Woordenwaterval #12

Doel 9 van mijn Day Zero Project was het maken van een lijst met mijn 100 mooiste woorden. Het lijkt mij leuk om een uitleg te geven bij elk gekozen woord en dat ga ik doen in groepjes van vijf op alfabetische volgorde.

Vandaag ga ik het hebben over miniatuur, minuscuul, monster, multicolored en mysterieus.

Miniatuur

Een miniatuur is een “voorstelling in het klein”. Dat kan een schilderij zijn, maar bijvoorbeeld ook een poppenhuis. Nou heb ik geen poppenhuis ofzo, maar vroeger speelde ik wel graag met playmobil, wat eigenlijk ook een wereld in het klein is. Verder vind ik het vooral een mooi woord.

Minuscuul

Minuscuul betekent “zeer klein”. Je ziet het zelfde woordstukje als bij miniatuur. Ook hier vind ik het woord mooier, dan de betekenis, want eigenlijk heb ik het niet het geduld voor gepriegel met kleine onderdelen. Ooit had ik via een uitzendbureau een sollicitatiegesprek bij een bedrijf waar ik minuscule afwijkingen in onderdelen van peperdure horloge zou moeten gaan opsporen. Die minuscule afwijkingen werden “pinholes” genoemd. Nadat ik ’s nachts een nachtmerrie kreeg over een werkleven lang pinholes zoeken, besloot ik de baan af te wijzen en te gaan voor een andere toekomst.

Monster

Ik heb een zwak voor monsterachtige wezens, liefst met ongelijke aantallen ogen. Wel de lieve, schattige variant en niet de akelige horrorversies.

Multicolored

Het Engelse woord voor “veelkleurig” vind ik net iets mooier klinker. Ik heb een tijdje een periode gehad waarin ik dingen wilde die zoveel mogelijk kleuren hadden. Kussenhoezen, pannenlappen, handdoeken, dat soort dingen. Op een bepaald moment vond ik dat een poppenkast worden, dus ben ik over gegaan op rustigere patronen. Maar die pannenlappen heb ik nog wel, dus iedere keer als ik die gebruik denk ik aan mijn regenboogperiode.

Mysterieus

Geheimzinnig. Het is waarschijnlijk geen verrassing dat dit woord in de lijst staat. Geocaching is een mysterieuze hobby en de cachesoort waarbij je eerst een puzzel moet oplossen om de coördinaten te verkrijgen heet mysterie. Het is gewoon een mooi woord, ook weer met veel klinkers.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s