Day Zero Project: Done: Doel 65

Doel 65 van mijn Day Zero Project is er eentje uit de categorie Lekker weg in eigen land. Het oorspronkelijke doel was dat ik iets moest bezoeken tijdens de Open Monumentendagen, die vinden altijd plaats in een weekend in september. Mijn plan was dan om een kasteel te bezoeken, wat niet altijd toegankelijk is, namelijk kasteel Doornenburg. Uiteindelijk deed ik dit niet tijdens Open Monumentendag, maar tijdens de Dag van het Kasteel, wat eigenlijk vergelijkbaar is met de monumentendagen, maar dan alleen gericht op kastelen. Om die reden heb ik besloten om dit doel aan te passen en met mijn bezoek aan kasteel Doornenburg als vervuld te beschouwen.

 

Dag van het Kasteel 2018

In mei was het de Dag van het Kasteel. Dus ik besloot om het plan uit te voeren, wat ik eigenlijk had willen doen tijdens de monumentendagen afgelopen september: het bezoeken van Kasteel Doornenburg in het gelijknamige plaatsje. In september was het slecht weer geweest en voelde ik me niet zo lekker. Nu was het prachtig weer.

Doornenburg bleek lastig bereikbaar te zijn met het openbaar vervoer, dus wilde ik er per OV-fiets naartoe gaan fietsen vanaf station Zevenaar, wat dan ook meteen een nieuwe station voor mijn DZP-lijstje zou zijn. Helaas bleek dat je op Zevenaar geen OV-fietsen kon huren. Dus besloot ik om dan maar vanaf Arnhem te gaan fietsen, daar weet ik een klein beetje de weg, omdat ik daar stage heb gelopen en hebben ze altijd ruimschoots genoeg OV-fietsen.

DSC01350

Het was toch nog zo’n 11 kilometer fietsen. Op de heenweg verliep dat niet zo heel vlot, omdat ik steeds de weg moest zoeken (met behulp van de kaart in mijn gps) en het behoorlijk hard waaide. Dan is dat fietsen over dijkjes niet zo heel fijn. Onderweg stapte ik af om de cache te loggen bij de Kolk van Borgers, vlakbij het gehucht Angeren. De cache zou lastig verstopt zijn, maar ik vond het wel meevallen: binnen een minuut had ik hem al gevonden. Ik heb wel vaker van dit soort kolken (wiel of waai) gezien, dus het fenomeen was bekend. Dit was wel een mooi exemplaar.

Rond een uur of 13 kwam ik aan bij het kasteel. Een mooi kasteel, maar het is dus niet meer in originele staat: het is in de oorlog plat gebombardeerd en daarna weer opgebouwd in de oude stijl. Het is vooral bekend bij de generatie van mijn ouders, omdat de tv-serie over Floris er is opgenomen. Het was er vreselijk druk en ik kon pas mee met de laatste rondleiding van 15.30 uur (wel gratis, omdat ik een museumkaart heb). Tja, er was niet zo heel erg veel te doen aldaar, dus na een half uurtje rond gelopen te hebben over het marktje op de binnenplaats, besloot ik eerst wat caches te gaan doen in de omgeving en dan weer terug te komen voor de rondleiding.

Het liefste wilde ik de earthcache doen, vanwege mijn Day Zero Project. Daarvoor moest ik met de pont naar de overkant. Vlakbij de pont lag ook nog een traditional, maar er stond een busje op Ground Zero geparkeerd en de chauffeur kwam ook nog net aanlopen. Hij treuzelde en staarde mij aan, dus fietste ik maar weg. Eerst de earthcache maar eens doen. Het was kneiterdruk bij de informatietafel, met fietsers die daar een rustpauze hielden en zelfs andere geocachers. Toch wel de antwoorden kunnen verzamelen. Daarna terug naar de traditional. Nu was het busje weg en kon ik ongestoord zoeken en loggen. Tijd om weer terug naar de overkant te gaan, met de pont.

Ik twijfelde om nog een tradi te doen aan de overkant, maar die zou lastig verstopt zijn en ik was bang dat ik dan in de knoop zou komen met de tijd. Dus besloten om de cache te skippen en terug te gaan naar het kasteel. De rondleiding liep erg uit, maar was wel leuk, met allemaal verklede mensen in de ruimten die vertelden over het kasteel en zijn bewoners. Ik moest mijn rugzak achterlaten en was vergeten om mijn camera eruit te halen, dus geen foto’s van de binnenzijde. Het was dus al bijna 17 uur toen ik de kasteelgronden verliet.

DSC01377

Besloten om de cache helemaal te laten zitten en terug te gaan fietsen naar het station. De terugtocht verliep een stuk vlotter dan de heentocht. Ik kon het roze tracklijntje van de fietstocht heen in mijn gps terug volgen en de wind was gaan liggen. Ik haalde zelfs de trein van 17.53 uur.

Later kwam ik erachter dat je kastelen ook kan waymarken en dat kasteel Doornenburg nog door niemand “geclaimed” was. Dus nu is kasteel Doornenburg op waymarking digitaal van mij ;>)

DSC04761_LI (38)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s