Woordenwaterval #17

Doel 9 van mijn Day Zero Project was het maken van een lijst met mijn 100 mooiste woorden. Het lijkt mij leuk om een uitleg te geven bij elk gekozen woord en dat ga ik doen in groepjes van vijf op alfabetische volgorde.

Vandaag ga ik het hebben over sympathie, tegelijkertijd, tijdreiziger, treinsafari en triomfantelijk.

Sympathie

Sympathie betekent zoiets als meevoelen of genegenheid voor iemand hebben. Het woord werd ooit in een heel vervelende situatie tegen mij gezegd, dus ik heb er niet per se heel goede herinneringen aan. Toch vind ik het wel een mooi woord. De band Goo Goo Dolls schreef er een liedje over en deze regels drukken ongeveer uit wat ik toen voelde: “And stranger than your sympathy,  take these things, so I don’t feel”:

 

Tegelijkertijd

Tegelijkertijd betekend “op hetzelfde moment”. Met sommige mensen deel ik blijkbaar vaak dezelfde gedachten: dan typen we op whats-app vrijwel hetzelfde. En kom ik weer met mijn fantasy-boeken aan: die spelen vaak in verschillende tijden of werelden, dus dan vinden dingen ook tegelijkertijd plaats.

Tijdreiziger

Van de ene kant lijkt het mij geweldig om door de tijd te kunnen reizen, van de andere kant denk ik dat je er ook gestoord van kan worden. In ieder geval vind ik tijdreizigers in boeken vaak wel erg integrerend.

Treinsafari

Ik geloof dat ik dit woord voor het eerst las in Spoor, het tijdschrift van de NS. Ik vond het een grappig woord en omdat ik geen auto heb en daardoor vaak met de trein reis, ga ik erg vaak op treinsafari. Safari betekent eigenlijk zoiets als “expeditie in de wildernis”. Nou heb je in Nederland weinig wildernis, maar treinsafari klinkt wel veel leuker dan gewoon treinreizen.

Triomfantelijk

Triomfantelijk betekent zoiets als “als een winnaar”. Er staan wel erg veel “overwinningswoorden” in deze lijst. Ook is het weer een woord met veel klinkers.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s