Day Zero Project: Done: Doel 21

Day Zero Project

In een stukje eind september beloofde ik nog om uit te leggen waarom ik zo weinig tijd heb om te bloggen. Eén van die redenen is stage lopen. Het vinden van een stage die er toe zou doen, is ook meteen een Day Zero Project. Ondertussen heb ik er al een hoop stage dagen opzitten, dus ik vind dat ik dit doel wel als vervuld mag beschouwen. Bovendien staat er niet dat ik de stage moet voltooien (wat ik wel wil, natuurlijk), maar dat ik een stage moet vinden. Dus dat heb ik sowieso bereikt.

Werkervaring

Goed, stage dus. Zo ongeveer halverwege het tweede schooljaar besefte ik dat het niet door kon gaan op de manier waarop het toen ging. Mijn werk als postbesteller heeft helemaal niets te maken met mijn studie. Maar ja, ik heb het wel nodig voor de inkomsten; de huur moet betaald om over de rest van mijn primaire levensbehoeften maar niet te spreken. Ook met alle dingen die ik heb gebruikt om werkervaring te volbrengen, zou ik het niet nog een schooljaar gaan redden.

Diploma Archivistiek B

Dan is er nog het tweede diploma dat te behalen valt met mijn studie. Ik doe Media, Informatie & Communicatie en haal ook dat diploma, maar het is mogelijk om een tweede diploma te behalen, namelijk Archivistiek B. Natuurlijk moet je dan wel aan allerlei eisen voldoen. Zo moet je de specialisatie (of minor) Archivistiek volbrengen, wat ik dus heb gedaan in leerjaar 2. Ook mijn afstudeerscriptie zal “archivistisch” moeten zijn. En verder moet ik aantonen dat ik voldoende werkervaring in de archivistiek heb. Tja, dat laatste ging dus een probleem worden. Dat ging ik niet oplossen met alleen de cursus Oud Schrift die ik begin 2017 heb gevolgd bij het Regionaal Archief Tilburg.

Specialisatie Archivistiek

Leuk, die specialisatie Archivistiek, maar ik heb nu nog niet bepaald het idee dat ik mezelf archivaris kan noemen. Sterker nog, ik zou het nog niet eens in mijn hoofd durven halen. De hele specialisatie heeft mijn kennis over de Archivistiek wel bijgespijkerd – ik kwam dan ook volledig out of the blue betreffende dit vakgebied.

Stage

Werk ging het dus niet worden. Niemand zou mij aannemen met dit niveau. Dat besef ik zelf ook wel. Maar als je een opleiding volgt, heb je het recht om stage te mogen lopen en stages zijn er wel te vinden, als je weet waar je moet zoeken.

De stage die ik nu heb, komt van een docent van school af.

Ik loop nu stage bij het Gelders Archief in Arnhem, op de afdeling Collectie. Het is een vrijwillige stage, dus ik hoef geen stage-opdracht te vervullen. De hele stage is bedoeld om werkervaring op te doen (zowel voor het schoolvak, als werkervaring in de archiefwereld) en om te kijken of de archiefwereld echt is wat ik wil. Het is daarom een meewerkstage geworden. Twee dagen in de week: maandag en woensdag. Ik ga hier niet uitgebreid uitleggen wat ik doe, want dat is voor jullie niet relevant, maar in het kort: ik help o.a. mee met het digitaliseren van een foto-archief.

Arnhem, dat is toch heel ver weg?

Arnhem, dat is niet naast de deur. Nee, dat is ongeveer even ver reizen als Amsterdam. Maar dichterbij huis was er even niets geschikts te vinden en hier was ik welkom.

Voordeel is dat de intercity vanaf Tilburg doorrijdt naar Arnhem Centraal. Ik hoef dus maar 1x over te stappen, met ongeveer 10 minuten wachttijd, zowel bij de heen- als de terugreis. Dat is te doen. Ook is er nog de escape om over Boxtel naar Den Bosch te reizen, als er weer eens een seinstoring is aan de andere kant (station Oisterwijk ligt in een soort van driehoek van sporen tussen de grotere steden Tilburg, Den Bosch en Eindhoven (Boxtel) ). In Den Bosch heb ik dan dezelfde trein, als die ik anders in Tilburg zou hebben.

Ik vind de stage zelf dan ook niet echt zwaar, maar de reistijden wel. Ik zit altijd met die daluren van de NS te rekenen om zo goedkoop mogelijk te kunnen reizen en daardoor worden het lange dagen. Ik zou eerst ook drie dagen in de week gaan en dat zijn er, mede om die reden, dan ook maar twee geworden.

Het idee is om in ieder geval een half (school)jaar stage te lopen en daar is nu alweer bijna de helft van om. Tot nu toe bevalt het prima, dus ik denk dat ik de tijd wel ga volbrengen, mits ik het reizen vol ga houden.

En ja, hoewel ik dus best wel leuke foto’s tegen kom, mag ik die natuurlijk niet delen. Een fotoloos stukje dus dit keer ;>) Ik hoop dat “mijn archief” aan het einde van mijn stage digitaal toegankelijk wordt, dan zou ik er ook wat meer over kunnen vertellen.

 

5 gedachtes over “Day Zero Project: Done: Doel 21

  1. Pingback: Day Zero Project: Hoe gaat het? – I will study and I will win! | Maartjes Moving Castle

  2. Pingback: Day Zero Project: lijst – editie 2018 | Maartjes Moving Castle

  3. Pingback: Day Zero Project: Done: Doel 65 | Maartjes Moves

  4. Pingback: Day Zero Project: The End – I will study and I will win! | Maartjes Moves

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s