Meatless Monday: Discussie over gezond eten

We gingen met (bijna) heel het gezin samen eten. De vraag was alleen: wat? Met gezinsleden waarbij de eetgewoonten en de gedachten daarover zo extreem verschillen is dat vaak best een ding.

familyfight

In de gezins-app zei mijn broertje dat hij gezond wilde eten, dus hij wilde spinazie, paprika en vlees.

Ik stuurde terug dat vlees niet gezond is, met een duivelse smiley erbij. Het was meer als grapje bedoeld, maar hij hapte meteen: Broertje stelde dat mijn vleesvervangers net zo ongezond zijn als vlees…en daar volgde dus een felle discussie op, want dat ben ik absoluut niet met hem eens.

thinkbeforeyouact

Het hele idee van duurzaamheid dat achter vegetarisch eten zit, zal mijn broertje een worst wezen. En helaas staat hij daar niet alleen in, grofweg de meeste mensen denken hier nooit over na.

Ik verzucht wel eens dat het eigenlijk niet helpt dat ik vegetariër ben, want wat ik niet aan vlees consumeer, wordt door de mannelijke gezinsleden ruimschoots gecompenseerd. Mijn moeder eet wel regelmatig vegetarisch, dus zij is een flexitariër, want het vlees voor altijd laten staan, wil ze niet.

Het is ook zeker wel fijn dat mijn beste vriendinnen uit zichzelf al flexitariër zijn.

voedingscentrum-advies

Dus hier nog 1x waarom het écht beter voor de hele wereld zou zijn als iedereen minder vlees zou gaan eten:

In 2050 zijn we naar verwachting met 9 miljard mensen op aarde. En zijn mensen in arme landen bovendien rijker dan nu, waardoor ze meer vlees kunnen eten. Als al deze mensen naar westerse maatstaven vlees gaan eten, dan hebben we in 2050 minstens twee aardbollen nodig om in hun behoeften te voorzien!

Wist je dat…

• De mondiale veehouderij 12% bijdraagt aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

• De mondiale veehouderij 30% bijdraagt aan het wereldwijde verlies van dieren- en plantensoorten op land.

• De productie van 1 kilo Nederlands rund gelijk staat aan de CO2-uitstoot van 169 autokilometers. En dat de productie van 1 kilo Nederlands rund een flinke achtertuin vergt aan landbouwgrond (47 m2). Voor een kilo Braziliaans rund is dat zelfs 289 m2.

• Er met de jaarlijkse hoeveelheid mest van al het vee in Nederland een laag mest van 2,5 meter dik in alle tuinen van Nederland kan worden gestort.

• Er voor de productie van al het vlees dat in Nederland gegeten wordt, evenveel water nodig is als 13 maal het jaarlijkse watergebruik van alle Nederlandse huishoudens.

• De consumptie van veel rood vlees en bewerkt vlees leidt tot een significant hoger risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Het risico op hartziekten zoals een hartaanval, is 37% lager bij mannelijke vegetariers vergeleken met mannelijke niet-vegetariers.

• Onderzoek heeft uitgewezen dat de consumptie van veel rood vlees een significant hogere kans geeft op kanker in de darmen, slokdarm, alvleesklier, lever, longen, keel en prostaat. De consumptie van veel bewerkt vlees leidt tot een verhoogd risico op kanker in de darm, longen, prostaat en blaas. Vegetariërs hebben 40% minder kans op kanker dan mensen die vlees eten.

• We in Nederland 70% meer dierlijk vet eten dan gezond is, en ruim 50% meer eiwitten dan nodig. En dat er bovendien een wetenschappelijk verband is aangetoond tussen overgewicht en veel vlees eten.

• Er als gevolg van dierziekten de afgelopen 15 jaar miljoenen dieren zijn afgemaakt: Q-koorts: 62.500 geiten; vogelgriep: 30 miljoen kippen; MKZ: 270.000 koeien, schapen en geiten; varkenspest: 11 miljoen varkens; BSE: 6.500 koeien.

• Er steeds meer dierziekten zijn die ook bij mensen tot gezondheidsproblemen leiden. Voorbeelden zijn de vogelgriep, Q-koorts, BSE en de antibiotica resistente bacteriën MRSA en ESBL die ook mensen voor antibiotica resistent kunnen maken.

• In de bio-industrie het gebrek aan ruimte en afleiding tot verveling en stress bij dieren leidt. Veel dieren worden ernstig beperkt in hun natuurlijk gedrag.

Genoeg redenen dus om flexitariër of vegetariër te worden!

superflexi

Als alle Nederlanders twee dagen per week plantaardige vleesvervangers zouden eten in plaats van vlees, dan zou dat per jaar de CO2-uitstoot van 570.000 personenauto’s schelen. Bovendien is het beter voor de gezondheid, het milieu, de natuur en het dierenwelzijn.

Als flexitariër eet je één of meerdere dagen per week geen vlees. Bij voorkeur eet je op die dagen plantaardige alternatieven. Dit is:

• Beter voor je gezondheid: minder kans op hart- en vaatziekten, kanker, overgewicht en diabetes.

• Beter voor het milieu en de natuur: minder uitstoot van broeikasgassen, minder boskap, minder verlies van natuur, minder energie- en watergebruik, een kleiner mestoverschot.

• Beter voor het dierenwelzijn: meer ruimte voor dieren, minder dierziektes en minder dierenleed.

30dagenvegetarischlogo-bewerkt_2-jpg

Mocht je nou echt helemaal niet weten hoe je een lekkere, vegetarische maaltijd klaar moet maken, dan helpt de Vegetariërsbond je graag op weg met de 30 Dagen Vegetarisch-tips.

Het grootste gedeelte van bovenstaande tekst komt van de website van GoodBite en zij hebben het weer van deze site.

Afbeeldingen in deze blog zijn van internet geplukt.

 

Een gedachte over “Meatless Monday: Discussie over gezond eten

  1. Pingback: Meatless Monday: “Nepvlees” | Maartjes Moving Castle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s