Huisdieren

Nou heb ik al twee maanden een blog en heb ik nog nooit over mijn huisdieren geschreven. Daar ga ik vandaag eens verandering in brengen. Ik vind huisdieren namelijk erg belangrijk en kan me een leven zonder beesten in huis dan ook niet voorstellen. Het liefste zou ik alle zielige en verwaarloosde dieren in huis nemen, maar ja er zijn natuurlijk grenzen. Het allerliefste zou ik een hond willen, maar daar is nu de tijd en de ruimte niet voor. Dus is mijn favoriete huisdier op dit moment een cavia.

DSC04181
Ik (9) met de eerste drie cavia’s

 

Ik was acht jaar oud toen ik mijn allereerste cavia kreeg voor mijn communie (iets wat ik nu overigens niet meer zou doen, maar dat terzijde). Pluis was een witte borstelcavia met rode oogjes en ik kreeg hem van mijn oom en tante en nichtjes, het was een jong van hun cavia. Ik vond de cavia helemaal geweldig, het was mijn allermooiste cadeau. Een paar dagen later haalden we zijn over gebleven broertje ook op, ook een witte borstelcavia met rode oogjes en die werd Pluus gedoopt (had eigenlijk Pluche moeten zijn, maar dat kon ik niet goed spellen als 8-jarige). Officieel was Pluus van mijn broertje, maar ik geloof dat ik ze altijd eten heb gegeven en het hok schoon maakte. Pluis en Pluus waren de start van een lange serie cavia’s (op de foto zie je ook nog hun jongere zusje Vlekje – omdat ze geen vlekjes had). Als tiener heb ik een jaar of twee geen cavia’s gehad, maar hamsters. Voor mijn vijftiende verjaardag kreeg ik echter weer een cavia, Willie, en sindsdien heb ik non-stop cavia’s gehad, op het hoogtepunt zelfs zeven cavia’s tegelijkertijd…

Ondertussen wonen cavia 16 en 17 bij mij en over hen ga ik wat meer vertellen.

FF

Mijn huidige cavia’s zijn twee mannetje en ze heten Fabin en Fluff.

Fabin is een driekleurige, gladharige cavia van ruim 5 jaar oud. Fluff is een dikke borstelcavia met zwart haar en een bruine neus. Hij is 3,5 jaar oud.

Ze komen van Caviaopvang Caviaplein een caviaopvang in Dongen (toen nog in Tilburg), waar ik ze in april 2013 heb opgehaald. Ze wonen nu dus bijna 3,5 jaar bij mij.

Fluff was nog maar een babycavia toen ik hem kreeg, hij is geboren in de opvang, ergens in februari 2013. Fabin was door zijn vorige eigenaars naar de opvang gebracht en hij zou al twee jaar oud zijn. Ik heb altijd een beetje aan deze leeftijd getwijfeld, ik denk dat hij iets jonger was, meer tussen de 1 en de 1,5 jaar oud. Ik weet dus niet precies hoe oud hij is, maar hij woont nu bijna 3,5 jaar bij mij + de geschatte 1,5 jaar erbij, maakt hem zo’n 5 jaar oud. Hij is nog helemaal gezond, dus hopelijk gaat hij nog een paar jaar mee. Fabin werd naar de opvang gebracht omdat hij alleen in een hok zat. In de opvang gaven ze hem babycavia Fluff als vriendje.

Fabin heeft amper twee weken in de opvang doorgebracht, want toen heb ik hun al opgehaald. In de opvang heetten ze Fabian en Fluff. Al mijn huisdieren krijgen al jarenlang een naam die begint met een F. Dat is ooit begonnen als grapje, maar tegenwoordig is het uitzoeken van een F-naam serious business. Ze konden hun opvang-namen dus houden, maar ik vond Fabian zo statig klinken voor een cavia, dus haalde ik er een letter uit en werd het Fabin, dat klinkt ook wel lekker fantasy-achtig.

Echt goed vrienden zijn Fabin en Fluff nooit geweest. In het begin was Fluff best bang en verschool hij zich achter Fabin. Maar toen hij gewend was, ging hij minder aardig doen tegen Fabin. Het schattige borstelcaviaatje Fluff groeide uit tot een grote en dikke cavia, veel groter en dikker dan Fabin. Fabin eet langzamer en minder en Fluff kaapte al het eten weg. Vorig jaar in de zomer begon Fluff ook tegen Fabin te vechten. De hele dag viel hij Fabin lastig, zat hij hem achterna, besprong hij hem (en ja, het zijn echt allebei mannetjes, ze hebben 2,5 jaar samen gezeten en bij cavia’s is dat vrij duidelijk te zien), gromde en piepte hij naar Fabin. En Fabin deed eigenlijk niets terug. Ze hadden een behoorlijk grote kooi, van 1 meter 20 bij 80 cm, dus ruimte genoeg voor allebei. Ik heb wat dingen geprobeerd, maar er hielp niets. De dag kwam dat Fabin alleen nog maar zielig weggedrukt in een hoekje van het hok zat, ik was bang dat hij dood zou gaan. Dus toen heb ik ze uit elkaar gehaald. Ze wonen nu in afzonderlijke hokken. Die hokken staan wel naast elkaar, dus ze kunnen elkaar zien, horen en ruiken. Maar ze negeren elkaar volkomen, dus ik denk niet dat ze elkaar missen. Als ik ze samen heb buiten de hokken, valt Fluff onmiddellijk Fabin aan. Dus dat doe ik ook niet meer.

evil-minion

Wel ironisch dat Fabin naar de opvang kwam uit eenzaamheid en dat hij nu alsnog alleen moet wonen. Maar ja, Fluff is gewoon een Minion die is blijven hangen in zijn mutatie. Ik ben er van overtuigd dat hij eigenlijk een paars monster zou moeten zijn ;>)

Fluff is dus best een drukke cavia. Hij rent door zijn hok en heeft altijd honger. Hij heeft een bal om mee te spelen, maar zijn favoriete bezigheid is eten. Als hij persé eten wil, dan gaat hij aan de tralies van zijn hok hangen, wat een rammelend geluid veroorzaakt. Hij stopt dan pas als eten heeft gekregen en dan wil hij zowel hard voer als groenten. Zijn favoriete groente is wortel, maar iets anders gaat er ook best in. Op de foto zit hij op een zak voer, hij keek mij aan alsof hij die vier kilo best wel in 1x zou lusten. Natuurlijk doe ik dat niet, volgens mij zou hij zich dan serieus dood eten.

20160308_163639

Fabin is juist een heel rustige cavia. Dat is niet alleen omdat hij ouder is, hij is altijd al heel rustig geweest. Hij blijft ook rustig zitten als je hem vast hebt, Fluff is dan onrustig. Helaas heeft Fabin wel de neiging om je onder te plassen. Gek eigenlijk, want in zijn hok doet hij alles netjes in de hoeken, ik heb ook veel cavia’s gehad die het overal deden, tot in hun voerbak aan toe. Fabin geniet ook meer van zijn eten dan Fluff, hij schrokt niet alles in 1x naar binnen. Als ze hooi krijgen, gaat Fabin er eerst een dag onder zitten, voor hij het op gaat eten, Fluff heeft het dan allemaal al naar binnen gewerkt. Fabin is ook lang niet zo schrikachtig als Fluff. Fabin houdt ook van groenten, maar hij vindt variatie wel lekker, terwijl Fluff het liefste de vertrouwde wortel heeft. Fabin is ook wel meer een fotomodel, hij blijft rustig zitten als ik een foto maak, Fluff loopt weg.

Grappig hoe die beestjes toch zo’n verschillend karakter kunnen hebben.DSC04255

Ik hoop dat ik nog een paar jaar van deze cavia’s kan genieten, maar de leeftijd van een cavia is totaal onvoorspelbaar. De meeste die ik heb gehad werden 4 of 5 jaar oud, eentje haalde de 7 jaar en een paar anderen werden niet zo oud. Volgens het boekje worden ze 4 tot 7 jaar oud, dus dat is ook nog een verval van drie jaar. We zullen zien.

DSC04175

Foto’s van Fabin en Fluff zijn door mijzelf gemaakt. De foto met Pluis, Pluus en Vlekje is door mijn moeder gemaakt en is een scan uit mijn foto-album.

 

4 gedachtes over “Huisdieren

  1. Pingback: Maartjes Tweets Huisdieren https://t.co/x073ZBSCNP https://t.co/Fa…

  2. Pingback: Dierendag – maartjesmovingcastleblog

  3. Pingback: Sweet goodbyes | Maartjes Moving Castle

  4. Pingback: Tuesday TAG: Furry Friends | Maartjes Moving Castle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s