Geocachingverhalen uit het verleden: 19 december 2012

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.

Vandaag gaan we terug naar 19 december 2012

Ik was heel het jaar 2012 bezig geweest om alle cacheloze data op te vullen en 19 december was de laatste witte vlek op de kalender. Ik fietste zelfs helemaal naar België om een cache te kunnen loggen voor het Kalenderplan.

Geocachingverhaal uit het verleden:

 1. Het witte ezeltje
 • Maker: Fast-Medic Team
 • Type: Multi
 • Heideroosjes: Maartje
 • Gevonden op: 19 december 2012
 • Plaats: Esbeek

 

 1. Ben 65
 • Maker: Cedric Cornelissen
 • Type: Traditional
 • Heideroosjes: Maartje
 • Gevonden op: 19 december 2012
 • Plaats: Poppel, België
Op de fiets onderweg naar het startpunt

19 december, de laatste witte plek op de kalender. Ik besloot om het kalenderplan afsluiten in stijl, met een mooie multi. Nadat ik de weersvoorspellingen had bestudeerd  bleek het vandaag droog weer te blijven, een paar graden boven nul. Dus besloot ik om het Witte Ezeltje te gaan doen, een cache die al een hele tijd op mijn verlanglijstje staat, omdat hij in Gorp en Roovert ligt. Als je mij vraagt wat ik aan Hilvarenbeek mis (in 2012 verhuisde ik na twee jaar in Hilvarenbeek terug naar Oisterwijk), dan antwoord ik: mijn fietstochtjes in Gorp en Roovert. Ik heb heel veel fietstochten door Gorp en Roovert gemaakt in de tijd dat ik in Hilvarenbeek woonde. Vanuit Oisterwijk is het alleen een heel stuk verder fietsen.

Door de bomen het bos niet meer zien?

Ik liet mijn fiets achter tegen een boom en begon aan de cache. Wandelen in Gorp en Roovert heb ik eigenlijk niet gedaan, dus daarom is het wel leuk dat dit dus een wandelcache was. De cache had wat mij betreft al een favorite gescoord op grond van dat hij door Gorp en Roovert liep. Maar algauw bleek hij de favorite ook gewoon als cache te verdienen. De waypoints waren keurig verzorgd, buisjes met toverballen (knikkers) erin en dat allemaal mooi waterproof verpakt en duidelijk vindbaar verstopt.

De wandeling was ondanks het mistige, bewolkte, sombere weer toch erg de moeite waard en ik vond het toch wel mooi, omdat het een desolate wasteland gevoel gaf. Ik kwam dan ook maar een ander mens tegen, een man op een mountainbike, die heel aardig wachtte met door de modderpoel racen tot ik die gepasseerd was. Zo vriendelijk zijn ze meestal niet.

(kerst)bomen weerspiegeling

De eindcache was ook heel mooi waterdicht gemaakt in een uitgeholde boomstam met deksel en al. En daarmee was de found voor de laatste dag van het jaar een feit en hebben we het doel kalenderplan volbracht. Ik heb er altijd in geloofd dat het zou gaan lukken, omdat ik me erin vastgebeten heb als een hond. Het ging toch om meer dan veertig data. Het heeft soms wel flink wat zweet en planningsvermogen gekost, maar gelukkig geen bloed of tranen. En het was ook wel fijn dat Anke en Guy op een bepaald moment in het jaar (zo rond mei) ook gegrepen werden door mijn enthousiasme voor dit jaardoel en bereid waren om af en toe een datum te vervullen. Zo hebben ze me af en toe uit de brand geholpen op dagen dat het voor mij erg moeilijk was. Toch heb ik de meerderheid van de de data wel zelf vervuld.

Mensen vragen nu of ik verder ga voor 2 founds per data, maar ik heb net geteld en dat gaat dan om 43 data, wat bijna net zoveel is als dit jaar en ik denk niet dat ik het nog een keertje op ga brengen om dit te gaan volhouden. Maar ondanks dat ik het af en toe ook echt helemaal niet leuk vond, vind ik het toch heel gaaf dat het gelukt is. Ik ga het volgend jaar nog missen om m’n Eragon mee naar het werk te nemen om op de terugweg nog een cache te kunnen loggen. Van de andere kant is het ook wel heerlijk dat de dwangmatigheid hiermee weer van het cachen is en het nu echt alleen nog maar hoeft voor de lol.

Tussen de takken

Na het Witte Ezeltje besloot ik dat ik zin had om nog een cache te doen. Dus ging ik nog maar even vijf kilometer verder fietsen, naar België, want stiekem wil ik nog steeds heel graag die 1000 founds in het buurland halen. Maar sinds ik geen auto meer heb en niet meer in Hilvarenbeek woon, is het België-doel haast onmogelijk te vervullen.  Deze traditional lag zowat op mijn toenmalige fietsrondje. Dus ben ik als een torpedo doorgetrapt naar het gehucht Hegge. De cache was niet echt bijzonder, een weggesmeten fotorolletje met een zeiknatte logrol. Ik heb er maar even droog papiertje bij gedaan. Was ik zomaar even naar België gefietst en hebben we toch nog een B-found aan het einde van het jaar.

Daarna moest ik nog wel helemaal terug naar Oisterwijk fietsen, zo’n 20 kilometer. Eerst mijn oude fietsrondje afmaken, dwars door Gorp en Roovert, richting Hilvarenbeek. Als kers op de dag hoopte ik nog de Galloways te zien, maar het weiland waar ze altijd stonden was leeg. Maar…toen zag ik ze ineens een paar honderd meter verderop staan, bij het water! Ik was helemaal blij en heb een paar foto’s van ze gemaakt, ze stonden alleen te ver weg voor echt mooie foto’s.

Rovertse Heide

Vervolgens weer verder gefietst door Hilvarenbeek en via Biest-Houtakker en Moergestel weer naar Oisterwijk. Ruim 40 kilometer gefietst vandaag, maar ik ben erg tevreden over deze dag. Het kalenderplan is gewoon volbracht!!!

Wat ik hier op 19 december 2019 nog aan toe te voegen heb:

In 2012 heette het het Kalenderplan, ondertussen noem ik het het Geocaching Data Project. Want later begon het toch te kriebelen om alle 2-cache data op te lossen (wat uiteindelijk pas begin 2019 lukte) en later kwamen daar ook de 3- en de 4-cache-data bij. Ik ben nu bezig om alle data minstens op 5 caches te krijgen. Er zijn nog maar vier 3-cache-data en drie 4-cache-data over; allemaal in de winter. Ironisch genoeg zit 19 december daar nog bij als 4-cache-datum. Daar heb ik vandaag nog voor mijn werk een 5-cache-datum van gemaakt door een mysterie-cache op ongeveer 2,5 kilometer vanaf mijn huis te vinden. Dus nu zijn er nog maar twee 4-cache-data over, beiden in maart.

En Gorp en Roovert is nog altijd een mooi gebied.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s