Woordenwaterval #4

 

Doel 9 van mijn Day Zero Project was het maken van een lijst met mijn 100 mooiste woorden. Het lijkt mij leuk om een uitleg te geven bij elk gekozen woord en dat ga ik doen in groepjes van vijf op alfabetische volgorde.

Vandaag ga ik het hebben over desolated wastelands, dichtbij ver van hier, draak, drieoogalien en duisternis

Desolated wastelands

Dit betekend zoiets als “de verloren/verlaten woestenij”. In het Engels klinkt dat natuurlijk veel mooier. Deze bewoording zal ongetwijfeld in veel meer boeken, films en liedjes voorkomen, maar ik ken het vooral van het nummer Freezing van Kayak:

In het liedje wordt desolated wastelands gebruikt als een metafoor voor verloren liefde. Zelfs denk ik er vaak aan als ik ergens aan het wandelen ben in een totaal uitgestorven of juist heel uitgestrekt gebied.

Dichtbij ver van hier

Deze combinatie van woorden heb ik niet zelf gedacht. Het is de titel van een boek van één van mijn favoriete schrijfster; Tonke Dragt. Ik heb al haar boeken en herlees die regelmatig. Naar Dichtbij ver van hier heb ik heel lang moeten zoeken, omdat ik dat boek bij verschijning niet gekocht had en het later moeilijk verkrijgbaar was. Ondertussen heb ik het wel.

dichtbijvervanhier

Tonke Dragt heeft vaak mooie woorden, zinnen en woordspelingen in haar boek staan. Deze vind ik mooi van vanwege de tegenstelling en dubbelzinnigheid. Het is een titel waar je een tijdje over na moet denken.

Draak

Draak en alle woorden die je ermee kan maken, zoals drakenvuur. Tja, de draak is zonder twijfel mijn lievelingsfantasiedier (ook een mooi woord). Boeken met draken, tekeningen van draken (Anne Stokes!), films met draken; count me in. Helaas ben ik niet in het Chinese jaar van de Draak geboren; dat zou je eigenlijk wel verwachten. Mijn naam bevat natuurlijk ook die dubbele “aa” (en nog een “r” ook).

Drie-oogalien

De 3-oog aliens uit de Disney/Pixar filmreeks Toy Story; ik vind ze geweldig. Ik verzamel Drie-oogaliens en heb er best wel veel. Al vanaf de eerste film voel ik mij het meeste aangetrokken tot dit poppetje. Waarschijnlijk omdat hij groen is en een signaal op zijn kop heeft wat aan een gps doet denken. Verder houd ik gewoon van rare wezens. En het klinkt gewoon leuk: vandaag ga ik op pad met mijn Drie-Oogalien.

Image result for toy story alien

Duisternis

Ja, eigenlijk houd ik meer van het licht. Maar als woord vind ik duisternis weer heel erg mooi. Het is ook weer een langer woord met veel klinkers. Dus misschien houd ik eigenlijk nog meer van “licht in de duisternis”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s