Last day of the year 2018

Het is alweer de laatste dag van het jaar 2018.

365 dagen, tijd voor een terugblik. Dit deed ik ook al in 2016 en 2017.

Wat heb je in 2018 gedaan wat je nog nooit eerder had gedaan?

Ik heb meegedaan aan een Vierdaagse. Nee, niet de beroemde Nijmeegse Vierdaagse, dat is qua afstanden niet te doen voor mij. Maar ik heb wel de 20 km van de Apeldoornse Vierdaagse uitgelopen, dit is de groenste (en velen zeggen ook de mooiste) Vierdaagse van het land. Toch blijft het bij mij wringen dat ik eigenlijk ingeschreven had voor de 30 km, maar dat ik door lichamelijke klachten terug moest krabbelen naar de 20 km.

Verder heb ik voor het eerst deelgenomen een “boerenovertrek”. Het is iets wat mijn oudste broertje regelmatig doet, omdat het gebruikelijk is in zijn vriendengroep, als er vrienden samen gaan wonen. Begin dit jaar ging mijn jongste broertje samen wonen met zijn vriendin, dus vond oudste broertje dat hij de “boerenovertrek” ook maar eens in de vriendengroep van zijn broertje moest introduceren.

En dan heb ik een Unlimited abonnement genomen op de bioscoop. Dat wilde ik al een tijdje en omdat ik nu de eerste drie maanden een mooie actie had, eindelijk gedaan. Waar ik eerst 3x per jaar of zo naar de bioscoop ging, ga ik nu zo’n beetje wekelijks.

Welke landen heb je bezocht?

Dat zijn er slechts drie: Nederland, België en Duitsland. Precies dezelfde drie als vorig jaar: eigen land, de Zuiderburen en de Oosterburen. In eigen land bezocht ik dit jaar een heleboel verschillende provincies per trein om er te NS-wandelen en/of te geocachen. Bij de Zuiderburen ben ik geweest om te geocachen en ik ben per trein naar Antwerpen Zoo geweest. Bij de Oosterburen ben ik 1 nacht geweest, als tussenstop op de tweedaagse, grensoverschrijdende NS-wandeling Meinweg. Hoogtepunt was natuurlijk het vinden van de 250ste Duitse cache voor de Heideroosjes.

Wat zijn je favoriete momenten van 2018?

2018 kende geen grootse, glorieuze momenten. Ik heb dit jaar met heel veel dingen problemen gehad, in de eerste plaats met studeren. In die zin is het behalen van alle studiepunten voor het derde studiejaar uiteindelijk wel een overwinning.

Natuurlijk was het jaar niet alleen maar diepe ellende, er zaten wel veel kleine geluksmomentjes in: mooie wandelingen, heel veel leuke spelletjesavonden, het vinden van een aantal cactussen die ik heel graag wilde hebben op diverse plekken, geocaching, het uitlopen van de bovengenoemde Apeldoornse Vierdaagse, fijne vakanties en nog wat leuke uitjes. Verder geniet ik nog steeds erg van mijn huisgenootjes: cavia’s Freek en Frinn.

Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?

Dat ik niet gestopt ben met mijn studie. Daar heb ik wel vaak dicht tegenaan gezeten.

Verder vind ik het leuk dat ik die Vierdaagse uitgelopen heb en dat ik diverse “lievelings-doelen” van mijn DZP-lijst heb behaald, zoals de 20 NS-wandelingen.

Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar?

Door alle problemen, hoofdzakelijk vanwege school, raakte ik erg gestresst. En dan ben ik chagrijnig en snel aangebrand en dat is niet leuk voor de mensen om mij heen.

Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?

  • Huur en andere vasten lasten slorpen toch erg veel van mijn geld op.
  • NS: Ik heb nog steeds een Dal Vrij-abonnement op de trein. Hoewel ik het niet meer elke maand tot op de cent nauwkeurig uit ga rekenen, weet ik dat ik het er nog steeds elke maand uit haal, behalve eh…afgelopen maand. Ik heb nog overwogen om over te stappen op NS Flex, maar ik “vertrouw” dat abonnement niet.
  • Daarna komen ongetwijfeld de spelletjes. Ik ben al jarenlang gek op spellen, maar dit jaar heb ik er behoorlijk veel aangeschaft en ben ik ook weer eens naar het Spellenspektakel geweest. Volgend jaar wil ik echt heel erg graag naar Spiel in Duitsland, de grootste spellenbeurs van Europa.

Waar werd je heel erg blij van?

  • Wandelen, met als hoogtepunten het uitlopen van de Apeldoornse Vierdaagse en het vervullen van het NS-wandelingen DZP-doel.
  • Geocaching, met als hoogtepunt het vinden van de 250ste Duitse cache.
  • Spellen spelen, met als hoogtepunt een gezellige dag op het Spellenspektakel.
  • Alle studiepunten van jaar 3 behaald.

Waar heb je om moeten huilen?

Ik heb niet echt om iets gehuild. Huilen doe ik eigenlijk niet zoveel. Ik krijg wel eens tranen in mijn ogen, van mooie boeken of films of van heftige verhalen van mensen in mijn familie-, vrienden- of kennissenkring. En ook wel eens van verhalen van mensen die ik helemaal niet in het echt ken.

Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:

Dikker of dunner? Denk dat ik nog gelijk ben aan vorig jaar. Heb toevallig vorige week nog op een weegschaal gestaan en het resultaat viel me niet tegen. Zeker niet omdat ik net een ruime gourmetmaaltijd achter de rug had en al mijn kleding + schoenen aanhad, haha.

Blijer of somberder? Ik vrees toch wel een beetje somberder. De studie-problemen. En dan alle financiële ellende die voor de deur staat, door de btw-verhoging en de forse steiging van de energieprijzen. Ik hoop dat ik het allemaal nog ga redden met mijn zielige loon, volgend jaar.

Rijker of armer? Als je het puur in geld bekijkt armer. Maar op andere vlakken wel weer rijker.

Wat had je vaker of meer willen doen?

Bloggen. Ik heb deze blog en ondanks dat ik slechts een handjevol lezers heb, vind ik het schrijven wel heel leuk en zou ik best meer tijd willen hebben om inhoudelijke betere stukken te schrijven en al mijn ideeën uit te werken, waardoor de blog zelf wellicht ook naar een hoger niveau zou gaan. (Dit is precies hetzelfde als wat ik vorig jaar schreef. Zo zou ik bijvoorbeeld graag meer informatieve blogs willen schrijven, zoals deze. Maar dit soort stukken kosten veel tijd, vanwege de research die je ervoor moet doen.)

SingStar: Ja, het karaokespelletje, dat je speelt op de Playstation (een oud modelletje 2 in mijn geval). Ik geloof dat we dit jaar slechts 1x gespeeld hebben. Tijdgebrek en verschillende agenda’s. En een locatie waar het kan, want het is een gehorig spelletje. Ik scoorde nog wel heel goedkoop een nieuw SingStar-spel, wat ik dus nog nooit uitgeprobeerd heb.

Geocaching: Stond op een relatief laag pitje dit jaar. We vonden dan ook maar ongeveer de helft van het aantal caches van wat we in 2017 vonden. Nou ja, “we” is een relatief betrekkelijk begrip: als team Heideroosjes zijn we slechts 1x samen op pad geweest dit jaar. Voor de rest zocht ik veel alleen of met mijn moeder, die ook graag aan geocaching doet. En Anke vond wat caches tijdens haar vakanties, waar ik dus op mijn beurt niet bij was. De 9000ste cache is niet gelukt, hoewel we er wel redelijk dichtbij zitten, want we zijn wel over de 8900 heen.

Wat had je minder willen doen?

In de stress zitten over met name de studie.

Verder kan ik me enorm ergeren aan mijn onderbuurman (ik heb de bovenwoning, hij de onderwoning). De woningen zijn enorm gehorig en hij heeft TV en/of radio altijd heel hard staan. Er iets over zeggen helpt altijd maar even, want ik denk dat de man half doof is en een zeer laag IQ heeft.

Wat was je favoriete TV-programma?

Zoals altijd: Wie is de Mol? Ik had pas heel laat door dat Jan de Mol was. Ik zat eigenlijk op Stine, tot die eruit ging, want zij deed zo raar en maakte ook de hele tijd van die vreemde opmerkingen. Maar: Jan was een leuke Mol. Wel jammer dat Art weg gaat als presentator. Vanaf deze week zullen we gaan zien hoe Rik het er vanaf gaat brengen. En met een kandidaat uit mijn eigen Oisterwijk: Mister Heel Holland Bakt. En neej, ik verwacht eigenlijk niet dat Robert de Mol is (eerder dat hij er als eerste of tweede al uitvliegt). Na drie mannelijke mollen (Klaas, Thomas, Jan), zou het nu wel weer eens een vrouw kunnen zijn. Maar ja, niets is wat het lijkt…

Verder kijk ik dus niet zo veel TV. Soms kijk ik ook wel Ik Vertrek en die aflevering over de mini-golfbaan op Bonaire was natuurlijk geweldig. Overigens vond ik het er aan het einde van aflevering 2 wel best mooi uitzien, ik had eigenlijk niet verwacht dat ze het ooit voor elkaar zouden krijgen.

Wat is het beste boek dat je in 2018 heb gelezen?

Pfft, dit vind ik altijd een moeilijke vraag, omdat ik niet kan kiezen. Ik las zo’n 70 boeken dit jaar, van verschillende genres. Wat mij nu het eerste te binnen schiet is het derde boek over Kingsbridge van Ken Follett: Het Eeuwige Vuur. Maar ik vond ook dat dit boek maar heel weinig in de stad zelf speelde. De eerste twee boeken draaiden echt vooral om de stad Kingsbridge. Dit derde boek speelde volgens mij voor zeker 75% op andere plekken. Ik ben wel heel erg benieuwd of er ook nog een vierde boek zal komen.

Verder herlas ik het kwartet het Kerkhof der Vergeten Boeken van Carlos Ruiz Zafon opnieuw. Nou ja, de eerste drie opnieuw en het Labyrinth der Geesten voor het eerst. Ik vind het mooi dat de vier boeken op diverse manieren in elkaar passen. Maar de verhaallijn is af en toe wel over het randje van geloofwaardigheid. En spoiler: ik vind het eigenlijk jammer dat Daniel de zoon van David Martin blijkt te zijn. Ik had toch eigenlijk gehoopt dat Isabella haar lieve boekverkoper trouw was geweest.

Wat is de beste (nieuwe) film die je dit jaar heb gezien?

Oef, ook dit vind ik een moeilijke vraag. Ik ben dus ongeveer 50x naar de bioscoop geweest, naar heel uiteenlopende films. Van animatiefilms naar romantische komedies, naar historische drama’s. Ik kan dat eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Dus ik blijf het antwoord hier schuldig.

Wat deed je op je verjaardag?

Ik was jarig op de zaterdag voor Pasen, stille zaterdag. Ik nam vrij van mijn werk en ging naar de Efteling. Daar had ik een leuke dag, hoewel het best druk was, o.a. omdat de hernieuwde Python die dag geopend werd (en het was zo druk, dat ik er niet meer in mocht. Later in het jaar is dat nog goed gekomen, toen we met de family naar de Efteling gingen). Alleen kwam er aan het einde van de dag een clusterregenbui en we waren op de fiets (ik woon ongeveer drie kwartier fietsen van de Efteling af)…dus we kwamen zeiknat thuis. Nadat we droge kleding hadden aangetrokken, hebben we nog gegourmet en spelletjes gespeeld. Op die regenbui na was het een prima dag.

Heb je iemand gemist?

Zelfde antwoord als vorig jaar: Niet een bestaand iemand, maar als iedereen om je heen een relatie heeft, samen gaat wonen, kinderen krijgt, enzovoort, dan vraag ik me wel eens af of ik dat ook zou willen. En of ik dat dan zelf wil of dat de maatschappij dat min of meer van mensen eist. Soms voel ik me best eenzaam, andere dagen vind ik het prima om alleen te zijn.

Wat is het belangrijkste dat je in 2018 geleerd hebt?

Dit komt eigenlijk neer op wat ik hier voorgaande jaren ook al schreef: je bent zelf verantwoordelijk om wat van je leven te maken. De weg naar succes is niet gratis en ook niet altijd leuk. Soms gaat het me allemaal veel te langzaam en andere keren weer te snel. Maar: dromen mag. En wie weet komen ze ook nog wel eens uit.

howlsmovingcastle
Screenshot uit Howl’s Moving Castle

 

Een gedachte over “Last day of the year 2018

  1. Pingback: Last day of the year 2019 | Maartjes Moves

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s