NS-wandeling IJsselvallei, dag 2 (16)

Ik heb mezelf maar liefst 20 NS-wandelingen die ik nog niet eerder heb gedaan ten doel gesteld in mijn Day Zero Project-lijst…what the hell was I thinking when I wrote that…? Vandaar dus het cijfer achter de titel van deze blog. Dit is de zestiende wandeling voor mijn DZP. Deze wandeling vond plaats in juli 2018.

Opmerking: ik schijn er in geslaagd te zijn om alle foto’s die ik in de tweede helft van juli heb gemaakt kwijt te raken. Vermoedelijk heb ik ze gewist van mijn camera, zonder ze naar mijn laptop te kopiëren. Dus geen foto’s bij dit blog.

IJsselvallei, dag 2

14 kilometer van station Deventer naar station Olst. Helaas zaten er verschillende fouten in mijn gpx-track, waardoor ik een paar keer verkeerd gelopen ben.

Vorig jaar wandelde ik al het eerste traject van deze wandeling van Zutphen naar Deventer, IJsselvallei, dag 1.

Ik had mezelf als zomerdoel gesteld dat ik minstens 10 DZP-doelen wilde vervullen voor september. En het bereiken van 20 gelopen NS-wandeling scoorde daarbij heel hoog. Vandaag besloot ik te gaan voor de tweede dag van de NS-wandeling IJsselvallei. Vorig jaar liep ik al de eerste etappe: van Zutphen naar Deventer. Vandaag liep ik van Deventer naar Olst. Het is best een lange treinreis, maar het voordeel is dat de trein in 1x doorrijdt van Tilburg naar Deventer, dus ik hoefde maar 1x over te stappen. Ook had ik een upgrade om eerste klas te mogen zitten (reclame van de NS moeten bezorgen heeft zo zijn voordelen, ik had plenty-off van die kaartjes), dus ik zat daar best wel relaxt een boek te lezen.

In mei ben ik nog in Deventer geweest, dus ik herkende wel het één en ander op de route van het station naar de rivier de IJssel. Op zondagochtend is de stad trouwens uitgestorven: alle winkels zijn gesloten en er waren ook niet zo heel veel mensen. Gelukkig kwam ik vandaag ook niet voor de stad (die heb ik in mei al ruimschoots bewonderd), maar voor de wandeling. Vrij snel bereikte ik de rivier en de route liep dus een heel stuk over een stoep langs de rivier.

Op deze tweede etappe bleken een stuk meer caches te scoren te zijn, dan tijdens de eerste etappe, toen ik slechts 1 found had. Nu vond ik mijn eerste cache al bij de jachthaven van Deventer. Even wachten tot de auto’s weg waren (het was heel mooi weer en zondag, dus stervensdruk bij die haven) en even de cache uit de rand van het bordje wippen. Iets verderop vond ik onze 8700ste cache: bij een boom bij het IJsselstadion. Blijkbaar hoorde deze cache ook nog bij de DCGeopoly-serie, waar we in mei ook al een cache van vonden. Of we de serie ooit nog compleet gaan krijgen, betwijfel ik, maar stiekem vind ik het altijd wel leuk om iets van een serie te vinden, waar ik al eerder iets van gevonden heb. Om Zicht op de IJssel te kunnen loggen, moest ik een klein stukje omlopen, via de weg, in plaats van al het zandpad de uiterwaarden in te pakken. Maar ik vond dat deze cache wel een zeer toepasselijke naam had, dus wilde hem graag toevoegen aan het lijstje. Hij was nog grappig verstopt ook: in een omgebouwd paaltje.

Daarna moest ik volgens de gpx-route de uiterwaarden in. In het begin was er inderdaad nog een pad, maar dat liep op een bepaald moment dood en toen had ik om moeten draaien, maar ik ben doorgelopen en verdwaalde totaal, ondanks de gps met kaart in mijn hand. De gpx-route was blijkbaar verouderd en er lagen overal plassen water in die uiterwaarden, dus ik liep daar de hele tijd op vast. Ik had niet echt het idee dat ik hier mocht komen. Ik verdwaalde dus dankzij mijn gps, maar vond evengoed ook weer de weg terug dankzij de gps, want uiteindelijk bereikte ik de verharde weg op de dijk die langs de uiterwaarden liep. Daar kwam ik inderdaad een verbodsbord tegen, waar ik al bang voor was. Ik hoopte maar dat niemand gezien had dat ik een stukje door het kennelijk verboden gebied had gelopen. Geen idee hoe hoog die boetes zijn, maar het artikelnummer wordt ironisch genoeg vaak gevraagd bij multi-caches.

Ik snel verder, ver van de uiterwaarden vandaan, nu over het fietspad, dus dat mag gewoon.
Vantevoren had ik al gezien dat de route diverse caches van de IJssellinie-serie zou passeren. Bij de eerste aangekomen, die lag nog aan dat fietspad, voelde ik me iets rustiger worden. Ik ging nu een landgoed op en pakte de gpx-route weer op. Hier waren meer wandelaars, dus het was duidelijk wandelgebied en geen verboden gebied. Eigenlijk had ik verwacht dat de route – net als etappe 1 – helemaal langs de rivier de IJssel zou lopen, maar dat was dus helemaal niet. Het was eigenlijk best een fijne route, een beetje slingerend door bossen heen, over een landgoed dus en later tussen wat boerderijen door. Onderweg vond ik diverse caches van de IJssellinie-serie.

Je kon deze dag ook in de bunkers kijken, maar daar had ik geen tijd voor, want ik had met mijn verboden struintocht behoorlijk veel tijd verloren. Wie weet ga ik ooit nog eens terug om de IJssellinie-serie af te maken en zo’n bunker te bezoeken. Lijkt me best een keertje interessant, want er liggen hele bouwwerken onder de grond daar. Ik vond zelfs een multi van de serie. Offset natuurlijk, maar toch een leuke aanvulling voor de lijst. Eentje van de serie kon ik niet vinden, dus dat werd een not-found.

Ik verliet nu het gebied waar de serie lag en kwam in het buitengebied van Olst. Hier vond ik nog een cache bij de Vistrap. Deze lag er open en bloot bij, volgens mij was de magneet er af gevallen. Dus heb hem maar iets veiliger verstopt, zodat hij niet in het water kon rollen. Hierna liep ik regelrecht het centrum van Olst binnen. Je kon hier nog een serie doen: de drie hogen van Olst. Twee daarvan lag praktisch op de route. Helaas bleek de cache bij de kerk geript te zijn. Ik kwam nu eerst bij het station van Olst – mijn eindbestemming. De trein kwam echter pas over 20 minuten, dus ik had nog mooi tijd om de cache bij de Olba-schoorsteen te loggen. Jammer dat dit een erfenis was van een voormalig slachtbedrijf. Maar goed, je kunt niet altijd ethisch zijn.

Ik liep terug naar het station van Olst en maakte nog mijn stationsbordje-foto (die ik dus per ongeluk gewist heb met alle andere foto’s van deze dag). Met Olst heb ik alle stations van het traject Roosendaal – Zwolle compleet (kan ze ook uit mijn hoofd opdreunen: Roosendaal – Etten-Leur – Breda – Tilburg – Den Bosch – Oss – Nijmegen – Arnhem – Dieren – Zutphen – Deventer – Olst – Wijhe – Zwolle). De trein kwam trouwens keurig op tijd en ik kwam zonder problemen thuis op een redelijke tijd. Met 11 gevonden caches was ik zeer tevreden over de geocaching-rating. Maar ja, dat gedoe met het verboden struingebied was dan weer wel vervelend. Dus ik hield toch een beetje een gemengd gevoel over aan deze NS-wandeling.

 

 

Een gedachte over “NS-wandeling IJsselvallei, dag 2 (16)

  1. Pingback: Day Zero Project: Done: Doel #27 | Maartjes Moving Castle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s