Last day of the year 2017

De laatste dag van 2017.

365 dagen waarin ik van alles en nog wat deed.

Een jaar met gelukkig meer hoogtepunten dan dieptepunten, wat altijd fijn is om op te kunnen schrijven. Helaas zat dat dieptepunt wel vooral aan het einde, dus moet het in 2018 nog opgelost gaan worden. Komt vast goed.

Vorig jaar beantwoordde ik een lijstje met vragen over 2016 en het leek me wel leuk om dezelfde vragen ook voor dit jaar te beantwoorden. Mocht ik het bloggen volhouden, dan zou het een jaarlijkse traditie kunnen worden.

Wat heb je in 2017 gedaan wat je nog nooit eerder had gedaan?

Pfft, volgens mij heb ik dit jaar niet echt spannende, nieuwe dingen gedaan. Wel ben ik ondertussen verder dan ooit gekomen met een (hbo)-opleiding, dus dat ik ondertussen in het derde jaar zit is wel iets wat ik in die zin nog nooit eerder bereikt heb.

Welke landen heb je bezocht?

Dat zijn er slechts drie: Nederland, België en Duitsland. In Nederland heb wel heel veel steden en (natuur)gebieden bezocht per trein. In de beide buurlanden ben ik geweest voor geocaching. Bij de zuiderburen meerdere keren, meestal per auto met Anke of mijn moeder. In Duitsland ben ik een paar keer op de fiets geweest, vanaf een vakantie-adres in Limburg.

Wat zijn je favoriete momenten van 2017?

 • Eindelijk, eindelijk weer een eigen plekje om te wonen, in de vorm van een appartementje. Ik heb hier volgens mij niet eerder over geschreven, het is zoiets wat weg is gezakt door alle drukte in de laatste vier maanden van het jaar. Ondertussen woon ik hier alweer bijna een half jaar.
 • Twee fijne weken vakantie gehad, beide in Nederland (ik ben een arme postbode-student), maar heel erg prima met veel geocaching, wandelen, fietsen, waymarking en spelletjes.
 • Heel veel mooie wandeltochten gemaakt.
 • De 8000ste cache gevonden en voor het eerst 1000 caches in een kalenderjaar gevonden.
 • Freek en Frinn! Mijn harige huisgenootjes in de vorm van twee cavia’s.
 • En daarnaast heel veel kleine dingen, gewoon de leuke momenten die je deelt met vrienden, familie of kennissen.

 

freekfrinnhuis
Mijn (ons) “verhuisbericht” 

 

Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?

Dat ik alles vier maanden volgehouden heb. Een hbo-opleiding, werken, stage lopen, vrijwilligerswerk, sociale contacten, huishouden en hobby’s.

Ondertussen is wel gebleken dat dit weekprogramma toch niet vol te houden is, dus er zal in 2018 iets moeten veranderen.

Hoe mijn weekprogramma er dan uit zag (ziet):

 • Maandag: stage lopen (waar ik met de lange reistijd erbij de complete dag aan kwijt ben)
 • Dinsdag: werken bij de post
 • Woensdag: stage lopen (idem als op maandag)
 • Donderdag: werken bij de post
 • Vrijdag: naar school (wat ook bijna de hele dag kost, vanwege de reistijd)
 • Zaterdag: werken bij de post
 • Zondag: vrij

En dan ’s avonds nog alle dingen die ik ook nog noemde. Met name een hbo-opleiding komt niet zomaar uit de lucht vallen. Hoewel sommige mensen denken dat deeltijd synoniem is voor minder tijd, is dat absoluut niet het geval. Het is gewoon een volwaardige hbo-opleiding, waarvoor je evenveel studiepunten moet halen en vakken moet volgens als bij de voltijd-variant.

Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar?

Omdat ik dus zo’n druk weekrooster heb, ben ik momenteel nogal snel aangebrand. Dat maakt me niet altijd even aardig voor de mensen om mij heen. En dat zou ik liever anders willen.

Daarnaast heb ik betreffende dit schooljaar een groot motivatieprobleem. Dit komt omdat ik de enige overgebleven archivistiek-student van mijn schooljaar ben en de schoolvakken van dit jaar uitsluitend op digitale media-studenten zijn gericht. Ik heb dus niemand meer om mij aan op te trekken en een achterstand op bepaalde vlakken, omdat zij totaal andere vakken hebben gehad dan mij in het tweede jaar. Op de een of andere manier ben ik er wel in geslaagd om alle vakken van blok 1 te halen, maar voor blok 2 is de motivatie ergens diep onder de grond verstopt.

iwillstudyandiwillwin

Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?

 • Huur. Ik heb nu weer een sociale huurwoning, dus dat betekent huur en vaste lasten.
 • NS. Ik heb sinds juli een Dal Vrij abonnement. Tot nu toe heb ik het er elke maand dik uitgehaald, maar even goed kost het wel 99 euro per maand en moet ik dus altijd buiten de spits reizen, wat soms echt bloedirritant is.
 • Collegegeld zou ook in dit lijstje hebben gestaan, maar dat is voor dit collegejaar gesponsord door mijn ouders, waar ik erg dankbaar voor ben.

Waar werd je heel erg blij van?

 • Geocaching
 • Wandelen
 • Leuke dingen doen met vrienden/familie
 • Alle studiepunten van leerjaar 2 in 1x behaald

Waar heb je om moeten huilen?

Mijn vorige cavia’s, Fabin en Fluff, gingen allebei in een week tijd dood. Dat was in de eerste week van juni. Aan totaal verschillende dingen, maar ik vind het nooit leuk als er een huisdier sterft. Ik heb er dan ook wel wat tranen om vergoten. Ze zijn toch ruim vier jaar in mijn leven geweest: ik haalde ze in april 2013 uit een cavia-opvang. En vooral Fabin was echt een heel lieve cavia.

Er kwamen heel snel nieuwe cavia’s in de vorm van Freek en Frinn. Dit keer geen cavia’s uit de opvang, maar baby-cavia’s, geboren bij familie van mij. En het is misschien wel mooi, dat zij juist geboren zijn in de eerste week van juni, precies tussen de sterfdata van hun voorgangers in.

 

Rechts: Fabin en Fluff                    Links: Freek en Frinn

Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:

Dikker of dunner? Denk dat ik nog gelijk ben aan vorig jaar. Heb geen weegschaal in huis, dus weet het niet precies.

Blijer of somberder? Over het algemeen was ik blijer, maar zoals al eerder beschreven schommelt het de laatste weken nogal op en neer.

Rijker of armer? Als je het puur in geld bekijkt armer. Maar op andere vlakken wel weer rijker.

Wat had je vaker of meer willen doen?

 • Kanoën: Zelfde verhaal als vorig jaar. Het ging nu wel iets beter, door een beter schoolrooster. Maar van tochten buiten het Staalbergven om, is niets gekomen dit jaar.
 • Spellen spelen: Ik vind het erg leuk om spellen te spelen, bij voorkeur tactische bord- of kaartspellen. Ik bezit zelf ook best een aardige collectie spellen. Daarnaast ken ik genoeg mensen die met mij willen spelen (en die nog meer spellen bezitten, we proberen het een beetje te verdelen, zodat we zoveel mogelijk verschillende spellen hebben en niet allemaal hetzelfde), dat is het probleem ook niet. Het probleem is tijdgebrek en dat is wel jammer.
 • SingStar: Ja, het karaokespelletje, dat je speelt op de Playstation (een oud modelletje 2 in mijn geval). De Playstation in kwestie is niet eens mee verhuisd, zo erg is het dus gesteld (deze woning is ook zo gehorig, dat ik het hier niet kan spelen, is zielig voor de buren). En ook hier heb ik geen gebrek aan medezangeressen, maar het is ook weer het tijdprobleem.
 • Musea en kastelen bezoeken. Ik heb een museumjaarkaart en wil eigenlijk nog naar heel veel musea en kastelen toe, maar het is er dit jaar veel te weinig van gekomen, omdat ik bij mooi weer toch de voorkeur aan geocaching/wandelen geef en ik de afgelopen maanden dus zwaar tijdgebrek had. Ik heb nog 3,5 maand voor de kaart verloopt, dus hopelijk kan ik nog iets goed maken.
 • Bloggen. Ik heb deze blog en ondanks dat ik slechts een handjevol lezers heb, vind ik het schrijven wel heel leuk en zou ik best meer tijd willen hebben om inhoudelijke betere stukken te schrijven en al mijn ideeën uit te werken, waardoor de blog zelf wellicht ook naar een hoger niveau zou gaan.

Van links naar rechts: Muiderslot – Kasteel Hoensbroek – Kasteel Doorwerth

Wat had je minder willen doen?

 • Twijfelen over van alles en nog wat. Maar ja, ik zal niet de enige zijn die dat doet.
 • Verder kan ik heel obsessief met geocaching bezig zijn, met name met het Datum Plan, terwijl dat eigenlijk helemaal niet belangrijk is en de wereld heus niet vergaat als ik niet op elke datum 5 caches heb gevonden.

Wat was je favoriete TV-programma?

Ik kijk echt vrijwel nooit TV. Hoewel ik wel een toestel heb, om films te kunnen kijken, heb ik geen TV-aansluiting. Vooralsnog ook niet gemist. Wat ik wil zien kijk ik op Uitzending Gemist. Het enige programma wat ik echt heel erg leuk vind is Wie is de Mol? Thomas was een goede mol en ik vond het spelprogramma dit jaar sowieso een stuk beter in elkaar zitten dan het jaar ervoor. Benieuwd naar de editie 2018, die volgende week van start gaat. Ik heb dit jaar ook Peking Expresse gevolgd, het reis/lift/spelprogramma, maar deze editie haalde het niet, bij die van vroeger. Wel leuk dat er ook weer Belgische kandidaten waren, ik houd altijd wel van die combi-programma’s tussen de twee landen. Vroeger hield ik ook van Expeditie Robinson, maar dat vind ik niet meer leuk nu het met semi BN’ers is. Heb er dit jaar dan ook geen seconde van gezien. Doe mij maar die onbekende mensen van vroeger en de Belgen er weer bij (Wie is de Mol? mag van mij ook rustig met onbekende mensen, trouwens).

Wat is het beste boek dat je in 2017 hebt gelezen?

Weet ik niet echt. Ik heb volgens de laatste telling 72 boeken gelezen dit jaar. Ik lees vooral veel in de trein, dus vandaar dat mijn leesradius nog steeds heel erg hoog is, daar ik nogal wat uren per week in de trein door breng. Er zaten best veel goede boeken bij, er sprong niet echt iets heel erg uit.

Wat is de beste (nieuwe) film die je dit jaar heb gezien?

Ehm, nou ja, ik ben dit jaar slechts 2x naar de bioscoop geweest. Naar twee Disney-films ook nog eens: Beauty & the Beast (de film met “echte” mensen dus) en Coco (de nieuwste animatiefilm). Wil eigenlijk ook nog naar de nieuwe Star Wars, maar dat zal wel 2018 worden. Ik ga dus geen uitspraken doen over de beste film van 2017.

Een jaar achterlopend op de rest van de wereld heb ik deze maand ook eindelijk Fantastic Beast and Where To Find Them gezien. Als voormalig Harry Potter-freak en liefhebber van gekke wezens kon ik deze film erg waarderen. Bij het vervolg moet ik dan ook zeker wel naar de bioscoop.

Ook achterlopend zag ik eerder dit jaar Big Hero 6, ook een Disney-film, die ik leuk vond, maar ja wie wordt er nou niet spontaan verliefd op Baymax? Inside Out en The Good Dinosaur vond ik dan weer tegenvallen.

Op dierendag keken mijn cavia’s en ik Huisdiergeheimen (The Secret Life of Pets), die ik ook wel amusant vond, maar een tikje langdradig (en de cavia’s zijn al heel snel afgehaakt, haha).

Ik denk dat ik hiermee alle films heb opgenoemd die ik dit jaar heb gezien, dus het is een zielig kort lijstje. Prioriteiten en tijdgebrek.

Baymax-Wallpaper-HD1

Wat deed je op je verjaardag?

Tja, dat was de minste inspirerende verjaardag in jaren. Ik was jarig op een vrijdag en moest gewoon naar school. Spijbelen was die dag niet echt een optie. Want voor 1 vak moest ik deelnemen aan een verplichte discussie over Google, anders telde je punt niet. Bij een ander vak hadden we een gastcollege, dat was trouwens wel interessant. Ik zat dus tot 17 uur op school en moest daarna nog 1,5 uur in Amsterdam doorbrengen voor ik “gratis” terug kon reizen naar Oisterwijk. Mijn moeder had voor mij gekookt (late maaltijd dus) en daarna ben ik nog naar de kanovereniging geweest om een drankje te doen.

Eerder die week heb ik wel gegourmet met enkele vrienden, dus dat was de echte party.

huggingcarrots

Heb je iemand gemist?

Zelfde antwoord als vorig jaar: Niet een bestaand iemand, maar als iedereen om je heen een relatie heeft, samen gaat wonen, kinderen krijgt, enzovoort, dan vraag ik me wel eens af of ik dat ook zou willen. En of ik dat dan zelf wil of dat de maatschappij dat min of meer van mensen eist.

DSC05851

Wat is het belangrijkste dat je in 2017 geleerd hebt?

Dat ik heel veel dingen leuk vind en veel hobby’s heb en dat het lastig is om dat te combineren met alle dingen die moeten. En dat je dan keuzes moet maken die niet altijd leuk zijn. Maar uiteindelijk kom ik terug op wat ik vorig jaar ook al schreef: je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt betreffende je levensweg en wat andere mensen daar van vinden, is uiteindelijk niet het belangrijkste.

 

2 gedachtes over “Last day of the year 2017

 1. Pingback: Last day of the year 2018 | Maartjes Moving Castle

 2. Pingback: Last day of the year 2019 | Maartjes Moves

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s