Throwback Thursday: 7 december 2009

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.


Vandaag gaan we terug naar 7 december 2009 

De dag waarop ik een heilige mysterie logde en een frustratie-cache eindelijk vond.

Het verslag:

 1. Nieuwkerk
 • Maker: Volans
 • Type: Multi
 • Heideroosjes: Maartje
 • Gevonden op: 7 december 2009
 • Plaats: Goirle
 1. De Veldkapel
 • Maker: Team Meelhopper
 • Type: Mysterie
 • Heideroosjes: Maartje
 • Gevonden op: 7 december 2009
 • Plaats: Dongen

Vandaag was het voor de verandering eens een keer mooi en droog weer. Het zonnetje scheen en de regenwolken waren ver weg. Het was al wel een maand geleden, dat het zo’n goed geocachingweer was geweest. Eigenlijk was ik vandaag niet echt van plan om te gaan geocachen, maar met dit mooie weer kon ik het niet nalaten. En toen ik mijn laptop aanzette, moest ik natuurlijk eerst even naar de geocachingwebsite en zag ik een nieuwe mysterie in onze dichtbijzijndste-lijst. Nee he, dacht ik, niet weer een mysterie! Maar toen ik hem open maakte, om te kijken of ik er iets van snapte, snapte ik hem zowaar meteen! Het ging namelijk over het Ave Maria en dat gebed heb ik jarenlang elke morgen moeten opzeggen toen ik nog op mijn behoorlijke heilige, roomskatholieke basisschool zat. Erger nog, ik kan dat gebed nu nog zo opdreunen. Bij de puzzel ging het over het gebed in het Latijn en wij mochten het toendertijd gelukkig wel gewoon in het Nederlands (voor een basisschoolkind is de tekst dan al totaal onbegrijpelijk, maar dat terzijde). Binnen 10 minuten had ik de puzzel opgelost. Toen wilde ik hem eigenlijk ook meteen gaan loggen, maar om nou voor 1 cache op en neer te rijden vond ik ook weer zo weinig. Dus trok ik mijn oude frustratie Nieuwkerk nog maar eens uit de kast. Nieuwkerk is een voormalig klooster, bijna op de grens van Nederland en België, dus jawel ook deze multi heeft een heilig sausje.

 

nieuwkerk
Nieuwkerk

 

Nieuwkerk is een cache van de oudere categorie, uit 2005, dus al zo’n 4 jaar oud. Dat is best oud voor een cache. Hij zwerft meestal rond op onze eerste of tweede dichtbijzijndste-pagina. In eerdere jaren was ik er nooit aan begonnen, omdat ik het principe van de kruis-projectie niet snapte. Op een bepaald moment wilde ik allemaal moeilijkere multi-caches op gaan lossen en toen ben ik me o.a. in de kruis-projectie gaan verdiepen. Ergens aan het begin van het jaar ben ik toen aan Nieuwkerk begonnen. De route was okay, door de Regte Heide langs bekende en minder bekende plekjes. Maar onderweg had ik ergens een fout gemaakt en zo kwam er niets terecht van m’n hele kruis-projectie. Ik ben toen nog met de spoilerfoto in de hand gaan rondlopen door het gebied, maar dat was geen doen. Uiteindelijk was ik een beetje verdwaald en het pad kwijt ging ik op het kompas midden tussen de bomen teruglopen naar het hopelijk dichtbijzijndste pad en toen stapte ik midden in de sloot. Geweldig, een compleet been onder de modder en daarom besloot ik om op te geven.

Later mailde ik de maker van deze cache en hij gaf mij het getal dat ik fout had opgeschreven.

Nu hoefde ik dus alleen nog maar thuis de kruis-projectie opnieuw te doen en dan kon ik terug. Maar dat kwam er maar nooit van. Tot vandaag dus. Vanmorgen rustig de kruis-projectie uitgevoerd en ’s middags op jacht gegaan.  Nu had ik de cache heel snel te pakken. Een frustratie van de lijst.

Hierna ook nog langs de opgeloste mysterie gereden, die zat creatief verstopt, maar ik heb ondertussen toch wel zoveel geocachingervaring opgedaan, dat ik snel door had hoe het zat. En een mysterie helemaal zelf opgelost, goed van mezelf.

Wat ik hier op 7 december 2017 nog aan toe te voegen heb:

Ik heb dus nooit les gehad in het bedienen van een GPS of navigatietechnieken ofzo. Ik heb mezelf alles aangeleerd, een enkele keer een andere geocacher om hulp gevraagd en vooral veel geleerd van internet. Een kruis-projectie is dus een bepaalde toepassing. Dat vond ik toen heel moeilijk, nu vind ik dat piece of cake. 

Grappig dat ik Nieuwkerk uit 2005, daar al een oude cache noem. De route is nu nog steeds online, dus het is nu pas echt een golden oldie. 

En ja, ik woon in Midden-Brabant en heb dus echt op een zwaar roomskatholieke basisschool gezeten, waar we elke ochtend moesten bidden en waar voor werd gelezen uit de bijbel. Tegenwoordig, noem ik mezelf liever atheïst.

De foto van Nieuwkerk komt van streekweb.nl

2 gedachtes over “Throwback Thursday: 7 december 2009

  1. adua1986

   Nou, toen ik er zelf nog op zat, maakte ik me daar nooit zo druk over, want ik wist niet beter. Maar achteraf denk ik wel eens: het was toch best wel heel erg goddelijk allemaal.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s