Woordenwaterval #6

Doel 9 van mijn Day Zero Project was het maken van een lijst met mijn 100 mooiste woorden. Het lijkt mij leuk om een uitleg te geven bij elk gekozen woord en dat ga ik doen in groepjes van vijf op alfabetische volgorde.

Vandaag ga ik het hebben over experiment, fantasie, fascinerend, feeëriek en fenomenaal.

Experiment

Langer woord met veel klinkers. Verder houd ik wel van dingen uitproberen; experimenteren dus. Vooral in de keuken als ik aan het koken ben. En bij vlagen op creatief gebied. Dan heb ik zin om dingen te maken. En schrijven is natuurlijk ook een vorm van uitproberen en experimenteren met woorden.

Fantasie

Fantasie, fantasy, fantaseren, fantastisch. Ik houd van fantasie, van verbeelding. Bij oudergesprekken op de basisschool kregen mijn ouders dat ook altijd te horen: “Maartje heeft een enorm grote fantasie.” De leraren zuchtten als ik weer eens met mijn fantasierijke opstellen van meer dan 10 kantjes aan kwam zetten (handgeschreven). Ik houd ook erg van fantasy-boeken, hoewel ik tegenwoordig ook wel andere genres lees.

Of zoals de boodschap aan het einde van de Efteling-attractie Symbolica luidt: Hold on to your imagenation, it’s where magic begins!

Image result for loesje fantasie

Fascinerend

Fascinerend, fascinatie. Ook al zo’n mooie woorden. Het betekent: betoverend, meeslepend of zeer boeiend. En ja, ik kan soms volkomen gefascineerd door iets zijn.

Feeëriek

Feeëriek betekent sprookjesachtig. Ik vind het grappig dat er ook het woord “fee” in zit, wat een sprookjesfiguur is. Ik denk vaak aan dat woord als ik in de Efteling ben (ik woon op fietsafstand van de Efteling). Verlichting (vooral kaarslicht) kan vaak ook heel feeëriek zijn.

Fenomenaal

Fenomenaal heeft ook lekker veel klinkers. Het betekent eigenlijk “bijzonder fantastisch”, dus het is logisch dat dit woord ook in mijn lijst staat. Een andere betekenis is “verwonderlijk” en ik houd ervan als mensen af en toe verwonderd blijven over dingen. Kinderen zijn dat veel makkelijker dan volwassenen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s