Virtuele Caches (1)

Voor doel #37 van mijn Day Zero Project moest ik 10 virtuele caches loggen. Dat is ondertussen gelukt, ik heb er zelfs al 12. Maar ik heb best het een en ander over deze bijzondere cachevorm te vertellen, dus daarom krijgen deze caches een korte serie eigen verslagen.

Vandaag trap ik af met het verslag over de eerste virtuele cache die ik vond tijdens de DZP-periode: Pegasus Bridge in Arnhem.

1. Pegasus Bridge – GCGECF

Pegasus Bridge is een cache uit 2003. Je moet een herdenkingsplaquette zoeken op de John Frost Brug in Arnhem. De brug die bekent is uit de oorlogsfilm A bridge to far. 

Op de cachepagina wordt verder heel weinig informatie gegeven, maar ik heb een paar maanden stage gelopen bij het Gelders Archief in Arnhem en kwam toen regelmatig langs deze brug. In de maand september wordt de vrijheid in deze omgeving ook nog groots herdacht. Mede hierdoor ging ik zelf maar eens op onderzoek uit naar de betekenis van de pegasus – het gevleugelde paard – in Arnhem.

De militaire operaties met als doel geallieerde militairen na de Slag om Arnhem, vanuit bezet gebied te evacueren over de Nederrijn naar geallieerd gebied, heette Operatie Pegasus 1 en 2. Het mythische dier was ook het embleem (ze droegen dit om hun bovenarm) van de 1st British Airborne Division, dit waren geallieerde soldaten uit Groot-Brittannië, die in Arnhem hebben gevochten.

In Arnhem kun je de Freedom Trail wandelen, die loopt langs zo’n 35 stoeptegels met het pegasus-symbool erop. Deze tegels markeren locaties die van belang zijn geweest in de oorlog.

pegasustegel
Pegasus-tegel op de John Frostbrug in Arnhem en mijn hand met Smaug (gps)

Bronnen:

Operatie Pegasus 1 en 2

Arnhemse mysteries opgelost: versierde stoeptegels in de binnenstad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s