Day Zero Project: Done: Doel 93/ Tuesday TAG: Waar jouw huis woont

Doel 93 van mijn Day Zero Project is eigenlijk al ruim 1,5 jaar geleden vervuld, maar ik heb er nog nooit over geschreven. Ik verhuisde namelijk in de week waarin ook de school (derde studiejaar) en mijn stage bij het Gelders Archief begonnen en dat was best wel eh…druk.

Het doel was om eigen woonruimte 2.0. te vinden. Toen ik met het Day Zero Project begon, woonde ik tijdelijk terug bij mijn ouders. Daarvoor had ik al jarenlang zelfstandig gewoond, vandaar dus die 2.0.

Het leek mij leuk om dit doel te verantwoorden aan de hand van de Waar jouw huis woont tag.

Waar woon je en ben je hier geboren en getogen?

Ik woon in Oisterwijk, een dorp met stadsrechten in de provincie Noord-Brabant. Geografisch gezien ligt het tussen Tilburg en Den Bosch in. Ik ben hier ook opgegroeid. Maar ik ben hier niet geboren, omdat mijn moeder verplicht in het ziekenhuis moest bevallen. Oisterwijk heeft geen ziekenhuis, dus werd dat een ziekenhuis in Tilburg. Ik vind het best vreemd dat er altijd zoveel waarde wordt gehecht aan je geboorteplaats. De plaats waar je bent opgegroeid zegt eigenlijk veel meer, in mijn ogen.

Ik heb mijn hele leven in Oisterwijk gewoond, op twee jaar in Hilvarenbeek na. De woningcorporatie waar ik ingeschreven stond (sta), verhuurde ook huizen in Hilvarenbeek en omdat ik toen bij de Beekse Bergen werkte, was mijn eerste eigen huurhuisje een appartement in Hilvarenbeek. Helaas werd het pand na twee jaar gesloopt (dat wist ik wel van tevoren), dus toen ben ik naar een andere huurhuis in Oisterwijk verhuisd. Daar heb ik drie jaar gewoond en toen kreeg ik problemen, die ertoe leidde dat ik tijdelijk terug ben gaan wonen bij mijn ouders. Hoewel ik het prima met mijn ouders kan vinden, was dat op mijn leeftijd natuurlijk niet ideaal.

Terwijl ik mijn levensproblemen oploste, wilde ik algauw weer een eigen huurwoning. Maar de wachtlijsten zijn lang en de vraag is groot. Na eindeloos wachten heb ik dan nu sinds ruim 1,5 jaar weer een kleine huurwoning: een appartement of eigenlijk een bovenwoning.

Voel jij je hier thuis? En waarom woon je hier (niet) graag?

Ik ben een echte Brabander en zou voor geen goud in de hoofdstad willen wonen (iets wat ze op de Hogeschool van Amsterdam absoluut niet kunnen begrijpen), hoewel andere delen van het land ook mooi zijn. Het fijnste aan Oisterwijk vind ik de grote hoeveelheid natuur; de Oisterwijkse bossen en -vennen zijn landelijk bekend en voor mij is dat dus gewoon mijn achtertuin. Je kunt hier zo’n beetje wandelen en fietsen tot in het oneindige, wat ik beide dan ook graag doe.

Het nadeel aan Oisterwijk is dat er twee soorten mensen wonen: de gewone mensen, waar ik zelf toe behoor en de semi-rijke mensen in de villa’s in de bossen, die zich graag decadent gedragen.

Wil je hier blijven wonen?

Ja, het liefste wel. Mijn familieleden wonen in de buurt, mijn vrienden wonen hier, de kanovereniging is hier. Oisterwijk heeft een station, dus je kunt er ook makkelijk weg. Het nadeel is dat er veel te weinig betaalbare, sociale huurwoningen zijn. Ook de koopwoningen zijn aan de dure kant. Dus als ik iets betaalbaars in een omringende plaats zou vinden, dan kan dat ook nog een optie zijn. Als ik in een stad zou moeten wonen (bijvoorbeeld voor een toekomstige baan), dan zou ik waarschijnlijk voor Den Bosch kiezen.

In wat voor een soort huis woon je?

Een sociale huurwoning in de slechte buurt van Oisterwijk. Het is een duplexwoning, dat houdt in dat het pand gesplitst is in een onder- en een bovenwoning. Ik heb dus de bovenwoning. Er staat hier een heel rijtje van dit soort woningen en volgens het kadaster zijn ze gebouwd in 1949. Zeventig jaar oud dus en dat is aan sommige zaken wel te merken. Zo is het hier heel erg gehorig. En helaas heeft mijn onderbuurman een voorkeur voor radio 100% NL, wat absoluut niet mijn muzieksmaak is. Of hij kijkt tv. Ik vermoed dat hij half doof is, want het geluid staat altijd heel erg hard. Verder is de woning slecht geïsoleerd en heb ik slechts enkel glas. Ik heb wel alles van mijzelf, dus als ik het vergelijk met een studentenkamer, dan mag ik absoluut niet klagen. Ik woon aan een toegangsweg van Oisterwijk en vanuit mijn woonkamer zie ik de treinen voorbij rijden. Geluid genoeg, dus.

Maar denken aan een droomhuisje-met-tuintje in de toekomst is niet verboden, toch?

Wat vind je het allerleukst en het allerstomste van jouw woonplaats?

Deze vraag heb ik al beantwoord: ik ben blij dat er een station is in Oisterwijk. Verder ben ik dus erg tevreden met de grote hoeveelheid natuur in mijn “achtertuin”. Het nadeel is dat wij (mijn ouders komen allebei uit Tilburg) eigenlijk nog steeds niet worden gezien als echte Oisterwijkers, ondanks dat ik hier dus praktisch mijn hele leven heb doorgebracht.

Als je mocht kiezen, in wat voor huis en in welke plaats zou je dan wonen?

Het liefste in Oisterwijk, in een koophuisje met een stukje tuin. Omdat ik alleen woon (nou ja, met twee cavia’s), hoeft het huis niet eens supergroot te zijn, maar een eigen stukje tuin zou ik wel heel fijn vinden, zodat ik buiten kan zitten en een grote konijnenren in de tuin kan bouwen. Want meer huisdieren zou ik erg leuk vinden. Voor nu houd ik het bij Freek en Frinn. Een huis in een omliggende plaats is ook nog een optie, als dat betaalbaarder zou zijn.

Wat is op dit moment dé hotspot in jouw woonplaats?

Er zijn hier heel veel eetcafés in het centrum, maar ik kom daar niet zo vaak, want ik ben momenteel een arme student. Het liefste ga ik eigenlijk naar Groot Speijck in de bossen. Hier zitten de kantoren van Natuurmonumenten en een eetcafé met een groot buitenterras. Van hieruit starten diverse wandelingen door de bossen, waaronder de beroemde 14-vennenwandeling.

Hiermee is dit doel dus ook online officieel vervuld.

DSC04761_LI (37)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s