Woordenwaterval #7

Doel 9 van mijn Day Zero Project was het maken van een lijst met mijn 100 mooiste woorden. Het lijkt mij leuk om een uitleg te geven bij elk gekozen woord en dat ga ik doen in groepjes van vijf op alfabetische volgorde.

Vandaag ga ik het hebben over fictief, fietspaddestoel, fortificatie, fragmentarisch en futuristisch.

Fictief

Fictief, denkbeeldig, niet echt bestaand, verzonnen. In de boekenwereld heb je fictie (niet echt gebeurd) en non-fictie (wel echt gebeurd). Het komt van het Latijnse fingere wat veranderen of vervormen betekend. En het linkt natuurlijk weer met fantastisch.

Fietspaddenstoel

Eén van mijn vele hobby’s is waymarking. Mijn favoriete object om  te waymarken zijn de ANWB-paddenstoelen, bedoeld als wegwijzers voor fietsers. Op een dag las ik op een Belgische blog dat deze wegwijzers in de vorm van een paddenstoel door de Zuiderburen ook wel “fietspaddenstoelen” worden genoemd. Dat vond ik zo’n leuk fantasiewoord, dat ik het ook ben gaan gebruiken.

Fortificatie

Fortificatie betekent “versterking”. Het komt van het Latijnse woord fortis, met de betekenis sterk of krachtig. Het gaat om de versterking van een plaats met verdedigingswerken, bedoeld om de locatie tegen aanvallen van buitenaf te beschermen. Het woord “fort” is hier ook van afgeleid. In Nederland heb je nog enkele bekende versterkte steden, zoals Naarden-Vesting en Bourtange. Het woord komt natuurlijk vaak voor in historische verhalen. Verder ben ik de naam Menno van Coehoorn al heel vaak tegen gekomen bij het wandelen of geocachen en hij was een beroemde ontwerper van verdedigingswerken.

Fragmentarisch

Een fragment is een gedeelte of stukje van iets. Het komt van het Latijnse woord fragmentum, wat “afgebroken stuk” betekend. Meestal wil ik liever het hele geheel, maar je hebt altijd wel je favoriete fragment. Het loslaten van kleine stukjes heeft ook iets mysterieus, zoals de flaptekst van een boek of de trailer van een film. Je wil dan meer. Daarnaast En is het gewoon een mooi woord.

Futuristisch

The future is natuurlijk de toekomst. Het is natuurlijk leuk om daarover te fantaseren. Verder denk ik bij futuristisch ook vaak aan ruimtevaart-gerelateerde dingen. Zo vind ik de eerder genoemde drieoogalien echt een futuristisch wezen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s