja, nadat ik mijn blijkbaar zeer ingewikkelde achternaam had gespeld (ik doe het meestal automatisch), bleek dat ze mij hier zowaar konden helpen bij mijn probleem. Hoera. Was ik in ieder geval niet voor niets naar Tilburg gefietst.

Na een kwartier wachten ofzo was ik aan de beurt. “Nee,” legde de adviseur uit, “dat telefoonnummer kon niet telefonisch gewijzigd worden, want ik moest mij legitimeren.” Dus ging ze mijn ID-kaart in een scanner stoppen, want stel dat het een vervalsing was. Natuurlijk is hij echt, ik vind het nog altijd een ding dat je zoveel geld voor een stukje plastic betaald wat dan ineens jouw identiteit bevestigd. Ook mijn bankpas moest getest worden met pincode en alles. Ook die bleek echt, dus ik transformeerde ineens van potentiële crimineel, naar een gewone klant. Mevrouw wilde ook – volgens de nieuwe regels – mijn voornamen goed invoeren in het systeem, want er stond alleen een roepnaam. Ze raakte bijna in shock toen ik zei dat ik maar één voornaam heb en dat die ook nog eens precies hetzelfde is als mijn roepnaam! Ze keek er erg afkeurend bij, waarschijnlijk sloeg het vakje waar standaard het meervoud “voornamen” voor staat helemaal op tilt. Mijn goede bedoelingen werden ineens weer betwijfeld en met argusogen controleerde ze nog eens mijn ID-kaart en bankpas, maar ook daar kon ze slechts een enkele letter ontwaren. Ze keek mij aan met een blik alsof ze niet kon geloven dat ik al zolang door het leven ging met slechts één naam! Nadat alle nummers van de pasjes zorgvuldig waren ingetoetst en mijn eenzame naam door het systeem verwerkt was (ik verdenk haar ervan dat ze Maar Tje heeft ingetikt), kon dan eindelijk het vervloekte telefoonnummer gewijzigd worden! Ik mocht het zowaar zelf intypen op het klantentoetsenbord, want dan ging het zeker goed. Wat een eer! Ik kreeg meteen een bericht ter bevestiging. Problem solved.

Wat een gedoe

Mevrouw de adviseur was vast een beetje teleurgesteld dat die vrouw met die ene naam alleen voor het telefoonnummer kwam. Ze probeerde mij nog een hypotheek aan te smeren, een lening voor een verbouwing en enkele verzekeringen. Aangezien ik in een sociale huurwoning woon en met mijn zielige loontje hoogstens een hypotheek krijg ter hoogte van de vraagprijs voor een garagebox, moest ik mijn lach inhouden. Toen ik dat allemaal afgewezen had, vroeg ze nog of ze dan moest helpen met de installatie van de bank-app. Nou, mevrouw ondanks mijn ontoereikende hoeveelheid namen kan ik dat heel goed zelf. Ik ben van digitale generatie, you know. Besteed u tijd maar liever aan al die oude mensjes die daar wel moeite mee hebben. En die nu ook allemaal van heinde en ver naar dit kantoor moeten komen, omdat van hogerhand is besloten dat het kantoor in hun woonplaats dicht moet blijven. Voor onze eigen veiligheid.

Toch een beetje jammer dat ING dus niet van de digitale generatie blijkt te zijn. Het simpele wijzigen van een telefoonnummer heeft mij nu heel wat uurtjes gekost. Tijdens de fietstocht terug naar huis zag ik reclame van de ASN Bank. Ik overwoog om meteen over te stappen. Tot ik las dat ze maar één kantoor hebben en dat zit helemaal in Den Haag. Dan wordt het helemaal een duur grapje om mijn mijn telefoonnummer te wijzigen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s