Kerstkaarten versturen: waar moet je op letten?

De decembermaand. Van de ene kant een heel gezellige periode met alle feesten. Voor PostNL is het echter de drukste tijd van het jaar. En dat net in de periode dat het al vroeg donker wordt en de temperatuur steeds verder daalt. Postbestellers hebben tassen vol met brievenbuspakketjes en natuurlijk de kerstkaarten. Ondanks dat er elk jaar minder kerstkaarten worden verstuurd, zijn het er voorlopig nog genoeg.

Decemberzegels

Ok, Sinterklaas is nog in het land, maar je kunt de decemberzegels al kopen en gebruiken. De decemberzegels kosten dit jaar 82 cent per stuk, wat 5 cent goedkoper is dan de reguliere postzegels. Je mag er post tot 50 gram mee versturen en ze zijn nu al geldig, officieel van 4 november 2019 tot en met 3 januari 2020. En omdat de prijs van de reguliere postzegel dan weer 4 cent stijgt (de overname van Sandd moet ergens van bekostigd worden), zit er tussen 3 en 4 januari ineens een prijsstijging van maar liefst 9 cent.

Omdat er sinds 2010 geen prijsaanduidingen meer op postzegels staan, kun je dus ook nog decemberzegels van 2010 tot en met 2018 gebruiken.

Tips voor het versturen van kerstkaarten

Kerstkaarten zijn leuk om te krijgen, maar als postbesteller minder leuk om te bezorgen. Dit komt omdat kerstkaarten vaak klein en onhandig zijn en er veel fouten zitten in de adressering.

Tip 1: Let op de afmeting van je kerstkaarten

Brievenbuspost moet volgens de website van PostNL een minimumafmeting hebben van 14 cm bij 9 cm. Dit geldt dus ook voor kerstkaarten. Helaas zijn veel kerstkaarten kleiner dan dit formaat en dan komen ze klem te zitten in de postsorteermachine wat weer tot vertraging en problemen zorgt. En wat kun je nou voor boodschap kwijt op een kerstkaart waar amper ruimte op de envelop is voor een decemberzegel? Zorg dus dat je kerstkaarten minimaal aan dit formaat voldoen of nog beter: neem nog iets grotere.

Tip 2: Plak de envelop goed dicht

Als je kerstkaarten in een envelop verstuurd, plak die envelop dan goed dicht. Het komt vaak voor dat enveloppen niet goed dichtgeplakt zitten en dat ze open gaan tijdens het sorteer- en/of bezorgproces. Dan valt het kaartje eruit en het is heel lastig om het dan nog op het goede adres te krijgen.

Tip 3: Schrijf de afzender in de kaart en niet achterop de envelop

Vroeger zou ik juist gezegd hebben dat je vooral een afzender achterop je enveloppen moest schrijven. Maar tegenwoordig worden adressen automatisch uitgelezen en als je envelop dan toevallig achterstevoren door de scanner gaat, dan denkt de machine dat de afzender het goede adres is en stuurt hij de kaart in kwestie dus doodleuk terug naar de afzender. Machines kunnen nou eenmaal niet denken zoals mensen. Dus geen afzender op de envelop, maar in de kaart.

Tip 4: Gebruik een normale pen om te adresseren

Heel leuk om de adressen met een gouden stift op de envelop te schrijven, maar dat wordt meteen onleesbaar in de regen. Ook lastig leesbaar zijn letters in een donkere, soortgelijke kleur op een donkere envelop. Gebruik dus het liefste een gewone pen, met een kleur inkt die goed afsteekt tegen de kleur van de envelop. En zorg dat je handschrift leesbaar is, in het bijzonder het huisnummer en de postcode. Schrijf duidelijke cijfers en gebruik hoofdletters voor de letters van de postcode. Schrijf in blokletters, want al die sierlijke krullen van schrijfletters zijn helaas lastig te lezen door de sorteermachine (en zelf moet ik bij sommige handschriften ook met mijn ogen knipperen). Nog beter zijn voorgedrukte adressen op stickers, maar ik begrijp dat niet iedereen die mogelijkheid heeft.

Tip 5: Verstuur je kerstpost ruim op tijd

Ooit gebruikte PostNL de slogan: “Vandaag gepost, morgen bezorgd”. In principe geldt nog steeds dat briefpost binnen 24 uur bezorgd wordt, als het voor de brievenbuslichting van die dag in de oranje straatbrievenbus is gestopt. PostNL bezorgt briefpost van dinsdag tot en met zaterdag. Dit jaar zal er op maandag 23 december een extra bezorgdag zijn. In de kerstperiode is er echter zo veel post dat er een vertraging in de sortering zit, waardoor het zelfs enkele dagen kan duren voor je kerstkaarten bezorgd worden. Het is dus niet handig om je kerstkaarten pas op 23 december in de oranje brievenbus te stoppen. Dan is de kans zeer groot dat je kerstkaarten pas na Kerstmis op de mat vallen. Ik vind het altijd iets treurigs hebben; al die stapels kerstkaarten die te laat zijn om hun boodschap over te brengen. En nog sneuer zijn de kerstkaarten die zelfs niet meer in dat jaar bezorgd worden, maar pas in het nieuwe jaar op de mat vallen. Als je op save wil spelen, moet je zorgen dat je je kerstkaarten uiterlijk 17 december post. Dan moet het zeker in orde komen.

Tip 6: Gebruik de achternaam van de geadresseerde

Ontzettend veel kerstkaarten zijn geadresseerd met enkel de voornamen. Gebruik alsjeblieft ook de achternaam. Als postbesteller weet ik vaak wel waar de familie Van Gestel woont, maar als er alleen Jan en Ria op de envelop staat, wordt het toch erg lastig. En hoe meer huizen er in een straat staan, hoe lastiger het wordt. Zie ook tip 7.

Tip 7: Controleer of je het huisnummer erbij hebt gezet

Het komt helaas vaak voor: dat de straatnaam er keurig op staat, maar dat het huisnummer is vergeten. En dan kan de bezorging erg lastig worden, als er ook geen achternaam is gebruikt. Zie ook tip 6.

Tip 8: Zorg dat je brievenbus in orde is

Veel mensen weten het niet, maar er staat in de Postwet dat de opening van een huisbrievenbus moet voldoen aan de volgende afmetingen: 38 x 26,5 x 3,2 cm (lxbxh). Dit is dus ook de grootte van de openingen in de oranje straatbrievenbussen. Helaas voldoet zeker de helft van de brievenbussen niet aan deze eisen. Nu zal je kerstkaartje in de meeste gevallen wel bezorgd kunnen worden, maar mocht je een brievenbuspakje met een kerstcadeautje willen versturen dan is dit wel van belang.

Tip 9: Retourzendingen

Mocht je een verkeerd bezorgde kerstkaart ontvangen, dan kun je die retour sturen door hem in de oranje straatbrievenbus te stoppen. Zorg dan wel dat je de twee digitale codes onleesbaar maakt. Over het algemeen staan deze rechtsonder op de envelop gedrukt. De ene bestaat uit oranje streepjes en de andere uit een code in zwarte letters en cijfers. Deze digitale codes zijn aangebracht door de sorteermachine. Zolang je deze codes niet onleesbaar maakt, zal de kerstkaart weer bij je terug komen. Je kunt er van alles opschrijven, maar dat zal de sorteermachine niet kunnen lezen; die leest alleen de codes uit. Daarom moet je ze doorstrepen. Dit advies geldt overigens ook voor niet-kerstpost.

 

Een gedachte over “Kerstkaarten versturen: waar moet je op letten?

  1. Hannie

    Wat doe ik dat toch goed met mijn post! Vaak krijgen mijn kaarten ook nog een regenjasje aan> Ik ben dan ook een echte Post liefhebber! Succes met de Kerstdrukte!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s