Munzee – mijn nieuwe hobby

Ik wist al jarenlang van het bestaan van Munzee, maar toch duurde het tot 2018 voor ik eindelijk eens een account aanmaakte op de website . Vervolgens was ik erg teleurgesteld toen het spelletje niet bleek te werken op mijn verouderde telefoon. Geld voor een nieuwe telefoon had ik niet, dus mijn idee om Munzee te gaan spelen verdween in de ijskast om er pas in de zomer van 2019 weer uit te komen. Toen maakte ik een wandeling met mijn moeder en kwamen we langs een plek waarvan ik wist dat er een Munzee zat. Dus vroeg ik of ik het eens met haar telefoon mocht proberen. En jawel hoor, daarmee lukte het wel. Vervolgens ving ik af en toe een Munzee als ik mijn moeders telefoon mocht lenen.

Refurbished iPhone

Mijn oude telefoon werd steeds slechter en toen zei mijn moeder ineens dat ze nog een oude iPhone in een lade had liggen. Die mocht ik wel overnemen. Nou, dat was een verbetering qua alles. De oude telefoon zeurde bij elke foto die ik maakte dat hij te weinig geheugen had. Daar heeft de nieuwe telefoon nog niet over gezeurd. De oude telefoon kon met moeite vier apps draaien, de nieuwe telefoon heeft er al wel tien en klaagt nog niet over geheugengebrek. Maar het leukste is dat ik nu zelf Munzee kan spelen.

Wat is Munzee dan?

Munzee is een spelletje voor op je telefoon. Je kunt de Munzee-app gratis downloaden en er is ook de eerder genoemde online website. Je maakt een account aan en vervolgens kun je in het veld op jacht om punten te scoren. Je krijgt punten als je een Munzee vangt – capture -, maar je krijgt ook punten als mensen een Munzee vangen die jij “gemaakt” hebt – deployed. 

IMG_9284
Munzee op boom in Oisterwijk (dat komt dus niet vaak voor, een Munzee midden in het bos)

Fysiek en virtueel

Je hebt fysieke Munzees en virtuele Munzees. Een fysieke Munzee is een sticker of plaatje met een QR-code die ergens opgeplakt zit. Bijvoorbeeld een (verkeers)bord, een plattegrond, een elektriciteitskastje, een lantaarnpaal of een ander object waarop een sticker blijft plakken. Een fysieke Munzee moet je scannen met de Munzee-app om hem te kunnen vangen. Daarnaast zijn er virtuele Munzees, deze bestaan alleen digitaal. Je kunt ze vangen met de Munzee-app als je in een bepaalde straal van het virtuele punt bent. Meestal gaat dit om 300 feet, maar er zijn ook specials waarbij je op 150 feet moet zijn.

2019-11-18 (2)
Verschillende soorten virtuele Munzees

Dat lijkt dus op geocaching?

Ja en nee. De overeenkomsten zijn dat je voor beide spelletjes naar buiten moet en dat je iets moet zoeken. Maar waar geocaches vooral te vinden zijn in de natuur, zitten Munzees vooral verstopt in stedelijk gebied. Een sticker plakken op een boom gaat niet zo gemakkelijk. Verder hoef je bij Munzee geen logjes te schrijven, iets wat bij geocaching toch wel op prijs wordt gesteld. En hoewel geocaching ook met je telefoon kan, gebruik ik altijd een gps. Munzee kan dan weer niet met een gps, maar moet met een telefoon (stiekem zou ik het geweldig vinden als ik Munzees ook kan zien op de kaart van mijn gps, maar dat is wishfull thinking). Wat ik ook wel prettig vind is dat mensen zich niet zo irriteren aan Munzee als aan geocaching. Op momenten dat toch iedereen met zijn of haar telefoon bezig is, kun ik lekker virtuele Munzees vangen en ben ik niemand tot last met mijn gekke hobby.

Nadelen

Waar niet onderhouden geocaches in het archief gaan, gebeurt dat dus niet met Munzees. Die blijven – bij mijn weten – eeuwig online. Omdat de echte hype al over z’n hoogtepunt heen lijkt te zijn (ik loop dus lekker achter) zijn er veel Munzees verouderd. Dit gaat dan vooral om fysieke Munzees, want aan een virtuele Munzee zit natuurlijk geen onderhoud. Zo bleken er best veel Munzees verstopt te zitten in mijn eigen woonplaats Oisterwijk, maar driekwart van de stickers bleek weg te zijn of zo vervaagd dat ze niet meer te scannen waren. Toch een beetje jammer. Munzee wordt wel wereldwijd gespeeld, maar er zijn een stuk minder mensen die dit doen, dan geocaching. Zo heb ik al Munzees gescand die nog nooit eerder door iemand gevangen waren. Het verschil is groot tussen dorpen en steden. In Amsterdam – een waar walhalla voor Munzee-jagers – wordt wel veel Munzee gespeeld. In Ubbergen – bij Nijmegen – was ik de eerste Munzee-jager die voorbij kwam in vijf jaar tijd.

2019-12-12 (3)
Munzee-walhalla Amsterdam; ik ben al begonnen, maar nog zoveel te vangen.

Hoe lang blijft het leuk?

Ik geef onmiddellijk toe dat geocaching meer met mij doet dan Munzee. Ik vind geocaching inhoudelijk een beter en meer uitgebreid spel. Het is leuker om een fysieke cache te vinden, dan om een virtuele Munzee te vangen enkel door op een knopje op je telefoon te drukken. Ik denk dat ik Munzee nu vooral heel leuk vind omdat het voor mij nog relatief nieuw is en omdat het leuk is om op plekken te spelen waar ik alle geocaches al gevonden heb. En zoals al eerder gezegd: niemand vind het raar als je ergens op je telefoon zit te kijken, maar veel mensen beginnen te kreunen als ik mijn gps tevoorschijn haal. Zo ving ik virtuele Munzees in de ZiggoDome tijdens het wachten op Krezip en ving ik er ook een heleboel tijdens een dagje Efteling. Volgend jaar ga ik met mijn familie naar Disneyland Parijs en ik heb al gezien dat het daar stikt van de (virtuele) Munzees. Dus die kan ik dan mooi vangen terwijl we in een wachtrij staan ofzo. Verder denk ik na ruim vijftien jaar geocaching wel zo’n beetje alles te weten over dit spelletje, maar ik weet nog lang niet alles van Munzee. Dus het is leuk om dat te ontdekken. Zo krijg je bijvoorbeeld badges als je een bepaald type Munzee hebt gevangen of voldaan hebt aan een opdracht. Die badges hebben wel weer iets weg van de souvenirs bij geocaching.

2019-11-18 (3)
Enkele badges die je kan scoren bij Munzee.

Stand

Ondertussen heb ik meer dan 1800 Munzees gevangen (ok, mijn moeder ving er ook een paar voor mij, maar heeft ondertussen haar eigen account), zit ik in level 100 en leverde dat mij zo’n 53.000 punten op. Munzee draait om de punten, maar eigenlijk boeien die punten mij nu nog niet zo. Ik vind de verschillende soorten Munzees veel interessanter of de badges die je kan scoren. Kortom, dit spelletje houdt mij nog wel even bezig.

3 gedachtes over “Munzee – mijn nieuwe hobby

  1. Pingback: Last day of the year 2019 | Maartjes Moves

  2. Pingback: Day Zero Project 2.0. : Geocaching en Munzee – Maartjes Moves

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s