Last day of the year 2019

Het is alweer de laatste dag van het jaar 2019.

365 dagen, tijd voor een terugblik. Dit deed ik ook al in 2016 en 2017 en 2018.

Wat heb je in 2019 gedaan wat je nog nooit eerder had gedaan?

Munzee! Ik schreef al eerder over mijn nieuwe hobby: het telefoonspelletje Munzee.

Welke landen heb je bezocht?

Dat zijn er slechts twee: Nederland en Duitsland. Ik kwam tot de conclusie dat er dit jaar geen enkele cache in België is gevonden en dat ik zelfs helemaal niet bij de Zuiderburen op bezoek ben geweest.  In Duitsland ben ik wel geweest om te wandelen en te geocachen. En in Nederland heb ik dit jaar weer een heleboel provincies bezocht per trein om er te NS-wandelen en/of te geocachen. Daarnaast ben ik nog steeds student aan de Hogeschool van Amsterdam.

Wat zijn je favoriete momenten van 2019?

Het vinden van de 9000ste cache, dat was al in januari. Ondanks de vreselijke regenval die dag, heb ik er toch van genoten, loste ik meteen een 4-cache-datum op voor het Geocaching Datum Project en vond ik in de bloemenwinkel van het station ook nog een reuzencactus als beloning.

De publicatie van mijn column over de nadelen van deeltijdstuderen in de Metro. Dat was in mei. Heel veel mensen vonden daar wat van, vooral mensen van de Hogeschool van Amsterdam natuurlijk. Dat was niet allemaal positief. Maar ik kan elk woord uit die column motiveren en er is geen woord van gelogen. Daarnaast was de hele column geschreven voor een vak van de minor Schrijven in Opdracht.

Mijn enige vakantie van dit jaar was een weekje Drenthe in gezelschap van mijn moeder en toen hebben we ons prima vermaakt met wandelen, geocachen, spelletjes, lekker eten, Wildlands Zoo bezoeken en nog wat cultuur snuiven.

Verder waren er nog een heleboel leuke kleinere momenten, zoals het Spellenspektakel, het reünie-concert van Krezip in de ZiggoDome, Ayreon in 013, spelletjesavonden, NS-wandelingen, de Efteling, Biesboschweekend en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?

Dat is hetzelfde als vorig jaar: Dat ik niet gestopt ben met mijn studie. Daar heb ik wel vaak dicht tegenaan gezeten. Maar ik had besloten dat ik in ieder geval nog wel graag de minor wilde doen en dat heb ik dan ook gedaan, in de eerste helft van dit jaar. Ik vond de minor Schrijven in Opdracht uiteindelijk misschien wel het leukste onderdeel van mijn studie. Ik volgde die minor als enige deeltijdstudent tussen de jongere voltijdstudenten. En die minor heeft er voor gezorgd dat ik besloot om over een andere richting af te studeren en daar ben ik nu dus mee bezig, ondertussen in fase drie van de vier fases, dus ook dat begint op te schieten.

Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar?

Ik had dus eigenlijk al afgestudeerd moeten zijn en ik heb heel erg gebaald van dat extra studiejaar. Ondertussen heb ik me er wel bij neergelegd maar het was nooit mijn bedoeling om zo’n studievertraging op te lopen.

Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?

 • Huur en andere vasten lasten slorpen toch erg veel van mijn geld op.
 • NS: Ik had het grootste gedeelte van het jaar een Dal Vrij-abonnement op de trein, omdat dat de goedkoopste manier is om op school in Amsterdam te komen en vanwege mijn voorliefde voor NS-wandelingen. Ondertussen ben ik, een beetje gedwongen door de NS, overgestapt op NS-Flex. Het is nog even afwachten wat ik daar van vind, maar daar ga ik binnenkort nog over schrijven op deze blog.
 • Mijn postfiets. Laten we zeggen dat post bezorgen niet echt bevorderlijk is voor de gezondheid van je fiets. Mijn arme Bat heeft heel wat reparaties gekost dit jaar en uiteindelijk was hij zo versleten dat reparatie ongeveer net zo duur zou zijn als een nieuwe fiets. Dus nu is er een “nieuwe” (tweedehandse) Bat.
 • Daarna komen ongetwijfeld de spelletjes. Ik ben al jarenlang gek op spellen, maar dit jaar is de collectie weer flink uitgebreid en ben ik ook weer naar het Spellenspektakel geweest (we waren er van opening tot sluit en hebben daarna ook nog thuis spelletjes gespeeld).

Waar werd je heel erg blij van?

 • Wandelen, met als hoogtepunten twee keer een tweedaagse NS-wandeling, te weten Vechtdal (Overijssel) en Mookerheide (Gelderland/Limburg).
 • Het reünie-concert van Krezip in de ZiggoDome. Ik was altijd een superfan van deze band en heb altijd gehoopt dat ze nog eens bij elkaar zouden komen. Dat dat ook echt gebeurd is en dat ze nog steeds goed zijn, is natuurlijk superleuk.
 • Ayreon, die het complete album Into the Electric Castle live opvoerden in poppodium 013. Er waren fans (Ayreonauts) uit 64 landen en ik hoefde maar 20 minuten te fietsen en had ook nog eens een gratis kaartje, omdat mijn broertje bij 013 werkt.
 • Geocaching, met als hoogtepunt het vinden van de 9000ste cache op een 4-cache-datum.
 • Spellen spelen, met als hoogtepunt de spelletjesbeurzen Zuiderspel en het Spellenspektakel.
 • Het behalen van alle studiepunten voor de minor Schrijven in Opdracht
 • Eindelijk een goedgekeurd afstudeervoorstel
 • Dat mijn column in de Metro gepubliceerd werd
 • Dat ik eindelijk mijn bibliotheekabonnement een upgrade heb gegeven naar onbeperkt boeken lenen en dat ik nu boeken kan reserveren, die ze dan ook nog eens naar Oisterwijk komen brengen.
 • Ik heb een paar heel gave cactussen gekocht dit jaar en laat ik mijn kamerden niet vergeten.

Waar heb je om moeten huilen?

Om de dood van mijn cavia’s Frinn en Fjord. Allebei onverwachts, vlak achter elkaar (zes weken) en allebei veel te jong voor een cavia. Frinn was twee jaar en vier maanden. Hij stierf op dierendag; ’s morgens was hij nog springlevend en toen ik terug kwam van mijn werk was hij morsdood. Doodsoorzaak onbekend. Er kwam een opvolger in de vorm van babybeertje Fjord. Het ging prima samen met Freek en ik zag het helemaal zitten, maar na 19 dagen vond ik hem dood in het huisje. Het beestje was die dag precies zeven weken oud. Hij moet een ziekte onder de leden heb gehad, want waarom gaat een ogenschijnlijk gezonde babycavia anders zomaar ineens dood? Ook hij was ’s ochtends nog gewoon hooi aan het eten en ook hij was morsdood toen ik thuis kwam van mijn werk. Onbegrijpelijk. En hoewel ik het voor mijzelf jammer vond, vond ik het vooral heel zielig voor mijn overgebleven cavia Freek, die dus twee keer vlak achter elkaar een vriendje verloor en steeds eenzaam en alleen achterbleef (hij heeft nu weer een nieuwe vriendje: Fenno, die kwam zelfs al 2 dagen na de dood van Fjord, omdat ik dacht dat Freek anders zou sterven van eenzaamheid).

Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:

Dikker of dunner? Ik denk dat dat nog hetzelfde is als vorig jaar. Misschien een kilo minder, want ik merk dat mijn broeken steeds afzakken. Ik heb geen weegschaal in huis, dus kan het niet controleren.

Blijer of somberder? Ik denk een klein beetje blijer dan vorig jaar rond deze tijd. Het einde van mijn studie komt eindelijk in zicht en eerlijk is eerlijk: ik verheug me er erg op om dat hbo-diploma in handen te hebben, om nooit meer Amsterdam te hoeven reizen voor school en dat vrije tijd echt vrije tijd is en dat die voortdurende studiedruk weg valt.

Rijker of armer? Armer. Alles is duurder geworden door de btw-verhoging en dan het gedoe met de stijgende energieprijzen. Veel dingen (abonnementen, boodschappen, energie bijv.) worden steeds een paar euro duurder, maar ik heb niet het idee dat mijn loon evenredig stijgt. Als ik afgestudeerd ben hoop ik een baan te vinden die beter betaald en met meer uren.

Wat had je vaker of meer willen doen?

Spellen spelen: Ok, gemiddeld heb ik één avond per week spellen gespeeld, dus je zou zeggen dat dat genoeg is. Maar ik zou best twee of zelfs drie avonden per week spellen willen spelen. Verder merk ik dat je vaak naar de spellen grijpt die je al kent en dat nieuwe spellen die wat ingewikkelder zijn dan blijven liggen. Als ik afgestudeerd ben wil ik graag lid worden van een spellenvereniging of er zelf eentje oprichten hier in Oisterwijk.

Schrijven: Ik heb mezelf voorgenomen om een boek te schrijven en dat op de een of andere manier uitgegeven te krijgen. Mijn afstudeerproject gaat hier ook over. Maar hoewel er genoeg verhalen in mijn hoofd zitten om meerdere boeken te vullen, is het uitschrijven van die verhalen nog een dingetje. Daar zou ik echt tijd voor moeten inplannen en ook dat is iets waar ik mij op wil focussen als ik afgestudeerd ben. Een boek publiceren is natuurlijk wel een heel gaaf levensdoel.

Bloggen. Ik heb deze blog en ondanks dat ik slechts een handjevol lezers heb, vind ik het schrijven wel heel leuk en zou ik best meer tijd willen hebben om inhoudelijke betere stukken te schrijven en al mijn ideeën uit te werken, waardoor de blog zelf wellicht ook naar een hoger niveau zou gaan. (Dit is precies hetzelfde als wat ik vorig jaar schreef. Zo zou ik bijvoorbeeld graag meer informatieve blogs willen schrijven, zoals deze. Maar dit soort stukken kosten veel tijd, vanwege de research die je ervoor moet doen.)

Wandelen: Ja, ik heb dit jaar heel veel gewandeld, maar ik bedoel hier eigenlijk het wandelen van een Lange Afstand Wandeling (LAW) mee. Er staan een heleboel LAW’s op mijn verlanglijstje en de Top 3 in willekeurige volgorde zijn het Brabantse Vennenpad, de Romeinse Limes en het Pieterpad. Die eerste is het makkelijkste te vervullen, want de kortste totaalafstand en het start- en eindpunt ligt zelfs in mijn eigen woonplaats Oisterwijk. Mijn moeder wil graag meewandelen, dus het is zaak dat we het in 2020 ook echt in gaan plannen. Verder wil ik heel graag weer mee doen aan de Apeldoornse Vierdaagse, het liefst de 4×30 km, maar ik denk dat het vanwege het afstuderen toch nog een keertje 4×20 km gaat worden.

Geocaching: Stiekem wil ik toch graag die 10.000ste cache vinden in 2020. Ook zou ik het heel leuk vinden om alle data op minstens 5 founds te krijgen en weer wat souvenirs te scoren. International Geocaching Day en International Earthcache Day zouden in 2020 voor het vijfde jaar op een rij gescoord kunnen worden.

Wat had je minder willen doen?

Cavia’s begraven.

In de stress zitten over met name de studie.

Verder kan ik me enorm ergeren aan mijn onderbuurman (ik heb de bovenwoning, hij de onderwoning). De woningen zijn enorm gehorig en hij heeft TV en/of radio altijd heel hard staan. Er iets over zeggen helpt altijd maar even, want ik denk dat de man half doof is en een zeer laag IQ heeft.

Wat was je favoriete TV-programma?

Zoals altijd: Wie is de Mol? Ik vind dat echt een geweldig programma. Na drie mannelijke mollen was ik er van overtuigd dat het dit jaar een vrouw moest zijn. Eerst zat ik op Merel, maar ik ging over op Sarah en dat was stom, want het bleek dus Merel te zijn. Vond het wel een leuk seizoen. Ook heb ik voor het eerst naar de Belgische Mol gekeken, hetzelfde concept maar wel iets anders uitgevoerd. Het is wat trager en ik vond dat er wel erg veel opdrachten in zaten waarbij de kandidaten in kleine groepjes werden opgesplitst. Het lijkt mij dan heel moeilijk om de molacties eruit te halen als kandidaat. En ook hier zat ik glansrijk verkeerd. Want, niets is wat het lijkt…

Verder kijk ik dus niet zo veel TV. Ik heb het eerste seizoen van de historische serie Poldark gekeken en de helft van seizoen twee. De rest van seizoen twee en seizoen drie staan nog opgenomen klaar. De serie is een beetje traag, maar heeft wel mooie beelden van Cornwall en hoofdrolspeler Aidan Turner is prettig om naar te kijken ;>) (ja, dat vond ik ook al in The Hobbit waar hij als Kili  met stip de meest aantrekkelijke dwerg van het stel is.) Soms kijk ik ook wel naar programma’s als Ik Vertrek en Floortje naar het einde van de wereld. Maar ik heb niet altijd de tijd en het geduld om alles terug te kijken op uitzending gemist.

Wat is het beste boek dat je in 2019 heb gelezen?

Pfft, dit vind ik altijd een moeilijke vraag, omdat ik niet kan kiezen. Ik heb dit jaar bijna 100 boeken gelezen van veel verschillende genres. Ik vond de Verhalenvertelster van Jodi Picoult heel heftig, maar wel mooi hoe ze de verschillende verhaallijnen uit het heden en verleden met elkaar had verbonden. Haar boeken bevatten vaak een twist aan het einde, maar dit keer had ik die al wel eerder door.

Net als vele andere vrouwen las ik de Zeven Zussen-serie van Lucinda Riley, plus al haar andere boeken. Ja, die ZZ lazen natuurlijk heerlijk weg (vond de andere boeken niet allemaal even goed met Meisje op de Rots als ongeloofwaardig dieptepunt) en ik houd sowieso van boeken met twee verhaallijnen, waarvan er eentje in het verleden en eentje in het heden speelt. Ik ben er wel van overtuigd dat Pa Salt nog leeft. In vrijwel al haar boeken zitten wat ongeloofwaardige dingetjes, maar omdat het zo lekker weg leest vergeef ik haar dat maar. En bijna iedereen in haar boeken is stinkend rijk. Die zeven zussen gebruiken vliegtuigen zoals wij de trein gebruiken. Door al die rijkdom voel ik me vaak wel ver van haar personages af staan.

Verder ontdekte ik de boeken van Sarah Lark, dikke historische pillen die wel heel fijn weglezen en ook interessant zijn. Ik heb ze nog lang niet allemaal gelezen en wacht daar ook even mee tot ik afgestudeerd ben, want ik laat me helemaal meeslepen door die dikke pillen en vergeet dan de tijd.

Ook heb ik heel veel Young Adult-boeken gelezen, omdat mijn afstudeerproject daar over gaat. Hier zitten ook echt wel heel goede boeken tussen. Zo vond ik Als ik blijf van Gayle Forman mooi en meer in het urban-fantasy thema: Rebel in de Woestijn-serie van Alwyn Hamilton.

Wat is de beste (nieuwe) film die je dit jaar heb gezien?

Oef, ook dit vind ik een moeilijke vraag. In januari en februari had ik nog een abonnement op de bioscoop en toen ben ik heel vaak geweest, naar heel uiteenlopende films. Van animatiefilms naar romantische komedies, naar historische drama’s en ik zag zelfs vijf films op een dag bij het PAC festival (waaronder Green Book die de Oscar voor beste film won). Ik kan dat eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Zo vond ik de live-action film van Aladdin stiekem best wel leuk, met een fijne powersong voor Jasmine. De tekenfilm van de Leeuwenkoning was ooit de allereerste film die ik in de bioscoop zag, dus het was leuk om nu de nieuwe editie te zien. Dus ik blijf het antwoord hier schuldig. Ik ging wel heel vaak naar PAC-films, waarvan Shoplifters en Werk ohne Autor mij het meeste zijn bijgebleven. Ook The Hate You Give is een film met heftige discriminatie-problemen. Verder zag ik eindelijk Schindler’s List helemaal, die kwam in de bioscoop vanwege het 25-jarig bestaan. Ik had op de middelbare school wel stukjes van die film gezien, maar de docent raakte helemaal in paniek toen het een 16+ film bleek te zijn en driekwart van de klas was dat toen nog niet, dus toen hield het op. Het is een heftige film, maar ik vind dat je dit wel een keer gezien moet hebben.

Wat deed je op je verjaardag?

Ik was toen op kampeerweekend in de Biesbosch met mensen van de kanovereniging. We vonden zelfs nog een geocache midden in de Biesbosch en de avond van tevoren had ik al een cadeautje gehad. Het was wel een lekker gekke manier om mijn nieuwe levensjaar te beginnen.

Heb je iemand gemist?

Niet speciaal.

Wat is het belangrijkste dat je in 2019 geleerd hebt?

Dit komt eigenlijk neer op wat ik hier voorgaande jaren ook al schreef: je bent zelf verantwoordelijk om wat van je leven te maken. De weg naar succes is niet gratis en ook niet altijd leuk. Soms gaat het me allemaal veel te langzaam en andere keren weer te snel. Maar: dromen mag. En wie weet komen ze ook nog wel eens uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s