Throwback Thursday: 10 mei 2009

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.

Vandaag gaan we terug naar 10 mei 2009:

In 13,5 jaar (ja, zo lang doe ik al aan geocaching) vonden de Heideroosjes slechts 611 mysteries, wat met zo’n 8400 founds op de teller niet zo’n heel groot aandeel is. De meeste hiervan zijn bonus-mysteries of heel makkelijke puzzeltjes. Je hebt geocachers die dol zijn op puzzelen, zelf ben ik er niet zo kapot van en Anke al helemaal niet. Onze nearbiest-lijst bestaat dan ook voor 80% uit mysteries. Zo af en toe bijt ik mezelf in zo’n mysterie vast en dan kan het wel eens resultaat opleveren. Zoals bij deze cache.

Het verslag:

Cache #1304: Deze dochter woont in Nederland
Maker: Casenmer
Type: Mysterie
Heideroosjes: Maartje en Anke
Gevonden op: 10 mei 2009
Puzzel opgelost door: Maartje
Plaats: Haaren

Deze cache kwam online in de top-5 van onze nearbiest-lijst. Bij de eerste lezing begreep ik er werkelijk geen jota van. Ik vond de cache-naam heel erg raar en nadat ik wat blikken op de cache-beschrijving had geworpen, vond ik die nog vreemder. Nou had ik op dat moment niet veel tijd.

Toen ik meer tijd had, besloot ik tot een uitgebreide studie van deze puzzel over te gaan. Op de cache-pagina stond een link naar een cache in Wales (Engeland) die “The Mothercache” heette. Na het lezen van het verhaal kwam ik erachter dat in deze “moedercache” voor elke vinder een kleine cache zat, die de vinder dan als een dochter in zijn of haar woonplaats moest verstoppen. Het idee vind ik wel heel leuk.

Nu hadden de makers van deze dochter, Casenmer, niet alleen een dochter meegenomen uit de moedercache, maar ging hun puzzel dus ook over de andere dochters.

Op de pagina van de Mothercache wordt keurig bijgehouden waar alle dochters heen zijn gegaan. En daarmee was de puzzel van Deze dochter woont in Nederland snel opgelost. Er was alleen nog 1 hindernis. De cache werd beveiligd met een cijfercode en deze moest je krijgen uit het logboek van een cache in Engeland. Je moest dus een note plaatsen op de site van een Engelse cache, in de hoop dat er een Engelse cacher zo aardig zou zijn om jou de cijfercode te mailen. In ruil daarvoor zouden wij dan weer in het logboek van de Nederlandse dochter een andere cijfercode vinden, voor het vinden van een cache in Engeland. Wij werden geholpen door Marzipancurtis, een zeer behulpzame Engelse geocacher die die week alle Nederlandse note-plaatsers de code heeft gemaild. Hij hoefde er niet eens de countercode voor terug hebben.

Zo konden we vandaag dus op pad om deze cache te vinden. Daarvoor waren we urenlang zonder resultaat met De Cachebus bezig geweest (een andere moeilijke mysterie, die je deels in het veld op moest lossen). Daar waren we behoorlijk gefrustreerd van, dus het vinden van deze cache was eigenlijk maar een schrale troost.
Hij lag op een locatie (ik zal de naam van de locatie niet verraden, omdat de cache nog steeds online is) waar ik al eerder geweest was, voor een multi-cache. Deze cache hing erg hoog in een boom, maar het lukte ons wel om hem te pakken te krijgen. Daarmee was deze mysterie helemaal opgelost.

Wat ik hier op 10 mei 2018 nog aan toe te voegen heb:

Het leuke is dat deze cache nog steeds online is. Dus hopelijk heb ik nu geen spoilers weggegeven over de oplossing. Na ruim negen jaar online, zullen de die-hard cachers hem al lang gevonden hebben ;>)

En owh ja, die vervloekte Cachebus hebben we later ook nog gevonden. Wat een frustratie was dat zeg!

Een gedachte over “Throwback Thursday: 10 mei 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s