Woordenwaterval #1

Doel 9 van mijn Day Zero Project was het maken van een lijst met mijn 100 mooiste woorden. Het lijkt mij leuk om een uitleg te geven bij elk gekozen woord en dat ga ik doen in groepjes van vijf op alfabetische volgorde.

Vandaag ga ik het hebben over alliteratie, aquarel, aurora, bibliobibuli en bibliotheek

Alliteratie

Een alliteratie wordt ook wel een stafrijm, letterrijm of beginrijm genoemd. Je hebt het over alliteratie bij twee dezelfde letters aan het begin van woorden of lettergrepen.

Veel titels van de stripboekenreeks “Suske en Wiske” zijn allitererend: de Snorrende Snor, de Brullende Berg, de Klepperende Klipper, de Duistere Diamant, de Zwarte Zwaan, de Zingende Zwammen, enz.

Maar ook veel Disneyfiguren hebben een naam met alliteratie: Donald Duck, Mickey Mouse, Willie Wortel, enz.

Bekende zinnen met veel alliteratie zijn: Liesje Leerde Lotje Lopen Langs de Lange Lindenlaan, maar als Lotje niet wil Lopen, dan Laat Liesje Lotje staan.

Wie Weet Waar Willem Wever Woont?

Ik vind alliteratie niet alleen een mooi woord, maar ook leuk om te gebruiken. En hey, in Woordenwaterval zit ook een alliteratie.

En hoewel het officieel geen alliteratie is, vind ik het een leuk toeval dat zowel mijn voornaam als mijn achternaam uit zeven letters bestaan. Mijn voornaam heeft drie klinkers en vier medeklinkers. Bij mijn achternaam is het andersom: vier klinkers en drie medeklinkers. En alleen de klinkers “a” en “e” zijn gebruikt.

Aquarel

Ik heb uiteindelijk gekozen voor aquarel, maar eigenlijk vind ik alle woorden waar “aqua” in zit mooi. Dus het had ook aquarium of aquaduct of aquarius (niet mijn sterrenbeeld) kunnen zijn.

Ik schilder zelf niet, dus het is niet zo dat ik aquarellen maak. Ik heb ook geen aquarium, want ik ben meer van de aaibare huisdieren. Wel vind ik aquaria rustgevend om naar te kijken, bij andere mensen of in dierentuinen.

Aqua is het Latijnse woord voor water. Ik denk dat ik van alle elementen het meest met water heb. Kanoën is natuurlijk een watersport.

Daarnaast vind ik het gewoon een mooi woord, met drie klinkers en een “q”.

Aurora

Aurora is het poollicht. Je hebt aurora borealis, het noorderlicht en aurora australis, het zuiderlicht. Ik zou heel graag nog eens het noorderlicht willen zien, in IJsland of een Scandinavisch land. Maar ja, dat zijn dure reizen, dus dat zit er voorlopig niet in. Ik vind noorderlicht ook een mooi woord, net als het Engelse northern skies. Eén van mijn favoriete boekenseries allertijden is de Noorderlicht-trilogie van Philip Pullman (In het Engels: His Dark Materials). Net als aqua, heeft aurora heel veel klinkers en dat vind ik blijkbaar mooi.

Bibliobibuli

Ik leerde dit woord een aantal jaren geleden kennen via Twitter en ik vond het meteen een geweldig woord, zowel om de uitspraak als om de betekenis: “There are people who read too much: bibliobibuli. I know some who are constantly drunk on books, as other men are drunk on whiskey or religion. They wander through this most diverting and stimulating of worlds in a haze, seeing nothing and hearing nothing.” – H.L. Mencken

Biblio is het Griekse woord voor boeken en dat komt natuurlijk terug in bibliotheek. Bibere is het Latijnse woord voor drinken. Want mensen met bibliobibuli zijn dronken van het vele lezen. Ik heb overduidelijk een ernstige vorm van bibliobibuli, al vanaf het moment dat ik leerde lezen in groep 3 en binnen no-time op het hoogste avi-niveau zat. Gemiddeld lees ik een boek per week.

Bibliotheek

Ik vind het niet alleen een mooi woord, ik ben ook graag in bibliotheken. Al die boeken bij elkaar, ik kan er geen weerstand aan bieden. Het staat nog op mijn to-do-lijstje om de tien mooiste bibliotheken van Nederland te bezoeken, maar ik denk dat de LocHal daar binnenkort ook wel in komt te staan en daar ben ik natuurlijk al geweest, want Tilburg is vlakbij Oisterwijk en ik ben lid van de Bibliotheek Midden-Brabant. Van die tien mooiste bibliotheken heb ik die in het Rijksmuseum al eens gezien en omdat ik in Amsterdam studeer, ben ik gastlener van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, dus daar ben ik de afgelopen jaren meerdere keren geweest, hoofdzakelijk om studieboeken te lenen die de bibliotheek van de school niet heeft.

Mijn ouders hebben een minibibliotheek aan hun huis hangen en altijd als ik bij hen op bezoek ben, moet ik daar even in snuffelen. Ook al een paar goede boeken uit gehaald om te lezen.

Zelf heb ik ook veel boeken, maar de laatste jaren koop ik eigenlijk zelden tot nooit een boek meer, omdat ik de boekenprijs te hoog vind. Ook lees ik de meeste boeken toch maar één keer. Daarom heb ik ook veel boeken verkocht. Mijn huurwoning is te klein voor al mijn boekenkasten, daarom verblijven mijn boeken momenteel bij mijn ouders. Hoe meer ik verkoop, hoe minder ik straks hoef te verhuizen naar mijn droomhuis-to-be. Toch mis ik het wel om gewoon lekker naar mijn boeken te kunnen kijken. Ook in die zin vind ik de bibliotheek een goede uitvinding: gelezen boeken breng je gewoon weer terug, zodat je huis niet dicht groeit.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s