Throwback Thursday: 17 mei 2007

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.

Vandaag gaan we terug naar 17 mei 2007:

De dag waarop we met veel moeite onze allereerste Franse cache vonden. Overigens was het voor mij ook pas mijn eerste keer in Frankrijk (op een paar kilometer de grens over vanaf de Ardennen na dan).

laqueduc2Het verslag:

235. L’Aqueduc
Maker: Henri & Joseph
Type: Traditional
Gevonden op: 17 mei 2007
Heideroosjes: Anke en Maartje
Plaats: regio Sault-Brénaz, Frankrijk

Tijdens het lange Hemelvaarts-weekend gingen we met de halve kanovereniging naar het Zuid-Franse plaatsje Sault-Brénaz om daar te gaan kanoën op de gelijknamige wildwaterbaan. De camping ligt meteen naast het water, dus je kon meteen instappen.

Natuurlijk vond ik in mijn tas een klein plaatsje voor de GPS. De voorbereidingen kosten heel wat tijd, omdat ik toen nog nooit van geocaching in combinatie met Google Maps had gehoord…de ontdekking daarvan maakte mijn geocachingleven zoveel makkelijker!

Uiteindelijk vogelde ik op mijn toenmalige autodidactische manier uit dat er twee caches vlakbij Sault-Brénaz lagen, genaamd L’Aqueduc en Immimond.

Wat ik opvallend vind is dat geocachen in Frankrijk lang niet zo populair is als in Nederland. In heel Frankrijk (een land wat toch echt veel groter is dan Nederland) liggen net zoveel caches als in de provincie (!) Noord-Brabant, zo’n 2600. Ze liggen vooral langs de kust en rond de grote steden. In het binnenland liggen er bijna geen.

De dag waarop wij aankwamen in Frankrijk was het ontzettend slecht weer, geen leuk kampeerweer en ook geen leuk kanoweer. Toch kon ik niet nalaten om op de GPS te kijken waar die caches lagen. Eentje lag er op 8 km afstand en eentje op 14 km afstand. Te ver om te lopen dus, vanwege het tijdstip en de vreemde omgeving (we hadden toen ook nog geen kaart-gps). Dus moesten Anke en ik een chauffeur vinden. Uiteindelijk vonden we D., nog wel de grote geocaching-hater, bereidt om ons naar de cache te rijden. Ook N. (zijn toenmalige vriendin) reed mee. We waren hem erg dankbaar.

Maar toen we aankwamen bij het startpunt van de cache hadden D. en N. geen zin om mee te gaan, dus bleven zij in de auto zitten, terwijl Anke en ik op zoek gingen naar de cache. L’Aqueduc lag in een smalle tunnel, de tunnel wordt gebruikt om water af te voeren door een bergwand heen. Ik weet niet of het een natuurlijke tunnel is of dat hij is aangelegd. Bij hevige regenval staat er dus een laagje water in, wat nu dus het geval was.

Toegevoegde info, afkomstig van de cachepagina (die er destijds volgens mij niet op stond): “Come and discover this special aquaduct. Not the usual one, but a tunnel through the Briarette hill, build in the first or second century A.D. In 1905 the aquaduct was classified as a historic monument. 

Length : 210m
Width : 1.5m to 2.5m
Height : 2m to 3m

It was dug to divert water from the river Brivaz to the old village of Briord. When it passed the aquaduct the water had to fall down for about 35m. The running water made it possible to actuate several watermills.”

laqueduc1

Aangezien Anke en ik toch al kleddernat waren van de regen, liepen we gewoon naar binnen. Ik had al verwacht dat de GPS geen bereik zou hebben in de tunnel en dat was ook zo. Voor we de tunnel ingingen was het nog 200 meter, dus zochten we op goed geluk met de zaklamp naar holtes in de wanden van de tunnel. Die vonden we en in eentje lag de cache, netjes waterdicht verpakt. We logden en gingen de tunnel weer uit.

Dit was nog eens echt avontuurlijk geocachen. En onze eerste Franse cache. Opvallend detail: L’Aqueduc lag er al een jaar en wij waren pad de dertiende vinders. Ook de eerste buitenlanders. In Nederland zou dat gewoonweg ondenkbaar zijn, dat een cache gemiddeld slechts 1x per maand gevonden wordt.

De andere cache, Immimond, hebben we niet meer gedaan. Het was al erg aardig van D. dat hij ons zover had willen rijden, nog een cache was teveel van hem gevraagd :>)

Wat ik hier op 17 mei 2018 nog aan toe te voegen heb:

Google Maps! Ja, ik weet nog dat ik zo lang bezig ben geweest met het opzoeken van deze cache, dat zou nu binnen een minuut gebeurd zijn. De cache zelf is nog steeds online, is ondertussen wel geadopteerd door een nieuwe eigenaar en de cachebeschrijving is volgens mij behoorlijk uitgebreid. Overigens vind ik dit nog steeds één van de meest gave locaties waar ik ooit ben geweest met geocaching.

De bovenste twee foto’s zijn afkomstig van de cache-pagina. De onderste foto maakte ik zelf, toen we in de tunnel liepen. Ik heb ook nog een foto van Anke en mij in de tunnel, maar daar staan we zo slecht op, dat ik die hier niet ga plaatsen. Helaas voor jullie, want in die tijd had ik lang haar, wat veel mensen niet geloven.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s