Kennis Update Event

Vanmiddag woonde ik het Kennis Update Event van KEI-ip bij. Als een soort van hulpstudent/gastvrouw. KEI-ip staat voor Kennis en Imago van de Informatieprofessional. En hoe kwam ik daar dan weer terecht? Nou, een docent van mijn school – de Hogeschool van Amsterdam – zit in deze stuurgroep. Eigenlijk zou dit event al in april plaats vinden en de docent had toen aan onze klas gevraagd of er studenten waren die wilden helpen bij het event. Omdat ik iets moest doen voor Werkervaring en het evenement in Den Bosch zou plaats vinden, leek me dat wel wat. Een klasgenoot van mij meldde zich ook aan.

Goed, het event ging toen in april niet door en ik beloofde toen min of meer dat ik in augustus ook nog zou komen helpen. Daarna kwam heel de Werkevarings-ellende en omdat de betreffende docent daar wel een grote rol in heeft gespeeld, vond ik wel dat ik iets goed te maken had. Dus nam ik vrij van mijn werk en ging ik naar Den Bosch. Het event vond plaats bij Ricoh. Dat is een vrij markant gebouw met een uitstekend glazen balkon waar een grote plant op staat. Ik had het al vaak zien liggen vanuit de trein, nu ging ik er naar binnen.

Klasgenoot en ik waren gastvrouw, dus we ontvingen alle mensen en deelden naamkaartjes en programmaboekjes uit. Voor de catering werd vanuit Ricoh gezorgd. Na een welkomstwoord waren er zes masterclasses, steeds twee tegelijk, dus je kon er drie volgen. Klasgenoot en ik mochten hier ook aan deelnemen. Zaten we daar tussen de informatieprofessionals, waaronder diverse directeuren. Dan voel ik me toch wel een onwetend studentje, hoor.

DSC06327

Ik koos als eerste voor de masterclass Big Data. Dit verhaal was eigenlijk grotendeels al wel bekend van de colleges van het afgelopen schooljaar. Internet of things kwam bijvoorbeeld weer terug. De spreker had wel een paar grappige termen in zijn sheets staan, zoals e-waisting-time, de tijd die mensen verspillen aan o.a. hun telefoon.

DSC06330

De tweede masterclass die ik bijwoonde was Van Informatiespecialist naar Informatieprofessional met als ondertitel: Hoe word je een informatieheld? Dit was een spreker die het erg leuk bracht, met een programma’tje met vragen, die je ter plekke in kon vullen en de antwoorden verschenen dan meteen in een wordle. Verder was dit vooral een peptalk dat je je als informatieprofessional vooral niet moet laten onderschatten en dat het heel waardevol werk is. Nou, dat onthoud ik dan maar voor de dag dat ik zelf ooit een baan in dit wereldje heb.

DSC06332

De derde masterclass voor mij was Informatiemanagement. Hierin werden vooral problemen aan de kaak gesteld, waaronder ook weer die onderschatting van het beroep, maar er kwamen  geen concrete oplossingen naar voren. Ook werd het steeds warmer in de zaal, waardoor de meeste mensen er niet meer zo’n zin in hadden, denk ik.

De masterclasses die ik niet heb bijgewoond waren:

  • Informatiebeveiliging voor niet ICT-ers
  • Informatie op uw netwerkschijf onder controle krijgen
  • Datavisualisatie

De bovenste twee leken mij meer iets voor mensen die echt al in dit werkveld werken en hiermee te maken hebben. Hoewel mijn eigen laptop ook best een chaotische bende is van documenten… En Datavisualisatie werd gegeven door een docent van mijn school en dat vak heb ik vanaf volgende week een heel blok lang, dus vandaar dat ik het nu overgeslagen heb. Het lijkt me wel interessant.

Na de masterclasses was er nog een gastspreker uit het werkveld die een soort van lezing gaf die ook weer over het belang van goede informatieprofessionals ging.

En na de afsluitende borrel was het tijd om weer met de trein naar huis te gaan.

Uit mezelf zou ik hier niet naartoe durven te gaan, omdat ik me dan niet ervaren genoeg voel tussen al dat soort mensen. Maar eigenlijk zijn het gewoon als masterclasses verpakte colleges. Een goede voorbereiding op het schooljaar dat volgende week weer begint.

Foto’s bij dit verslag zijn door mijzelf gemaakt. En vanwege de privacy van mensen, noem ik verder geen persoonsnamen in deze blog.

Een gedachte over “Kennis Update Event

  1. Pingback: Maartjes Tweets Kennis Update Event https://t.co/lMOCHJukgS https:…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s