Virtuele caches (10)

Voor doel #37 van mijn Day Zero Project moest ik 10 virtuele caches loggen. Dat is ondertussen gelukt, ik heb er zelfs al 12. Maar ik heb best het een en ander over deze bijzondere cachevorm te vertellen, dus daarom krijgen deze caches een korte serie eigen verslagen.

Vandaag het laatste deel in de serie virtuele caches. Dit is de indrukwekkendste cache in het lijstje. Deze virtuele cache gaat namelijk over het oorlogskerkhof Margraten en daarom publiceer ik dit verslag bewust op 4 mei, Dodenherdenking.

10. Never forget! – GC7BA04

Het idee van deze cache is om de herinnering aan de gesneuvelde soldaten levend te houden. Het is de bedoeling dat je een soldaat uitkiest die op een datum die voor jou belangrijk is, is omgekomen. In een database van oorlogsslachtoffers kun je dan informatie over “jouw” soldaat opzoeken en die informatie moest je dan in je log verwerken. Ook moest je het graf/kruis van de soldaat in kwestie opzoeken en daarmee op de foto gaan.

Margraten

Margraten is een dorpje in Zuid-Limburg. Hier ligt de grootste Amerikaanse begraafplaats van Nederland, genaamd Amerikaanse Begraafplaats Margraten of in het Engels: American Cemetery and Memorial Margraten.

Er liggen hier 8301 Amerikaanse soldaten begraven, die veelal omgekomen zijn tijdens de bevrijding, in het bijzonder de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en de strijd in het Duitse Ruhrgebied. Ook worden de namen van vermiste soldaten vermeld op de Wall of Missing.

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

31 maart

Als datum die belangrijk is voor mij, koos ik voor mijn verjaardag: 31 maart. In de database ging ik op zoek naar soldaten die gesneuveld zijn op mijn geboortedatum, 31 maart. Tot mijn grote schrik bleken dat er behoorlijk veel te zijn, namelijk zo’n 80 mannen. 1% van de mannen die hier begraven ligt, is dus gesneuveld op de datum waarop ik enkele decennia later geboren zou worden.

David D. Bisbee

De keuze viel op David D. Bisbee, puur omdat ik die naam wel lekker vond klinken. Over hem bleek best wel wat te vinden te zijn in de diverse databases, zelfs een foto. De D in zijn naam staat voor Dewey. Hij werd geboren op valentijnsdag, 14 februari 1923 in het Amerikaanse dorpje Waitsfield, Washington County, Vermont. Hij was de zoon van Clarence A. Bisbee en Dorothee M. Bisbee-Savage. Hij had nog twee broers, genaamd Richard en Robert.

David D. Bisbee. Foto gevonden op http://www.fieldofhonor-database.com

In de database van Fields of Honor is een beknopte biografie van hem te vinden: “David D. Bisbee studeerde in de klas van 1941 af aan de Waitsfield High School. Hij speelde vier jaar honkbal en was actief bij vele schoolactiviteiten. Hij werkte op een boerderij.

Hij bood zich op 30 januari 1942 vrijwillig aan voor het leger van de Verenigde Staten in Rutland, Vermont, en ging naar Fort Monmouth, New Jersey en volgde later een opleiding bij 2nd Signal Company of the 2nd Division. Hij bekleedde de rang van sergeant bij de 2nd Signal Company.

Terwijl hij aan de universiteit van Chicago studeerde voor ingenieur, slaagde hij voor het Air Corps-examen en ging hij naar Marietta, Ohio, als luchtvaartstudent. In 1944 werd hij echter overgeplaatst van het Air Corps naar de infanterie en kwam hij bij de 75th Division.”

In oktober 1944 ging hij naar Engeland en vermoedelijk rond december 1944 naar Duitsland. Hij kwam om het leven in de buurt van Dorsten, een plaatsje in het Duitse Ruhrgebied. Om Dorsten werd in maart ’45 hevig gevochten tussen de S.S. en het Amerikaanse leger. Deze informatie komt van de website http://www.oorlogsdodennijmegen.nl.

David Bisbee was bezig met het leggen van een prikkeldraadversperring, terwijl de rest van zijn bataljon al in de aanval was. Hij werd met een jeep naar het front vervoerd, maar deze reed over een vijandelijke landmijn en de ontploffing maakte een einde aan het leven van de jonge Amerikaan. Killed in action.

David D. Bisbee werd slechts 22 jaar oud en keerde nooit meer terug naar Amerika, waar hij zijn verloofde June Damon en zijn familie had achtergelaten. In plaats daarvan rust hij voor altijd op de American War Cemetery Margraten, vak D, rij 17, graf 15.

 

De graven van Margraten hadden geen opschrift, in mei 2018 was ik op een andere oorlogsbegraafplaats in Holten en daar hadden de graven opschriften. Daarom wil ik eindigen met iets wat ik daar gelezen heb:

Only those who have loved and lost, can understand war’s bitter cost.

(grafschrift van een ander oorlogsgraf op een andere begraafplaats, Canadian War Cemetery, Holten). Meer over mijn bezoek aan de begraafplaats in Holten, lees je hier.

Wat zijn nou 2 minuten?

Als je zo rond loopt op zo’n oorlogsbegraafplaats en al die data ziet van mannen die zo jong zijn gestorven (jonger dan dat ik nu ben), dan denk ik dat 2 minuten stilte op deze dag van het jaar om te herdenken wat de kosten in mensenlevens waren voor onze vrijheid, zeker niet teveel zijn gevraagd.

De twee foto’s van Margraten zijn door mijzelf gemaakt. De foto van David D. Bisbee komt uit de database van Field of Honor.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s